Press "Enter" to skip to content

Roolipelivuosi 2012

Kuluneen vuoden lähestyessä loppuaan on hyvä kerrata ropeskenen tapahtumia eletyn vuoden varrelta.

Anna rahaa, niin teen pelin

Vuosi 2012 jää mieliin vuotena, jolloin joukkorahoittaminen iski itsensä läpi roolipelien julkaisukulttuuriin. Loppuvuodesta tuntui, että kaikki uudet pelit julkaistaan joukkorahoituksen voimin joko Kickstarter tai Indiegogo -sivuston kautta. Kotimaan kentillä tällaista kustannusjärjestelmää kokeilivat James Raggi ja Mike Pohjola.

Raggihan tunnetaan vanhan koulukunnan (OSR) tyylilajin D&D-materiaalin tekijänä, joten sitä myös rahoitusprojektit tuottivat. Ensimmäisenä olivat kaksi skenaariota, sitten Lamentations of the Flame Princessin julkaiseminen kovakantisena ja viimeisimpänä 19 skenaarion yhtäaikaisrahoitus (josta parhaan kuvan saa LotFP:n foorumin kautta). Raggin projektit eivät kuuluneet joukkorahoitushistorian suurimpiin hitteihin, mutta jonkun on aina ensimmäisenä kokeiltava uusia juttuja. Lopullisia tuloksia Raggin rahoitusprojekteista on vaikea sanoa, sillä rahoitetut tuotteet viipyvät edelleen tuotantoputkessa.

Mike Pohjola puolestaan avasi pelin kotimaisin voimin. Hän lähti hakemaan rahoitusta lapsille suunnatulle fantasiaseikkailuroolipelille ja saikin rahat kasaan. Myrskyn sankarit -nimisen pelin julkaisuajankohdaksi on kerrottu elokuu 2013. Projektin kuulumisia voi seurailla sen blogista.

Vuoden 2012 kotimaiset roolipelijulkaisut

Enää ei pystytty parantamaan vuoden 2011 ilmiömäisestä uusien kotimaisten roolipelijulkaisujen tulvasta, mutta julkaisuja riitti toki mukavasti tällekin vuodelle.
Tuomas Kortelainen: Noitahovi maailmakirja (lähdeteos Noitahovi-roolipeliin)
– Myrrysmiehet: Vihan lapset – pelaajan kirja (osa Vihan lapset -pelin julkaisusarjaa)
– Northern Realms: Sonatan hehku (skenaario Bliaron-roolipeliin)
– James Raggi: The Monolith from beyond Space (skenaario LotFP-peliin)
– James Raggi: Time and The God that Crawls (skenaario LotFP-peliin)
– James Raggi: Death Love Doom (skenaario LotFP-peliin)
– James Raggi: The Magnificent Joop van Ooms (skenaario LotFP-peliin)

Maailmanvalloitusta jatkettiin myös, kun pari suomi-peliä saatiin vihdoin julkaistuksi englanninkielisinä käännöksinä kansainvälisille markkinoille. Juhana Petterssonin Ikuisuuden laakso (2009) tuli vihdoin julkaistuksi Vagrant Workshopin kautta. Ville Vuorelan Stalker-peli puolestaan kääntyi perinteisin omakustannusvoimin. Molempia käännöspelejä voi hankkia Drivethru RPG -verkkokaupan kautta.

Skenen tiedotuspohja kasvaa

Roolipelitiedotuksen ylläpito oli vaakalaudalla alkuvuodesta, kun kävin tauolla skenetyöstä. Sittemmin Roolipelitiedotus on kuitenkin vain vahvistunut, kun sain värkättyä sinne esittelyt saatavilla olevista suomenkielisistä roolipeleistä ja eri puolilla maata sijaitsevista roolipeliyhdistyksistä. Uskallan väittää, että Roolipelitiedotus alkaa olla jo varsin vankka solmukohta kotimaisessa roolipeliskenessä: täältä löytyvät linkit kaikkiin keskeisiin paikkoihin ja tietoihin.

Roolipelijournalismia tuottamaan puolestaan nousi alkusyksystä Loki-verkkosivu. Se hakee vielä vähän muotoaan, mutta on selvästi ottamansa paikkaansa kotimaisena roolipelimediana. Ehkä on tullut aika, jolloin perinteinen roolipelilehden tehtävä hoidetaan sähköisessä muodossa.

Huomionarvoista on myös Playground Magazinen selviäminen talousvaikeuksistaan kustantajanvaihdoksella. Englanninkielinen roolipelaamisen rajapintoja tutkiva lehti on nyt tanskalaisten käsissä ja ehtinyt edetä useamman numeron verran. Projektissa on mukana myös muutama kotimainen roolipelitoimittaja, vaikka juttujen sisältö sinänsä kansainvälistä onkin.

Ulkomailta

Kansainvälisessä skenessä ei jo mainitun joukkorahoitushysterian lisäksi suurempia uusia kuviota nähty. Dungeons & Dragonsin uusi laitos on työn alla, mutta julkaisuajankohta on vielä hämärän peitossa. Uutuutena on, että pelitestivaihetta tehdään osin avoimesti.

Ulkomaan uutisissa on tietysti muistettava mainita pohjoismaalaista larppikulttuuria esimerkkipelien tasolla esittelevä Nordic Larp -teoksen saavuttama Diana Jones -palkinto. Pohjoismainen larppaaminen on muutenkin saanut viime vuosina innostuneen vastaanoton yhdysvaltalaisissa indie-piireissä. Kaikkiaan kontaktit ulkomaille ovat viime vuosina vahvistuneet tai ainakin tuottaneet tulosta: kansainvälistä julkaisuyhteistyötä on tehty ja pelitapahtumissa on vierailtu ahkerasti kauempaakin.

Skene elää

Roolipeliskene on perinteisesti ollut aika pirstaleista, kun kukin porukka voi pelata kotonaan ilman mitään kontaktia muihin harrastajiin. Niinpä nyt Pathfinder Societyn järjestäytyminen ja Jukka Särkijärven nimittäinen viralliseksi aluekoordinaattoriksi näyttää isolta. Toistaiseksi Pathfinder Society on näyttänyt voimiaan lähinnä pelitapahtumissa, mutta toivottavasti siitä vähitellen kasvaa laajemmaksikin skenen alakulttuuriksi. Kuviosta pääsee parhaiten kärryille foorumin kautta.

Skenen elinvoimaisuus näkyy myös jatkuvasti kasvavana foorumiaktiivisuutena. Pelilauta-foorumin menestys perustuu siihen, että sivuston käyttäjiksi on saatu houkuteltua perusroolipelaajien lisäksi myös Pathfinder Societyn väkeä ja larppaajia. Tällaista useamman porukan yhteistä foorumia on skenessä toivottu jo kauan (sellainen ehkä hetken aikaa olikin olemassa Roolipelaaja-lehden foorumilla). Myös kotimaisten roolipeliblogien määrää katsellessa näkyy kasvulukuja. Näiltä pohjilta on hyvä ponnistaa uuteen vuoteen.

5 Comments

  1. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 31.12.2012

    Sope kirjoitti Lokiin samankaltaisen vuosikatsauksen. Hän käy läpi erityisesti kansainvälisen skenen tapahtumia, joten Lokissa kerrotaan paljon sellaista mielenkiintoista, mitä tästä selonteosta ei käy ilmi.

  2. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 03.01.2013

    Roolipelien historiaa kartoittanut Shannon Appelcline kirjoitti kolumnin 2012: The Year in Review. Appelcline rummuttaa synkkää tulevaisuutta roolipeleille, puhuu joukkorahoituksen suursuosiosta ja harmittelee roolipeliskenessä virinnyttä naisvihamielisyyttä.

  3. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 03.01.2013

    Jukka Särkijärvi listaa vuoden 2012 yhteenvedossaan viime vuoden merkkitapahtumiksi suomenkielisten pelien käännökset kansainvälisille markkinoille, tohtoriväitökset, Pathfinder-aluekoordinaattoriksi pääsemisen ja joukkorahoitusinnostuksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.