Press "Enter" to skip to content

Ropecon 2012 kävijäkyselyn alustavia tuloksia

Ropecon 2012:ssa tehtiin kävijäkysely ja Ropeconin blogi julkaisi siitä hiljan alustavia tietoja. Kyselyyn vastasi 400 henkeä, mikä on kuulemma kahdeksasosa kävijöistä, eli siltään ihan kattava lukema.

Näissä alustavissa tuloksissa ei mitään suuria yllätyksiä näy olevan: noin puolet kävijöistä on pääkaupunkiseudulta ja neljännes muista yliopistokaupungeista. Kävijöiden keski-ikä huitelee pitkälti yli 20 vuotta ja monella on takanaan useita Ropecon-reissuja. Pöytäroolipelit, figut, lauta- ja korttipelit ovat kaikki vanhemman kaartin juttu siinä missä nuorempia kävijöitä kiinnostaa enemmän anime/manga ja cosplay. Larppaajat pitäytyvät vain omaan juttuunsa siinä missä yhdenlaista pöytäpeliä pelaava todennäköisesti harrastaa niitä muitakin.

Yhteenvedossa todetaan, että “prototyyppimäistä Ropecon-kävijää ei oikeasti ole olemassa”. Kaipa tähän sitten on uskottava, eikä pelkän yhteenvedon varassa paljon auta spekuloida. En silti malta olla kiinnittämättä huomioita Ropeconin alakulttuuristumiseen. Ensikertalaisia näyttää olevan vähän eikä tapahtuman ydinsisältö (so. roolipelaaminen, keräilykorttipelit, miniatyyripelit ja lautapelit, larppaaminen) näytä nauttivan nuoremman yleisön suosiota. Tiedä sitten, että missä määrin tällainen on aivan tyypillistä muillekin harrastusfestareille tai miten asia on muuttunut Ropeconin pitkän taipaleen myötä: vertailuaineistoa ei ole hollilla.

Jään mielenkiinnolla odottamaan tarkempaa raporttia, jossa ilmeisesti käsitellään myös kävijöiden roolipeliharrastuneisuuden taustoja. Tällainen tutkimus on kauan kaivattu ja on ansiokasta, että sellainen vihdoinkin on saatavilla. Itsekin olen tällaista pariin otteeseen harkinnut, mutta aina se on jäänyt pelottavan suuren työmäärän takia. Kaikki kunnia siis Jukka Oksaselle ja muille tutkimuksen toteutukseen osallistuneille!

4 Comments

 1. Jukka Jukka 06.04.2013

  Kiitoksia! Toki tässä on ollut Ropecon avustamassa taustalla, erityisesti Eino Paananen. Jos aihe kiinnostaa sinua arvon lukijaa, niin mielelläni ottaisin kommentteja tms. jo tutkimuksen teon aikana. Täten varten olen perustanut aiheesta blogin, jossa kuvaan tutkimuksen etenemisestä.

  http://roolipelaajakysely.blogspot.fi/

  Tervetuloa!

 2. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 08.04.2013

  Kiinnostava blogi ja kylvinkin sinne jo joukon kommenttejani. Pitää purkaa ajatuksiani Efemeros-blogiin, kunhan tässä jossain välissä ehdin.

  • Sami Koponen Sami Koponen Post author | 08.04.2013

   Viittaako siis tuohon Ropeconin blogissa julkaistuun artikkeliin “Naiset ovat cossaajia, miehet ovat roolipelaajia – vai miten se menikään?”.

   Jos näin, niin onhan toisaalta ymmärrettävää, että kun tutkimustulosta vihdoin saadaan, niin sitä ensimmäiseksi verrataan skenessä vakiintuneisiin ennakkokäsityksiin. Sellainen ei tietenkään ole tutkimuksen koko mitta ja määrä, mutta kuitenkin sellaista, mikä varmaan kiinnostaa montaa harrastajaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.