Press "Enter" to skip to content

Uutiskatsaus: kesän tapahtumia ja elokuva roolipelaamisesta

Tässä kesän ensimmäisessä kotimaan skenen uutiskatsauksessa on juttua tulevista roolipelitapahtumista, vapaaehtoistyöstä ja elokuussa ensi-iltaan tulevasta larppaamista sivuavasta elokuvasta.

Pelaamaan Keravalle

Keravan perhepeli-illassa ovat esillä monenlaiset pelit. Kuva: Keravan kirjasto
Keravan kirjastossa järjestetään keskiviikkona 19. kesäkuuta peli-ilta, jossa keskitytään perhepeleihin. Roolipelitkin ovat ohjelmassa: ohjelmassa mainitaan Astraterra. Tapahtuma on klo 15-19, joten kovin kaukaa ei ehkä kannata lähteä reissuun, mutta pääkaupunkiseutulaisten kannattaa pistäytyä. Pelinjohtajillekin on varmasti vielä tilaa, eli jos pelinvetäminen enemmän nuorille pelaajille kiinnostaa, löytyvät yhteystiedot tapahtuman ilmoituksesta.

Roolipelaaminen on luonteeltaan julkisia tiloja väistävää, joten tällaiset tilaisuudet ovat arvokkaita mahdollisuuksia tuoda roolipelaamista esille. Kirjastot ovat julkisina olohuoneina luontevia paikkoja roolipelitapahtumille. Jotta näitä nähtäisiin jatkossakin, kannattaa panostaa osallistumiseen sekä ohjelmanjärjestäjänä että kävijänä.

Ropeconissa tapahtuu

Ropeconin skenaariokisa toteutetaan tänäkin vuonna. Kisaan osallistujien minipelien viimeinen palautuspäivä on 7. heinäkuuta. Kisan tuomaristoon puolestaan voi ilmoittautua 30. kesäkuuta mennessä. Tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot löytyvät Ropeconin blogauksesta.

Ropeconin tämän vuoden teemana on mytologia, jonka on tarkoitus näkyä myös skenaariokisaan lähetetyissä peleissä. Noin muutoin kisaohjeet ovat perinteisiä: peli pitää olla omaksuttavissa 15 minuutissa, pelattavissa 45 minuutissa ja osallistujia pitää mahtua mukaan vähintään neljä. Pelissä saa käyttää vain noppia ja muistiinpanovälineitä ja itse sääntöteksti saa olla korkeintaan viiden sivun mittainen.

Ropeconiin on tänä vuonna tulossa kaksi kutsuvierasta. Toinen heistä on kirjailija ja kansanperinteen tutkija Mikko Kamula (ks. Ropeconin blogaus), toinen esitellään myöhemmin. Kamulaa voi kuulla Ropeconissa omassa puheohjelmassaan ja kirjailijapaneelissa. Myös Ropecon-perjantaina järjestettävän akateemisen seminaarin ohjelma on julkaistu.

Tracon syyskuussa ja Hitpoint marraskuussa

Tampereella järjestettävän Tracon-tapahtuman ohjelmahaku on ollut auki jo hyvän tovin, mutta vielä mahtuu mukaan. Ropeconin luomien perinteiden mukaan tilaa on sekä puheohjelmalle että pelinjohtajille. Toukokuun loppupuolella Facebookin puolella kyseltiin erityisesti väkeä ropeinfotiskille töihin. Roolipeli-infotiskin väen tehtävänä on huolehtia siitä, että kävijät löytävät roolipelialueelle ja erilaiset peli-ilmoitukset pysyvät järjestyksessä.

Tracon Hitpoint, perinteiseen pöytäpelaamiseen keskittyvä Traconin sisartapahtuma, järjestetään tänä vuonna Tampereen seudun ammattiopisto Tredun tiloissa. Roolipeliohjelman osalta luvassa on kuulemma sekä skenaariokilpailu että freeform-pelejä. Ohjelmanhaku ei ole vielä avannut, mutta tapahtuman päivämäärä 23.-24.11. kannattaa jo nyt merkitä kalentereihinsa.

Ensimmäinen Tracon Hitpoint järjestettiin v. 2014 Tammerkosken koulutalolla. Kuva: Mikael Peltomaa / Conikuvat.fi

Alexandria etsii suomentajia

Tanskan roolipeliskenessä iso vaikuttaja on Fastaval-tapahtuma, jonka ympärille on kehittynyt omintakeinen kokeellisen roolipelaamisen skene. Näitä pelejä on koottu Alexandria-nimiselle verkkosivulle, josta ne ovat kenen tahansa ladattavissa. Valtaosa peleistä on tietysti tanskankielisiä, mutta jonkin verran tarjolla on myös englanninkielisiä pelejä.

Nyt sivuston ylläpitäjät haluaisivat saada eri pelien kuvauksia käännettyä suomeksi. Parasta olisi, jos käännöstyö onnistuisi tanskasta suomeksi, mutta kuulemma englanti-suomi -käännösosaaminenkin kelpaa. En harmillisesti löytänyt tietoa vapaaehtoistyön hausta muualta kuin Facebookista, mutta jos Facebook tuntuu olevan kynnyskysymys, niin ottakaapa yhteyttä Roolipelitiedotuksen suuntaan, niin voimme välittää Facebookissa nähtävillä olevat tiedot.

Elokuva roolipelaamisesta trauman käsittelynä

Elokuussa ensi-iltaan tulevassa Tonislav Hristovin dokumenttielokuvassa Veeran maaginen elämä seurataan parikymppistä naispäähenkilöä, joka työstää lapsuutensa traumoja mm. larppaamalla. Trailerin perusteella näyttäisi siltä, että larppeihin osallistuminen antaa mahdollisuuden käsitellä identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Ennakkotietojen perusteella on kuitenkin vaikea sanoa, miten isossa osassa roolipelaaminen elokuvassa varsinaisesti on.

Roolipelaamisesta on ennenkin tehty elokuvia (ks. esimerkiksi Juhana Petterssonin blogiinsa kokoama RPG Movie Night -kategoria), mutta useimmiten ne ovat harrastelijaproduktioita ja kallellaan komedian suuntaan. Veeran maaginen elämä vaikuttaa kaikin puolin vakavammin otettavalta teokselta. Samalla se on jälleen yksi osoitus roolipelaamisen kulttuurivaikutuksesta maassamme.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.