Press "Enter" to skip to content

Skeneaktiiville vankeustuomio

Ei-elektronisessa peliskenessä aktiivisesti toiminut henkilö sai kesäkuussa vankeustuomion lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä (lähde: Lapin Kansa, lue koko uutinen tästä linkistä).

Tarkoitukseni ei ole tässä nostaa esiin henkilöä, vaan muistutella laajemmin peliskenemme toimintakulttuurista. En varsin halua nousta kateederille pitämään moraalisaarnaa, mutta ei sitä oikein voi tällaisen asian yhteydessä välttääkään.

Uutinen oli skenelle järkytys. On syytä epäillä, että tapaukset ovat saattaneet tapahtua ainakin osittain pelitapahtumien varjolla. Lautapeli-, roolipeli ja larppipiireissä on perinteisesti ollut mukana lapsia ja aikuisia, joita harrastus on tuonut yhteen. On selvää, että tällainen yhteistoiminta edellyttää aikuisten puolelta vastuullisuutta ja alaikäisistä huolehtimista. Aikuinen ei ole samanlaisessa asemassa kuin nuoret ja siksi hänen käytökseltään vaaditaan enemmän – yhteinen peliharrastus ei tätä muuksi muuta. Fyysinen koskemattomuus on näistä periaatteista tärkein, mutta luonnollisesti minkäänlainen toisen ihmisen ahdistelu ei ole hyväksyttävää.

Tämä törkeä tapaus on poikkeus, jollaista emme halua tapahtuvan toiste. Sen vuoksi aikuisten harrastajien on hyvä muistaa vastuunsa ja kaikkien on hyvä pitää toisistaan huolta. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että kyse on kaikesta huolimatta yksittäistapauksesta: ei-elektroninen pelikulttuuri on Suomessa hyvä ja kehittävä ympäristö kaikenikäisille. Ei ole tarkoituksenmukaista, että skeneemme kuuluva avoimuus lopetetaan tämän vuoksi. Pelon ja valvonnan lisääntymisen sijaan tarvitaan ennen muuta yhteisten pelisääntöjen kunnioittamista. Luulisi sen peliharrastajilta onnistuvan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.