Syksyn mittaan on tihkunut kaikenlaisia pieniä roolipeliskeneen liittyviä uutisia, joten julkaisen ne kaikki tässä. Kokoelma on vähän satunnainen, mutta en toisaalta halunnut hajauttaa tätä useammaksikaan blogaukseksi. Luvassa on juttua larp-palkinnoista, Mapvember-kampanjasta ja lautapelipalkinnosta.
Kuten yläpuolelta näkyy, päivitin myös Roolipelitiedotuksen etusivua. Saimme vihdoin Roolipelitiedotukselle oman kuvan, josta on kiittäminen Petri Grönholmia. Siispä suurkiitokset! Päivitin samassa yhteydessä myös Blogosfääriä, josta moni blogi poistui kalmiston puolelle. Onneksi mukaan tulisi myös muutamia uusia.
Larppi-ankat parhaille larpeille
Marraskuun alussa jaettiin Larp-ankka eli lankka-palkintoja eniten kiitosta keränneille larpeille. Kuka tahansa sai ehdottaa peliä äänestettäväksi ja voittajat valittiin yleisöäänestyksen perusteella. Järjestäjien mukaan “varsinainen glooria kuuluu voittajaa enemmän ehdokkaille. Voittaminen ei ole tärkeintä, vaan mahtavan harrastuksemme aikaansaajien, järjestäjien, kirjoittajien ja hypen ylläpitäjien muistaminen”. Tätä periaatetta kunnioittaen alla ovat voittajien lisäksi myös muut palkintoehdokkaat. Voittaja on kunkin listan ensimmäisenä ja merkitty kursiivilla.
Vuoden Lavastus / Efektit
– Proteus: Sotakarjujen synty
– Shadowrun 4.5
– Ikuinen
– Krusadis: Punainen Aurinko
Vuoden Hahmokirjoitus
– Dreamwalk 1 – kampanja
– Uhripuut
– Feenikslaulu 6: SpectraNova
– Durmstrang-saga III: Verestävät Marjat Pihlajan
– Proteus: Sotakarjujen synty
Vuoden Käytäntö
– Proteus: Sotakarjujen synty
– Uhripuut
– Just a Little Lovin’
– Feenikslaulu 6: SpectraNova
– Ikuinen
– Shadowrun 4.5
Vuoden Kampanja
– Dreamwalk
– Siikalahti 1918: Valkoinen, Punainen, Musta (Replay)
– Durmstrang
– Piiri
– Toinen vuosi
– Shadowrun
Vuoden Roolisuoritus
– Valtteri Niskavaara, Rauno // Uhripuut
– Mikko Löfroos, puolustusministeri Rahul Hermes // Proteus: sotakarjujen synty
– Essi Vallenius, Pipsa Vesterbacka // Toinen Vuosi
– Juhana Rytkönen, komentaja Ortiz // Proteus: Sotakarjujen synty
– Noora Lindén, Damora Nyphalidae Aurelianus // Tesserian Kruunu
Vuoden EPH / NPC Roolisuoritus
– Sotakarjut (Jarno Ahlström, Miska Fredman, Mikko Heikura, Markus Koivisto, Ari Rekonen, Miika Säynevirta) // Proteus: Sotakarjujen Synty
– Kaj Wallin, Kouki // Uhripuut
– Topi Karjalainen, Serqei Luurankov ja Lohikäärme // Durmstrang Saga 3: Verestävät Marjat Pihlajan
– Jani Talonen, Deathclaw // Fallout Finland: Remastered
Vuoden Tulokas
– Club Caelum
– Haltin taikakoulu
– Kääntöpuoli
– Jotta vahva ei sortaisi heikkoa
– Etelämaat
– Danakar: Räjähdysherkkä
Vuoden Työmyyrä
– Vera Schneider
– Elli Ojaniemi
– Niku Husu
– Valtteri Niskavaara
– Kirsi Oesch
Vuoden Valopilkku
– Velhokoulu -larpit
– Säädyttömiä aikeita
– Vampyyrien Yö
– Olipa kerran Tylypahkassa
– Keskikesän tarinoita
Vuoden Liveroolipeli
– Proteus: Sotakarjujen synty
– Durmstrang-saga III: Verestävät Marjat Pihlajan
– Tesserian Kruunu
– Uhripuut
– Shadowrun 4.5
– Eikä Joki Enää Heijastanut Tähtien Valoa
Super-Lankka (tuomariston valinta)
– Arhi Makkonen: 8 Viikkoa -larppiprojekti
Kuten listalta näkyy, Proteus (ks. kotisivut) ahmi palkintoja kuin sika apetta. Tämä ei sinänsä ollut yllätys, sillä larpin tekijätiimissä oli kotimaisen larppiskenen kovinta osaamista. Myös pelipaikka oli näyttävä, sillä larppi oli rakennettu Kauhavan entisen lentosotakoulun lennonjohtorakennukseen. Peli sijoittui Sotakarjut-pöytäroolipelin maailmaan ja sen materiaali julkaistaneen aikanaan Sotakarjut-pöytäroolipelin lähdeteoksena. Lisätietoa Proteuksen ja Sotakarjujen yhteydestä voi lukea tästä Lokin artikkelista.
30 päivää, 30 karttaa
Edellisvuosien tapaan Miska Fredman haastoi väkeä mukaan Mapvember-kampanjaan, jossa on tarkoituksena piirtää roolipelissä käytettävä kartta marraskuun jokaisena päivänä. Luomistyön avuksi on tarjolla aihelista.
Harva osallistuja näyttää pystyvän vastaamaan haasteeseen täysimääräisesti, mutta yksittäisiä karttoja on tullut monelta tekijältä. Kampanja on käynnissä marraskuun loppuun saakka, joten vielä ehtii mukaan piirtämään kartan tai pari. Kartat löytyvät kätevimmin asialle omistetusta Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmän tästä keskusteluketjusta.
Ropeconin paitakilpailu

Kuten monissa muissakin suurissa tapahtumissa, myös Ropeconissa on saatavilla vuosittain vaihtuva erityinen conipaita. Ensi vuoden paidan kuvituksen suunnittelusta on avattu oma kilpailunsa. Palkintona on lähinnä maallista kunniaa, mutta niinhän se on monessa muussakin asiassa roolipeliskenessämme. Kisaan osallistuvan paitagrafiikan viimeinen palautuspäivä on 15. tammikuuta, eli hyvin on vielä aikaa. Tarkemmat ohjeet työn tekemiseksi ja lähetysosoite löytyvät Ropeconin blogista.
Tunnustusta hyville lautapeleille
Lautapelipuolella suomalaisista lautapelibloggaajista koostuva raati on jakanut Pelaajien valinta -palkinnot. Toista kertaa järjestettävässä kisassa finaaliin kelpuutettiin yhdeksän ehdokasta, joista Vuoden perhepeli -palkinnon nappasi maailmallakin kiitelty Azul. Vuoden harrastajapeli -palkinto puolestaan meni kotimaassa arvostusta saaneelle Antti Lehmusjärven 1918: Veli veljeä vastaan -lautapelille. Hyviä pelejä etsivien kannattaa vilkaista koko ehdokaslista.
Lautapelaaminen on roolipelaamiseen verrattuna huomattavasti valtavirtaisempi harrastus. Niinpä Pelaajien valinta -palkinnossakin noteerataan yleinen lautapelien promottaminen tunnustamalla Vuoden peliteko. Tänä vuonna se oli Helmet-kirjastojen (pääkaupunkiseudun kirjastot) laaja lautapelivalikoima. Kirjastot ovatkin oivallinen keino tutustua erilaisiin lautapeleihin ja saada niitä käytettäväksi erilaisiin sosiaalisiin tilaisuuksiin joutumatta investoimaan omia rahojaan. Lautapelivalikoima on varmasti laajin Helmet-kirjastoissa, mutta kiitettävästi ne ovat yleistyneet myös muissa kirjastoissa ympäri Suomen. Kannattaa käydä vilkaisemassa omaa lähikirjastoaan, josko sieltä löytyisi jotain kiinnostavaa pelattavaa.
Lautapelaamisen salonkikelpoisuus näkyy myös YLE:n uutisten artikkelissa. Juttu on tehty syyskuisen Lautapelaamaan-tapahtuman yhteydessä ja siinä käydään läpi lautapelaamisen kansainväliset markkinat sekä joukkorahoituksen tuomat mahdollisuudet. Mukana on tietysti myös pakollinen huomio siitä, miten sosiaalisuus on lautapelaamisen keskeistä antia.
Videoblogeja roolipelaamisesta
Lopuksi vielä lista, jonka olisi pitänyt olla jo edellisen blogauksen yhteydessä. Listasin silloin viime aikaisia roolipelaamista ja muita harrastuspelejä käsitteleviä blogeja, mutta jätin epähuomiossa videoblogit väliin. Videoblogit ovat kuitenkin varsinkin kansainvälisesti suosittuja ja on hyvä, että tarjontaa on myös suomen kielellä. Lista on vanhimmasta nuorimpaan, mutta kannattaa tietysti tutkia tekijöiden muukin tuotanto. Jokaisesta tässä linkatusta vlogista löytyy useita vanhempiakin jaksoja, jos rupesi kiinnostamaan.
- Level 20 Podcast: Saalis ja loot: Nimensä mukaisesti tässä jaksossa keskustellaan siitä, mitä ryöstösaalis on, miten sen kanssa menetellään ja mitkä ovat mieleenpainuvimmat saaliit. Painotus on D&D:ssa, mutta kyllähän aihe soveltuu muuhunkin seikkailupelaamiseen.
- Ropetupa: Trail of Cthulhu: Ropetuvassa esitellään Trail of Cthulhu sekä sääntöjensä että miljöökuvauksensa osalta. Etenkin jälkimmäinen saa kiitosta.
- Ropehiiren kolo: Klisheet kunniaan: örkit: Ropehiiren kolossa käsiteltiin örkkejä pahuuden ilmentyminä mutta myös sitä, miten niiden käyttö pelissä mahdollistaa meidän pimeiden puoliemme tutkiskelun.
- Ropehiiren kolo: Mikä ihmeen himmelipeli?: Ropehiiren kolon toisessa vlogauksessa esitellään ihmissuhdevetoinen pelaaminen, jota kutsutaan Oulun seudulla kuulemma “himmelipelaamiseksi”.
- Level 20 Podcast: Hahmoluokat ja classit: Level 20:n keskustelupiirin tuoreimmassa jaksossa keskusteltiin hahmoluokista ja siitä, rajoittavatko ne pelaamista vai ovatko ne itse asiassa käteviä arkkityyppejä.
Kuten aikaisemminkin, jos satut tietämään muita kotimaisia roolipeliaiheisia videoblogeja, niin saa kertoa. Sama koskee myös perinteisempiä blogeja: Blogosfääri pysyy ajantasaisena ja kattavana vain, jos sitä rakennetaan yhdessä.
Be First to Comment