Press "Enter" to skip to content

Syksyn uutiskooste

Alkusyksyn eli syys-lokakuun aikana on ehtinyt skenessämme tapahtua paljon. Muutama uusi pelijulkaisu, uutisia ensi kesän Ropeconista ja kiinnostavia kyselyitä foorumilla. Erottelemisen sijasta käsittelen nämä kaikki uutisaiheet tässä yhdessä blogauksessa, vaikka siitä sitten vähän pidempi tulikin.

Uusia pelijulkaisuja

Hyrynsalmen kunta rahoitti projektin, jossa kerättiin yläkainuulaisia kansanperinnetarinoita. Tuloksena syntyi eräänlainen retkeilyopas, johon haluttiin liittää roolipeli. Arkkikivi voitti tarjouskilpailun ja niin Eero Tuovinen päätyi suunnittelemaan roolipelin, jota on tarkoitus pelata eräretken yhteydessä. Julenius-arkiston tutkijat on siis muodollisesti jotain larpin ja pöytäpelin väliltä: tarkoitus on liikkua fyysisesti luonnossa larppaamisen tapaan, mutta vahvan proppaamisen sijasta pelaaminen nojaa enemmän mielikuvitukseen ja yhteiseen tarinankerrontaan. Julenius-arkiston tutkijat on siis julkaistu Korpimuseo-nimisen teoksen osana, joka löytyy myös verkkojulkaisuna. Tuovinen on myös laittanut pelin ja vähän lisämateriaalia saataville Arkkikiven omille sivuille. Kannattaa tutustua, jos suomi-Cthulhu tai erikoiset pelityylit kiinnostavat.

Kotimainen Northern Realms -roolipelitalo julkaisi vuonna 2011 velhoista kertovan Bliaron-esikoisroolipelinsä. Sittemmin suunnittelijatiimi on julkaissut pelille pari skenaariota ja muuta lähdemateriaalia. Tänä syksynä pelin tuoteperhe kasvoi kolmannen tahon kautta, kun Sami Koponen päätyi kirjoittamaan NR:lle Bliaroniin sopivan lähdeteoksen. Bambukoto-nimisessä lähdeteoksessa kuvataan velhojen koulu lukujärjestyksineen ja ympäristöineen kaikkineen ja tarjotaan runsaasti skenaarioideoita. Julkaisua voi ilmeisesti ostaa NR:lta, mutta se on saatavilla myös ilmaisena PDF-tiedostona. Teoksen toimittanut Antti Lax päätyi poistamaan tekstistä kaikki suorat viittaukset Harry Potteriin, mutta kyllähän Bambukoto on Tylypahka Bliaronissa.

Ville Laakkonen liittyi viime kesänä roolipelijulkaisijoiden riveihin Melidian-haltiaroolipelillään. Muutama kuukausi pelin julkaisemisen jälkeen pelin kotisivuilta löytyy jo ilmaiseksi ladattavaa lisämateriaalia. Kyseessä on Risto Hiedan vuonna 1990 julkaiseman Elhendiroolipeliin kirjoitetun skenaarion uusintajulkaisu. Älä kuole Halnissa -skenaario on varsin pitkälle alkuperäinen, mitä nyt pientä hiomista on tarvittu, jotta skenaario istuu Melidianiin. Skenaarion yhteydessä on myös muutama Melidianin sääntöjä selittävä huomio, jotka on hyvä lukea.

Laitanpa tämän otsikon alle myös tiedon Myrskyn sankareiden kansainvälistymisestä. Tämä Mike Pohjolan suunnittelema lastenroolipeli julkaistiin kesällä Ropeconissa, mutta nyt Pohjola on jo tiiminsä kanssa markkinoimassa peliä ulkomailla. Isoon saksalaiseen pelitapahtuma Esseniin lähdettiin englanninkielisen käännöksen kanssa. Ehkä saamme pian lukea tarkempia uutisia Essen-kokemuksista Myrskyn sankareiden blogista.

Roolipelaajien kokoontumisia horisontissa

Kuten kokeneemmat konkarit tietävät, Ropeconin valmisteleminen alkaa jo näin syksyllä, vain muutama kuukausi varsinaisen tapahtuman jälkeen. Tähän mennessä on jo ehditty valita ensi kesän pääjärjestäjät ja nyt peräänkuulutetaankin muita vastuuhenkilöitä, coniitteja. Ropeconin järjestämisestä vastaavilla coniiteilla on perinteisesti ollut runsaasti tekemistä, mutta tätä pyritään tänä vuonna helpottamaan duniiteilla. He ovat myös vastuuhenkilöitä, mutta vastaavat pienemmistä kokonaisuuksista kuin coniitit. Tämä on hyvä vaihtoehto myös niille, jotka tuntevat halua yhtä ohjelmanumeroa laajempiin kuvioihin. Coniitti- ja duniitti-ehdokkaat voivat ilmoittautua sähköpostilla pääjärjestäjille.

Kun kerran on puhe Ropeconista, niin mainitsen tässä yhteydessä myös Ropeconin YouTube-kanavan. Sieltä löytyy pääasiassa nauhoituksia erilaisista luennoista. Tämä on hyvä juttu kaikille meille, joiden aikataulu ei vaan millään riitä kaiken kiinnostavan ohjelman näkemiseen. Tämän vuoden nauhoitettujen ohjelmanumeroiden joukossa on ainakin kunniavieraiden luennot sekä kutkuttava Miska Fredmanin lapsille suunnatun Astraterra-peliprojektin luento.

Virallista roolipeliohjelmaa on tänä syksynä tarjolla Mikkelissä, kun Otavan opistossa järjestetään 29.-31. marraskuuta kurssi larpinsuunnittelusta. Opetusluentojen lisäksi viikonlopun mittaiseen koulutuspakettiin sisältyy myös kaksi pelattavaa larppia. Eteläsavolaiset näyttävät muutenkin mallia roolipelaamisen tuotteistamisessa. Otavan opiston kurssitarjottimelta löytyy ihan puhdasta roolipeliä Sagacis-kampanjan muodossa.

Epävirallisempaa roolipelaamista on luvassa Tampereella JokkeConissa. Joulun alla 21. päivä kokoonnutaan mm. rooli- ja lautapelaamisen merkeissä, kunnon joulusaunaa unohtamatta. Epävirallisuuden vuoksi monet yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta joulua Tampereella viettävien kannattaa tarttua toimeen nyt ja vaikuttaa siihen, miten hyvä pelitapahtumasta tulee.

Mirka Oinonen näytti ihailtavaa roolipeliaktivismia, kun hän päätti järjestää omin voimin roolipelikerhon Lahteen. Perinteiseen kerhomuotoon ei päädytty, mutta innostuksen tuloksena syntyi lahtelaisten roolipelaajien Facebook-ryhmä. Tämä on oivallinen tapa verkostoitua paikallisesti. Tätä esimerkkiä sopisi seurata monella muullakin paikkakunnalla, jossa ei ole mitään virallista roolipeliyhdistystä.

Skenen kartoitusta foorumilla

Kotimaisista roolipelifoorumeista aktiivisimmalla, Pelilaudalla, on näin alkusyksystä taas ollut useampikin yritys tavoittaa roolipelaajien syvien rivien kokemuksia. Tähän mennessä viitisenkymmentä tyyppiä on antanut äänensä parhaan kotimaisen roolipelin puolesta. Koska ääniä saa antaa useammallekin pelille, hajonta on laajaa, mutta kärkijoukko erottuu selvästi. Praedor (23), Stalker (20), Heimot (17) ja Lamentations of the Flame Princess (16) näyttävät olevan parhaimpia. Kisa on tietysti vasta alussa, joten käyhän sinäkin antamassa omat äänesi.

Toisessa kiinnostavassa äänestysketjussa kysellään skenen merkityksen perään. Tässä kyselyssä väliaikatietoja ei kerrota, vaan jännitys säilyy loppuun asti. Vaikka kyselyssä on mahdollisuus antaa äänensä myös foorumien ja pelitapahtumien merkityksellisyyttä vastaan, niin harvempi foorumiaktiivi siihen kuitenkaan tarttunee. Tuskin foorumeihin ja muuhun skeneaktiivisuuteen yhdentekevästi suhtautuva henkilö edes tietää Pelilaudan olemassaolosta. Kyselyketjun aloittanut Ilkka Leskelä uskoo toisin: “ihminen, joka ei koe saavansa skeneltä mitään, tulee kuitenkin tänne [Pelilauta-foorumille] katselemaan ja jopa liittyy jäseneksi. (Liki puolet foorumille liittyneistä ei ole kirjoittanut yhtään viestiä!) Ja ehkä lähtee entistä pettyneempänä/huvittuneena ja heittää äänensä tähän ketjuun statementiksi.” Käyhän antamassa omasi äänesi tähänkin, niin vuoden lopussa nähdään, minkä merkityksen roolipelaajat antavat skeneilylle.

4 Comments

  1. Jukka Jukka 01.11.2013

    Kiitos kattavasta uutiskoonnista! Olet todella ajan hermoilla 🙂

  2. Nuurori Nuurori 01.11.2013

    Joo!

    Muakin aavistuksen kiinnostaa toi jokkecon, mutta siitä ei oo kyllä oikein mitään tietoa saatavilla mistään.

    • Sami Koponen Sami Koponen Post author | 02.11.2013

      Varmaan kannattaa lähettää sähköpostia siinä blogauksessa mainittuun osoitteeseen, niin saapi lisätietoa JokkeConista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.