Press "Enter" to skip to content

Pelikrypta on Porin uusin pelikauppa

Crypt of Rabies -blogista ja D-oom Products -verkkokaupasta tuttu Daniel Neffling päätti viime kesänä avata ei-elektronisia pelejä myyvän kivijalkakaupan Poriin. Kävin tietysti paikan päällä tutustumassa Pelikryptaan ja jututtamassa kaupanpitäjää.

Pelaaminen pääosassa, kauppias väijyy kameran takana.

Viihtyisiä pelihetkiä

Pelikrypta maastoutuu katukuvaan tehokkaasti. Vaikka liike sijaitsee Porin Itsenäisyydenkadun varressa, meinasin itse kulkea siitä ohi. Katse etsii ehkä jotain kirjakaupan kaltaista, eikä tule huomanneeksi entisen elintarvikekioskin ovessa olevaa nimijulistetta. Toisaalta harvan erikoisliikkeen nimi komeilee kaupan katolla neon-väreissä.

Satuin paikalle sunnuntaina, mutta paikalla oli silti muutamia asiakkaita – tai pitäisikö sanoa pelaajia. Suurimman osan liiketilasta vievät pelipöydät, pelihyllyt kiertävät seiniä. Kyseessä ei ole tunkkainen luola, vaan paikka jossa väen on tarkoitus viihtyä. Täällä ei onnistu hyllyjen väliin piiloutuminen ja rauhallinen valikoiman läpikäyminen. Kauppias itse ei kuulemma useinkaan löydy tiskin takaa möllöttämästä, vaan hengailemasta jostain pelipöytien ääreltä.

Jos kivijalkakauppojen tulevaisuus on yhteisön rakentamisessa, niin Pelikrypta näyttää olevan hyvällä alulla. Liikkeessä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja Porin Pöytäpeliseuran kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Pelikrypta vaikuttaa enemmän pelitilalta kuin kaupalta.

Olet Daniel aiemmin pyörittänyt D-oom Productsin verkkokauppaa. Mitä kaikkea on tehtävä, kun siirtyy postimyynnistä kivijalkakaupan pitäjäksi?

Ei mitään kauhean ihmeellistä, yrityshän oli olemassa jo D-oom Productsin kautta. Sopivat tilat vain piti löytää, että olisi lähellä Porin keskustaa. Sellainen sitten löytyikin vanhasta kioskista, johon omistaja ei halunnut elintarviketoimintaa oman naapurissa sijaitsevan grillinsä kilpailijaksi. Arvonlisärekisteriin piti kirjautua, kun liikevaihtoa on nyt enemmän.

Vaikka postimyyntipuolelta onkin asioita valmiina, ne eivät ole merkittävä etu ja helpotus. Minulla on erikseen postimyynnin ja myymälän inventaariot, enkä ole onnistunut yhdistämään niitä. Eikä kaikkia tuotteita löydy postimyynnistä. Homma kuitenkin toimii, ja paranee koko ajan.

Mikä innosti sinut avaamaan Pelikryptan? Porin pelikauppahan hiljattain melkein sulki ovensa ja erikoisliikkeet ovat muutenkin ahdingossa kasvaneen postimyynnin vuoksi.

Perustin Pelikryptan siitä yksinkertaisesta syystä, että pidän peleistä ja pelaamisesta. Oikean pelikaupan avaaminen on ollut pitkäaikainen haaveeni. Näin myös hyvän markkinaraon Porissa. Myymälän lisäksi tarjoan pelitilaa ja erilaisia tapahtumia, mitkä ovat kaupunkiin olleet tervetullut lisä.

On totta, että netistä tilaamisen helppous ja halpuus syö kivijalkakauppoja, sen takia kivijalkakaupoilla pitää olla jotain muutakin tarjottavana kuin pelkkiä tuotteita, mihin olen tähdännytkin. Vaikka liikevaihdosta suurin osa tulee tuotteista, olen sanonut kaikille, että kryptasta 75% on pelailua ja hengailua, 25% kauppaa.

Pelikrypta on aukiolojen mukaan avoinna 36 tuntia viikossa ja lisäksi tilat ovat käytettävissä pientä korvausta vastaan myös aukioloaikojen ulkopuolella. Ehditkö itse pyörittää koko liikettä vai onko sinulla työntekijöitä apunasi?

Pyöritän itse koko showta, vaikka välillä saan avovaimolta ja tuttavilta apua. Mutta käytännössä olen yksinäinen muumio täällä. En kuitenkaan kaipaa sen enempää työvoimaa, koska tykkään tästä työstä. Liike on kiinni maanantaisin ja tiistaisin, ja silloin olen vapaalla lepäämässä.

Pelikrypta_miniatyyrit
Pikku-ukot ne aina vain sotii.

Olet aiemmin D-oom Productsin kautta myynyt lähinnä roolipelejä. Nyt valikoimassa ovat näyttävästi esillä miniatyyripelit, lautapelit ja keräilykorttipelit, mikä on tietysti taloudellisista syistä täysin ymmärrettävää. Onko odotettavissa, että roolipelit jäävät Pelikryptan valikoimassa hiljalleen vähemmistöasemaan?

Roolipelit ovat koko ajan kasvavassa asemassa. Määrällisesti ehkä viidesosa, tai jopa neljäsosa. Roolipelipuolilla vahvuuteni on julkaisijatausta, tiedän miten älyttömän vaikea on saada indie-roolipeliä kaupan hyllylle, siksi otankin niitä omaan valikoimaani! Ropeconista lähti ellei kaikki, niin suurin osa suomalaisista uutuusjulkaisuista – ja runsaasti vanhempaakin – Pelikryptan mukaan ja hyllylle.

Lisäksi olen tehnyt aivan upeita sopimuksia, kuten Praedor-seikkailukorttien yksinoikeusmyynnin. Muutenkin olen tarjonnut suomalaisille pelintekijöille myyntitilimahdollisuutta, jossa otan tuotteen myyntiin ja maksan sitten pelintekijälle myyntimäärien mukaan. Näin minun ei tarvitse sijoittaa niin paljon rahaa inventaarioon ja toisaalta voin tarjota pelintekijälle suurempaa osuutta myyntivoitoista kuin sitä perinteistä 50 prosenttia jälleenmyynnistä.

Roolipelit eivät jää vähemmistöasemaan missään nimessä. Tällä hetkellä Lännen Maat ja Dungeons & Dragons 5th Edition ovat samalla hyllyllä! Ja lisää tulee koko ajan!

Liikkeen virallisia avajaisia vietettiin 8. heinäkuuta. Miten kauppa on alkanut sen jälkeen käydä?

Avajaiset menivät odotettua paremmin. Tiesin, että ne tulevat olemaan isot, mutta ne olivatkin tosi isot. Avajaisten jälkeen sitä onkin kehitytty parhaan mukaan siihen suuntaan, mitä asiakkaat haluavat. Asiakkaita vartenhan Krypta on, ei minua! Esimerkiksi aukioloajat on iltapainotteiset asiakkaiden pyynnöstä, harva kun ehtii pelikaupoille päiväsaikaan.

Näissä ensimmäisissä kuukausissa ei ole ollut valittamista. Myynti varsinkin myymälän puolella on ollut hyvää, verkkokauppa saisi vielä piristyä. Pyrin siihen, että Pelikryptalla olisi Suomen halvimmat hinnat.

Millaisia yhteistyösuunnitelmia Pelikryptalla on Porin pöytäpeliseuran kanssa?

Turnauksia, kiinteä alennus jäsenille, tapahtumia. Krypta haluaa palvella pelaajia ja Pöllökarhut järjestää pelaajille kivaa. Ne on yhdistetty.

Muutenkin koitan järjestää kaikenlaisia tapahtumia ja kutsua suomalaisia pelintekijöitä vetämään omia pelejään. Mike Pohjola oli avajaisissa pelauttamassa Myrskyn sankareita ja Miska Fredmanin pitäisi tulla syksyn aikana vetämään Sotakarjuja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.