Press "Enter" to skip to content

Slayer’s Frontier, Lautapelihetki ja myydyimmät pelit

Joonas Lindin kehittelemä Slayer’s Frontier -roolipeli aloitti juuri joukkorahoituskampanjansa. Uutisoin samalla kertaa myös Lautapelioppaan podcastista, uudesta joukkorahoitusennätyksestä sekä roolipelien myyntiluvuista viime vuoden lopulta.

Suurriistan metsästäjät

Pelitestiversion kansikuva ei välttämättä vastaa lopullista tuotetta.
Jos tuntuu siltä, että haluaisit päästä pelaamaan Monster Hunter -videopeliä roolipelinä, kannattaa tutustua Slayer’s Frontier -peliin. Pelissä pelataan suurriistan metsästäjiä, jotka käyttävät saaliinsa osia omien varusteiden paranteluun. Hirviönmetsästyksen motivaatioita ei ole paljastettu, mutta rahoituskampanjassa viitataan siihen, että hirviöt vartioivat muinaisen sivilisaation raunioita.

Sääntöjärjestelmä perustuu Dungeons & Dragons -pelin 5. laitoksen avoimen lisenssin sääntöihin. Taistelujärjestelmää on kuitenkin pistetty uusiksi toimintapisteiden avulla, niin että pelaajat pääsevät tekemään enemmän valintoja. Pelistä on tarjolla ilmainen testiversio, josta löytyvät säännöt hahmonluontiin ja taistelemiseen sekä kymmenen kylmäksi laitettavaa saaliseläintä. Lisätietoja löytyy joukkorahoituskampanjasivulta.

Podcast lautapeleistä

Mikko Saaren luotsaama Lautapeliopas on tarjonnut jo vuodesta 2009 alkaen laajan valikoiman lautapelien arvosteluita sekä ajankohtaisia uutiskatsauksia lautapeliskeneen. Verkkosivun ohelle on nyt perustettu Lautapelihetki-podcast (löytyy myös YouTubesta), jonka sisältö näyttää käsittelevän pääasiassa uusia lautapelejä. Jaksot ovat lyhyitä, 5-10 minuutin mittaisia, joten niitä kuuntelee äkkiä useammankin.

Pian loppuun kulunut maaliskuun loppupuoli on tarkoitettu Lautapelihetken koeajaksi, jonka jälkeen podcastin tekijät päättävät, ruvetaanko tähän panostamaan jatkossakin. Kuuntelumäärät on yksi keskeinen signaali kiinnostuksesta, joten jos tuntuu siltä, että Suomessa joutaisi olla lautapelaamista käsittelevä podcast, niin kannattaa käydä kuuntelemassa. Sisällöllisestihän nuo eivät juurikaan poikkea Lautapelioppaan viikottaisista uutiskatsauksista, mutta podcast on formaattina erityyppinen ja sopii tietynlaisiin asioihin paremmin kuin tekstipohjainen verkkosivu.

Lähdeteos vai pelistriimi

Matt Colville puhumassa D&D:sta YouTube-kanavallaan.
Kuva: YouTube / Matt Colville
2,1 miljoonaa dollaria (1,7 miljoonaa euroa) on roolipeliskenen uusi joukkorahoitusennätys. Tällaisiin lukuihin ylsi Matt Colvillen kampanja, jossa myytiin Strongholds & Followers -nimistä lähdeteosta D&D:n uusimmalle laitokselle. Kyseinen lisäosa antaa ohjeita pelaajahahmojen omien linnoitusten luomiseen, joissa he voivat kasvattaa armeijaansa, tutkia loitsuja, vakoilla vihollisiaan ja käydä kauppaa. Kyse on siis samasta tukikohdan luomispelistä, mihin pääsi käsiksi varhaisen D&D:n korkeimmilla tasoilla.

Mutta vaikka kampanjan rahoittajat saivat lähdeteoksen vastineeksi, meni pääosa rahasta Colvillen suoratoistopelaamisen eli striimauksen rahoittamiseen. Colvillen YouTube-kanavalla on 185 000 seuraajaa, mikä varmasti vaikutti siihen, että rahoituskampanjaan osallistui melkein 29 000 henkeä. Vertailun vuoksi sanottakoon, että Fate sai runsaat 10 000 rahoittajaa ja edellisen ennätyksen tekijä 7th Sea -pelin toinen laitos 11 000 tukijaa.

Muitakin selityksiä menestykselle on toki esitetty. Kyse oli huippusuositun D&D:n materiaalista; projekti keräsi huomiota ja sai julkisuutta jo kampanjan aikana, mikä ruokki menestystä; Colville on pitkäaikainen roolipeliskenen toimija, jonka nimeä pidetään laadun takeena; Strongholds & Followers tuo D&D:n pelaamiseen uudenlaista lisäsisältöä, joka kuitenkin on tuttua pelin varhaisversioihin tutustuneille harrastajille. Näistä erilaisista tekijöistä voi lukea tarkemmin Mike Trescan EN Worldin artikkelista. Lopun perin lienee niin, että kaikilla näillä oli vaikutusta. Huipputuloksiin päästään, kun kaikki askelmerkit ovat sopivasti kohdallaan.

Muutoksen tuulet

Pathfinderin uuden laitoksen pelitestiversiota mainostetaan jo kovasti.
Kuva: Paizo
Nörttiskenen rahakkaita käänteitä seuraava Internal Correspondence version 2 eli ICv2 julkaisi maaliskuun alussa tuttuun tapaan tietoja viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä. Lista “myydyimmistä” roolipeleistä perustuu haastatteluihin eikä konkreettisiin myyntilukuihin, joten siihen on syytä suhtautua tietyllä varauksella. Pieni yllätys sieltä löytyikin, sillä Starfinder nousi Pathfinderin ohi kakkospaikalle. Tämä vahvistaa käsityksiä siitä, että Starfinder on osoittautunut melkoiseksi myyntihitiksi. Muutenkin viiden kärkipelin joukossa on kolme scifi-peliä, mikä kertonee vahvasta scifi-trendistä.

Noin muutoin ICv2:n toimittaja Milton Griepp kertoo artikkelissaan siitä, miten odotukset pelialan jatkuvaan kasvuun ovat hiipumassa. Edellisvuosi meni siis vielä kasvutahdissa, mutta tänä vuonna lautapelipuolelle otaksutaan vihdoin jonkinlaista tasaantumista. Kasvuluvut ovat johtaneet myös monien uusien pelikauppojen perustamiseen, jotka joutunevat verkkokaupan ajamina kovaan karsintaotteluun. Kuluvasta vuodesta otaksutaan tulevan edellisvuosia vaikeampi, mutta nähtäväksi jää, miten käy. Roolipelien myyntiluvut ovat edelleen nousussa, mutta koska ne muodostavat niin pienen osan harrastuspelien (hobby games) kokonaismyynnistä, roolipeliteollisuus ei voi vaikuttaa tällaisiin laajempiin trendeihin.

Mainittakoon myös, että Pathfinder-roolipelistä on tulossa uusi laitos. Avoin pelitestivaihe alkaa elokuussa ja sitä kestänee ainakin vuodenvaihteen yli. Uutta Pathfinderia nähtäneen siis aikaisintaan vuonna 2019. Ennakkotieto riitti kuitenkin saamaan monet harrastajat valppaiksi. Kiinnostusta pidetään yllä tiputtelemalla tiedonjyväsiä, jotka löytää kätevästi EN World-sivuston koontisivulta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.