Press "Enter" to skip to content

Ropeconin tärppejä

Suomen suurin roolipeliaiheinen pelitapahtuma Ropecon järjestetään 28.-30.7. Helsingin Messukeskuksessa. Luvassa on 1500 tuntia ohjelmaa, josta voi äkkiseltään olla vaikea erottaa se itselleen kiinnostavin sisältö. Roolipelitiedotus ojentaa auttavan virtuaalikätensä ja listaa ajankohtaisia aiheita käsittelevät ohjelmanumerot. Tarkempaa tietoa kustakin ohjelmasta löytyy tapahtuman ohjelmaoppaasta.

Uudet julkaistut roolipelit

Pöytäroolipeliskenessä uudet ideat näkyvät pelijulkaisuissa. Jos siis haluat tietää, millä tolalla kotimainen skene on, kannattaa tutustua uusimpiin peleihin. Seikkailijoiden kilta heijastelee D&D:n juuria ja OSR-pelaamisen vaikutusta, kun taas Sotakarjut ja Tales of Entropy tarjoavat työkaluja tarinan rakentamiseen.

  • Pe 28.7. klo 18-19, sali 201: Seikkailijoiden kilta -roolipelin julkistus
  • Pe 28.7. klo 19-20, sali 201: Praedor: Kirottu Kirja -julkaisutilaisuus
  • Pe 28.7. klo 20-21, sali 201: Sotakarjut – tietesroolipelin julkistustilaisuus
  • La 29.7. klo 10-11, sali 201: Tales of Entropy-pelin julkaisuesittely
  • La 29.7. klo 19-20, sali 207: Deuspunk (työn alla oleva The Eternals -roolipeli)
  • Su 30.7. klo 15-17, sali 201: Kokki, Soppa ja Suunnittelija: oppeja, kokemuksia ja käytäntöjä pelisuunnittelusta joukolla (työn alla oleva The Quick -roolipeli)

Uusista peleistä kiinnostuneiden kannattaa pysähtyä conikierroksellaan myyntialueella (halli 5) Ropeconin myyntitiskillä, jossa on tänä vuonna kotimaisten pienjulkaisijoiden pelejä myynnissä (ks. Ropeconin tiedote). Etenkin suomenkielisten roolipelien menekki on niin pientä, että moni pelinjulkaisija ei ehdi, halua tai koe taloudellisesti järkeväksi hankkia tuotteelleen omaa myyntipöytää. Tuetaan siis tätä pienjulkaisupelien myyntipöytää ahkerasti, jotta sellainen nähtäisiin tulevissakin coneissa!

Ajankohtaisia näkymiä pöytäpelien puolelta

Muita pelaamiseen liittyviä tuoreita virtauksia, joista Ropeconissa on tarjolla ohjelmaa, ovat freeform-pelaaminen, World of Darkness ja pelikasvatus.

  • Kunniavieras Anna Westerling kertoo metatekniikoista (pe 28.7. klo 19-20, sali 208), jotka ovat eräänlaisia elämyksellisyyteen ja tarinan rakenteellisuuteen tähtääviä pöytäroolipelaamisen ja larppaamisen välissä olevia tekniikoita. Metatekniikoilla pyritään siis vaikuttamaan ennen muuta pelaajiin eikä niinkään pelifiktioon.
  • Vampire-pelistä tuttu World of Darkness on noussut uudelleen valokeilaan tulossa olevan uuden laitoksen myötä. Pelillä on pitkät perinteet sekä pöytäroolipelien että larppien puolelta ja juuri tätä tulkintojen ja pelitapojen kirjoa avataan Martin Ericssonin luennolla 50 Shades of Darkness (la 29.7. klo 21-22, sali 208).
  • Pelikasvattaja Mikko Meriläinen jakaa ajatuksiaan lasten peliharrastuksesta ja vanhempien roolista pelikasvattajina Vanhempainilta-nimisellä luennolla (la 29.7. klo 10-12, sali 205)

Roolipeliskeneä ja -kulttuuria laajempana kokonaisuutena tai jotain sen osa-aluetta käsitellään useammassakin ohjelmanumerossa.

  • Viime kuussa perustettu Suomen roolipeliseura esittäytyy omassa keskustelutilaisuudessaan (pe 28.7. klo 18-19, sali 207), jossa visioidaan yhdistyksen tulevaa toimintaa
  • Roolipelaamisen mahdollista julkisuusongelmaa ja perinteistä imagoa pohtivat pelisuunnittelija Mike Pohjola ja toimittaja Jussi Ahlroth (la 29.7. klo 14-15, sali 201)
  • Minä ja Vera Schneider puolestaan käsittelemme omassa ohjelmaosuudessamme kotimaista roolipelimediaa eli Roolipelitiedotusta ja Lokia (la 29.7. klo 21-22, sali 206)

Polttavimmat larp-skeneaiheet

Siinä missä uusia pöytäpelejä julkaistaan vuosittain useita, larpeista ei perinteisesti ole tullut muuta paperilla kuin muutamia Solmukohta-kirjojen artikkeleita. Larppiskenen keskustelukulttuuri kuitenkin näyttää eläväiseltä. Jos et ole seurannut Suomi Larp -FB-ryhmän keskusteluja tai haluat kuulla niiden aiheista pohdittuja puheenvuoroja, kannattaa suunnata näille luennoille.

  • Pe 28.7. klo 21-23, sali 207: Sukupuolet, sukupuoliroolit ja larpinkirjoitus (paneelikeskustelu sukupuoliroolien huomioimisesta tai huomiotta jättämisestä larppisuunnittelussa)
  • La 29.7. klo 15-17, sali 204: Aikojen tanssi – kuinka liikuttaa larppaajia? (pelinjohtajat kertovat larpista, joka perustui liikuntasuoritusten tekemiseen)
  • Su 30.7. klo 13-15, sali 201: Larpin parantaminen kokemuksena (Janina Kahila kertoo pelaajahuollosta ja pelin jälkipuinnista)
  • Su 30.7. klo 15-17, sali 207: Häirinnän vastaisen materiaalipaketin esittely ja työpaja (Niina Niskanen opettaa, miten larpeista voi rakentaa sosiaalisesti turvallisempia)

Ropecon on enemmän

Roolipelitiedotuksessa ymmärrettävästi tapaan nostaa esille Ropeconin ohjelmatarjonnasta sen, joka liippaa roolipelaamista. Mainittuihin 1500 tuntiin mahtuu kuitenkin myös paljon muuta.

CrossGames-ohjelmasarjassa pohditaan erityisesti videopelaamisen ja roolipelaamisen välisiä yhteyksiä; moni kokenut roolipelaaja kun elättää itsensä nykyään videopelisuunnittelijana. CrossGames-ohjelma on muun coniohjelman joukossa, mutta täältä ne kaikki löytyvät kätevästi koottuna. Ropecon on kehittynyt vuosien saatossa moni-ilmeiseksi festivaaliksi, mikä näkyy etenkin vähän erikoisemmissa ohjelmanumeroissa. Katsaus tansseihin ja taistelunäytöksiin ynnä muuhun löytyy tältä sivulta, ja toki Ropeconissa järjestetään myös bofferoinnin SM-kilpailut sekä Kivi-paperi-sakset -turnaus (ks. erikoiset kisat täältä).

Lisäksi kannattaa piipahtaa katsastamassa Messukeskuksen Talvipuutarhassa sijaitsevan Kokemuspisteen tämän vuotinen tarjonta. Sieltä saa hyvän läpileikkauksen ei-elektronisiin peliharrastuksiin ja pääsee kokeilemaan lyhyitä maistiaisia erilaisista peleistä. Samaten Suomen pelimuseon piste (Halli 5 näyttelyalue, avoinna joka päivä) lienee käymisen arvoinen. Pelimuseon järjestämässä työpajassa (la 29.7. klo 15-17, sali 306) voi laatia omasta pelihistoriastaan jonkinlaisen lomakkeen, joka liitetään museon arkistoihin.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.