Press "Enter" to skip to content

Suuri larppaajakysely, Mike Pohjolan radio-ohjelma ja hirviösuunnittelukilpailu

Tuuppaan tähän yhteen viestiin useamman uutisen, jotka oikeastaan ovat linkkejä muualla tapahtuviin kiinnostaviin asioihin. Larppaajakyselyn, Taikapiirin ja pelisuunnittelukilpailun lisäksi maininta D&D-pelaajien ilmaispalvelun sulkemisesta.

Larppaajat esille

Merli Juustila kertoi Facebookin Suomi Larp -ryhmässä Niina Niskasen kanssa laatimastaan suomalaista larppaamista kartoittavasta laajasta kyselystä. Kysymyksiä on vallan runsaasti ja vastaamiseen kannattaa kuulemma ainakin puoli tuntia. Suurin osa on kuitenkin monivalintakysymyksiä, mikä vähän keventää vastaajien savottaa.

Kyselyaika päättyy syyskuun loppuun mennessä, eli vielä muutama päivä aikaa käydä vastaamassa, jos kokee olevansa suomalainen larppaaja. Suoraan kyselyyn pääsee tästä linkistä. Vastauksia toivotaan kuulemma erityisesti niiltä, jotka ovat larpanneet alle 100 peliä tai eivät ole päätoimisia larppien pelinjohtajia tai asuvat jossakin muualla kuin Helsingin tai Tampereen kupeessa.

Juustila selvitti kyselyn laatimisen syitä Facebook-keskustelussa: “Jo useita vuosia larppaajien parissa on puhuttu monista kyselyn aiheista ilman mitään muuta kuin mutu-tuntuma. Tähän olisi tarkoitus saada nyt muutos eli myös jotain mutu-tuntumaa parempaa dataa”. Perustutkimusta siis, että saadaan jotain henkilökohtaisia mielipiteitä vankempaa keskustelun pohjaksi. Juustila myös olettaa, että larppien järjestäjät olisivat kiinnostuneita kuulemaan millaisia toiveita ja ajatuksia larppaajilla itsellään on.

Viikko sitten Juustila tiedotti, että kyselyyn on tullut jo liki 200 vastausta, joten ihan hyvä otos tutkimukselle näyttää muodostuvan. Sen kattavuus on toki sitten asia erikseen – noista vastauspyynnöistä voi epäillä, että ruuhka-Suomi ja harrastuksen konkarit ovat kenties yliedustettuna. Kyselyn tuloksia esitellään lokakuun lopussa järjestettävässä larpinjärjestäjien verkostoitumis- ja koulutustapahtuma X-Conissa (jonne ilmoittautumisaika päättyy 6. lokakuuta).

Paizo myy, WotC lyö

Paizo julkaisi kesän Gen con -tapahtumassa suositun Pathfinder-roolipelinsä scifi-version, joka kantaa nimeä Starfinder. Peli otettiin hyvin vastaan, koska Paizon lehdistötiedotteen mukaan Starfinder on Paizon historian nopeimmin myynyt tuote. Ensimmäinen painoserä meni saman tien ja uutta on kuulemma tulossa vasta lokakuun lopussa. Suomessa Starfinder-innostus näkyy ainakin siinä, että Facebookiin on jo perustettu Starfinder Finland -ryhmä, jossa on tätä kirjoittaessa 50 jäsentä.

Mikko Kallio puolestaan julkisti blogissaan neljättä kertaa järjestettävän hirviönsuunnittelukilpailun. Tuttuun tapaan hirviön pitää olla tehty Pathfinder-roolipelin säännöille eikä se saa pohjautua mihinkään tiettyyn pelimaailmaan (setting-neutral). Tänä vuonna teemana ovat keijumaailman olennot (fey realm). Voittajalle on luvassa Pathfinder-roolipeliin liittyviä tuotepalkintoja ja hirviö julkaistaan Wayfinder-lehdessä. Kisaan osallistuminen päättyy 2. lokakuuta ja voittaja julkistetaan 16. lokakuuta. Muistelen Kallion harmitelleen viime vuonna suomalaisten vähäistä osallistujamäärää, joten koitetaan tänä vuonna olla ahkerampia.

Dungeons & Dragons -roolipeliin liittyen saimme juttuvinkin OrcPub-palvelun mobiiliversion sulkemisesta. Kyseessä on Larry Christensenin tekemästä D&D-hahmojen luomiseen tarkoitetusta ilmaisesta verkkotyökalusta. Christensen rupesi kehittämään palvelulle mobiiliversiota joukkorahoituksen voimin, mutta joutui sulkemaan sen elokuun lopussa. Sulkemisilmoituksessa ei kerrota syitä palvelun sulkemiseen, mutta Patreon-sivujensa puolella tekijä viittaa laillisuuskysymyksiin. Ei liene vaikea arvata, että virallisen D&D Beyond -palvelun käynnistymisellä on osuutta asiaan. Tuoreimmasta blogauksesta selviää, että OrcPub-sivu saanee lopulta kuitenkin pysyä toiminnassa, kunhan se perustuu pelkästään D&D:n avoimeen sääntöjärjestelmään (System Reference Document, SRD) eikä pelimaailmakohtaiseen materiaaliin. Sellaisena siitä lienee iloa lähinnä niille, jotka pelaavat D&D:a kotitekoisissa fantasiamaailmoissaan.

Pohjolan radio-ohjelma pelikulttuurista

Eilen Yle Puheen aamu -ohjelmassa roolipelisuunnittelija Mike Pohjola kertoi tulevana sunnuntaina (1.10.) starttaavasta Taikapiiri-ohjelmasta. Kyseessä on viisiosainen Ylen radio-ohjelma pelaamisesta, jossa kuulemma käsitellään mm. pelaamisen koukuttavuutta, Kiinan peliteollisuutta ja GameJam-pelisuunnittelua. Kussakin jaksossa Pohjolan vieraana ovat erilaiset pelaamisen asiantuntijat. Taikapiirissä esillä ovat pelaaminen laajasti, sekä videopelien että ei-elektronisten pelien osalta.

Haastattelussa Pohjola totesi pelien olevan taidemuoto, joka ei kuitenkaan saa arvoistaan kohtelua. Jussi Ahlrothin ja Juhana Petterssonin kaltaiset pelijournalistit ovat harvassa: tyypillisempää on, että pelit ovat esillä mediassa myyntilukujen ja markkinointistrategioiden osalta. Pohjolan mukaan pelaaminen on myös nykyään hyvin yleistä, vaikka kaikki kännykkä- tai Facebook-pelejä pelaavat eivät ehkä mielläkään itseään pelaajiksi. Pohjolalla itsellään on kokemusta varsin erilaisista pelialan projekteista, joten on kiinnostavaa kuulla mitä Taikapiiri lopulta pitää sisällään.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.