Press "Enter" to skip to content

Raportti Pathfinder Societystä Suomessa

Särkijärven Jukka, joka toimii Pathfinder Societyn Suomen aluekoordinaattorina, kirjoitti Paizon blogiin raportin tähänastisesta tuloksista. Kannattaa käydä lukaisemassa tästä.

Pitkät perinteet

Society-pelaaminen, jossa siis pelataan virallisia vähitellen eteneviä D&D-kampanjoita, ei ole Suomessa mitenkään uusi ilmiö. Ennen Pathfinderia Särkijärvi ja muut pelauttivat Living Greyhawk -kampanjaa, joka toimi samaan tapaan. LG lopetettiin vuonna 2008, mutta tilalle tuli suoraan Pathfinder Society.

Kiinnostavaa tuossa Särkijärven reportaasissa on se, miten PFS-pelaaminen sai merkittävän nosteen, kun Paizon Erik Mona kävi Ropeconin kunniavieraana vuonna 2011. En ole ihan varma, toiko Mona tuliaisina jotain ekstrahyvää Suomen PFS-väelle, mutta ilman muuta kyseessä oli valmiiksi katettu promootiotilaisuus. Innostus jäi, vaikka Mona lähti: vuoden 2012 Ropeconissa järjestettiin 20 PFS-skenua siinä missä edellisvuonna niitä oli vain seitsemän.

Seurauksia kotimaiselle roolipeliskenelle

Reportaasissa kehutaan, miten Särkijärvellä on intoa laajentaa PSF-pelaamista Ropeconin ulkopuolellekin muihin roolipelitapahtumiin. Traconissahan oltiin jo tänä vuonna ja raportissa mainitaan myös Turun Conklaavi (tulossa huhtikuussa) ja Oulun Maracon (parikin kertaa vuodessa, viimeksi kai tässä aika hiljan syksyllä). Tämän lisäksi Tampereella “poluttamista” yritetään juurruttaa myös paikallisen pelikaupan repertuaariin pari kertaa kuussa. Tämä on luonnollinen suunta, mutta omasta puolestani vähän valitettava: roolipelitapahtumissa tuskin saadaan lisättyä pelaajien kokonaismäärää, vaan sen sijaan kaikki pelinjohtajat taistelevat niistä samoista pelaajista. Mitä isommaksi PFS kasvaa pelitapahtumissa, sitä yksipuolisemmaksi se voi tehdä pelitarjonnan. Rakentavampi suunta voisi olla vaikkapa Suomen lautapeliseuran tapahtumat, joihin tiettävästi ei ole vielä viety roolipelamista vakavalla otteella. Toinen hyvä vaihtoehto olisi ohjata lukuisat roolipeliyhdistykset ottamaan Pathfinder Society kerhoiltojensa vakiosisällöksi.

Erityistä hyötyä roolipeliskenelle PFS:sta voi olla uusien pelinjohtajien kouluttamisessa. Valmiin kampanjan yksittäisen skenaarion pelauttamisessa on varmasti kevyempi kynnys kuin kokonaisen kampanjan suunnittelemisessa ja aloittamisessa. Pelinjohtaja on voinut jopa ensin pelata kyseisen skenaarion ennen kuin johtaa sen muille pelaajille! Särkijärven mukaan Societyn organisoitu kampanja vaatii hieman korkeampaa laatua kuin satunnainen peli, mutta toisaalta voisi kuvitella, että PFS-skenujen joukosta löytyisi myös sellaisia juonivetoisia settejä, joissa pelinjohtajan tarvitsee lähinnä kertoa, että ketä vastaan pelaajahahmot nyt taistelevat ja lukea valmiita kuvauksia. Käsikirjoitukseen tukeutuminen ei ole pelinjohtamisen taitosetin ydinalaa, mutta voi silti madaltaa kynnystä monen silmissä.

2 Comments

  1. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 30.11.2012

    Vähän outoon paikaan menee, mutta menköön:

    Paizo hakee joukkorahoitusta Pathfinderin verkkopeliversiolla (MMO). Alku oli vahva: heti laukaisupäivänä rahoitusta saatiin kasaan 120 000 dollaria, mutta niin sitä pitääkin tulla, kun tavoitteena on täydet miljoona dollaria.

    Aikaa rahoituksen keräämiselle on kuusi viikkoa, joten katsotaan miten käy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.