Press "Enter" to skip to content

Ropecon 2011

Pöly alkaa hiljalleen laskeutua viime viikonlopun Ropeconin jäljiltä, joten lienee korkea aika ruveta kokomaan yleiskatsausta. Lisätiedot saapi laittaa kommentilla.

Lyhyesti: Menzer valloitti kotimaisen yleisön ja jätti lähtemättömän jäljen Ropeconin historiaan.

Mahtavia pelejä

Foorumeilla ja blogeissa käydyn kuhinan perusteella erityisesti kaksi peliä olivat vaikuttavia kokemuksia. Toinen oli Frank Mentzerin vetämä Tower of Gygax, jossa oli avoin pelaajakierto. Tämä johtui siitä, että kyseinen skenaario oli armoton, ja raatoja kertyi tasaiseen tahtiin. Loppulukema oli käsittääkseni useita kymmeniä.

Toinen etu- ja jälkikäteen kohistu peli oli Slaaraphenland. Kyseessä oli eräs Unelma keltaisesta kuninkaasta -kokoelmassa julkaistu tanskalainen peli, jossa köyhät talonpojat tekevät matkaa keisarikunnan sydänmaille. Pelin juttu on siinä, että matkantekoa kuvataan syömällä kakkua. Paljon.

Kaikkiaan Ropeconissa 80 pelinjohtajaa tarjoili 165 eri skenaariota. Eiköhän siitä löytynyt jokaiselle jotakin. Runsaudenpula johti toisaalta siihen, että kuuleman mukaan noin 10 % peleistä jäi toteutumatta pelaajien puuttumisen vuoksi.

Uusia pelejä

Ropeconissa 2011 julkaistiin tiettävästi yhdeksän uutta suomenkielistä roolipelituotetta.

 • Unelma keltaisesta kuninkaasta: kokoelma tanskalaisia Fastaval-tapahtuman kertapelejä
 • Punaiset hiekat: lähdekirja Somaliasta
 • Noitahovi: fantasiaroolipeli matriarkaalisesta Pohjolasta
 • Pyöreän pöydän ritarit: fantasiaroolipeli Arthurin ritareista
 • Bliaron: fantasiaroolipeli maageista
 • Generian legendat: fantasiaroolipeli luolastoseikkailemisesta
 • Kärpänen: hupiroolipeli kärpäsen elämästä
 • Sotakarjut: beta-versio sotapelistä
 • Yhteys: esinäytös myöhemmin julkaistavaan Vihan lapset -roolipeliin

Palkintoja

Tuttuun tapaan Ropeconissa kilpailtiin skenaariokilvassa ja jaettiin Kultainen lohikäärme tunnustuksena ansioista kotimaisen roolipelikultturin hyväksi.

Skenaariokisan voittajaksi arvovaltainen raati (James Raggi, Erik Mona ja Frank Mentzer) valitsivat Sampo Haarlaan Hallowed Be Her Name -skenun (lataa tästä). Toinen sija meni Niilo Paasivirran Trouble at Troublewater -skenulle (lataa tästä) ja kolmantena palkittiin Tuukka Tenhusen City of Scorpions (lataa tästä). Yleisönsuosikin palkinnon vei Satu Nikanderin Together We Shall Triumph (lataa tästä). Onnea voittajille!

Kultaisella lohikäärmeellä palkittiin tänä vuonna erityisesti roolipelien akateemisesta tutkimuksesta tunnetut Markus Montola ja Jaakko Stenros. Aplodit myös heille!

Mentzerin yllätys

Ropeconin päätösseremonia jää ilmeisesti monen harrastajan mieleen ikimuistoisena. Mentzer nimittäin päätti lahjoittaa Ropeconille historialliset Chainmail -pelin sääntökirjan, alkuperäiset D&D:n sääntövihkot 1970-luvun puolivälistä ja Greyhawk -lähdeteoksen. Kuulemma näitä puolipyhiksi nostettuja peliteoksia pääsee myöhemmin ihailemaan lasivitriinin takaa.

Jälkihehkua valokuvista

Ropeconin blogista löytyy kattava valikoima valokuvia Ropeconin ohjelmasta ja kulkijoista. Hyvän muisteleminen voi alkaa!

Lisää lukemista

Kannattaa myös katsastaa muiden kävijöiden kirjoittamia raportteja. Conikokemus on ainutlaatuinen, kun joka paikkaan ei kuitenkaan ehdi, joten lue mitä muut tekivät.

5 Comments

 1. Eero Tuovinen Eero Tuovinen 04.08.2011

  Hieno raportti – tuo blogikirjoituskokoelma on erityisen hyödyllinen, aivan kuten sanot; itse ei kuitenkaan kerkeä joka paikkaan (tai mihinkään paikkaan omassa tapauksessani), joten toiseksi parasta on lukea siitä, kun muut ovat kerinneet.

 2. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 05.08.2011

  Kyllä vain. Ja nyt kun tätä blogia on tullut päivitettyä hartiavoimin, niin voisi vaikka ehtiä kirjoittamaan omatkin Ropecon-kokemuksensa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.