Press "Enter" to skip to content

Haastattelussa: Porin Pöllökarhut

Olen seurannut mielenkiinnolla Porin pöytäpeliseuran eli Pöllökarhujen blogia, josta päätellen porilaisella yhdistyksellä on runsaasti seurapeleihin liittyvää toimintaa. Päätin haastatella seuran puheenjohtaja Riku Länsinevaa ja varapuheenjohtajana toimivaa Petteri Palomäkeä ja selvittää, mikä meininki Porissa on menossa.

Verkkosivujenne mukaan Porin pelipäivässä 19.11. oli tarjolla korttipeliturnauksia, peliesittelyjä, figumaalauskilpailu ja lautapelikirppis (ks. kuvat Pöllökarhujen FB-sivulta). Riittikö kaikkeen kävijöitä ja millainen fiilis itsellenne jäi tuosta tapahtumasta?

Suureen osaan ohjelmasta löytyi osallistujia päivän aikana. Ainoastaan maalauskisan päätimme siirtää pidettäväksi jossain myöhemmässä tapahtumassa, sillä figupelaajilla oli sen verran enemmän päällekkäisiä menoja. Malifaux-figupelin turnauksen saimme kuitenkin lähes täyteen tästäkin huolimatta.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun teimme yhteistyötä näin monen eri toimijan kanssa ja tässä laajuudessa, joten organisointi toi toki omat haasteensa. Opimme tästä tapahtumasta kuitenkin paljon ja yhteistyö erilaisten Porin kaupungin tahojen kanssa sujui hyvin. Tapahtumassa oli päivän aikana vajaat 200 kävijää, mutta nuorisotalon tilat mahdollistavat vielä isommankin tapahtuman, joten kasvunvaraa on tulevaisuudessakin!

Pöllökarhut eli Porin Pöytäpeliseura on perustettu alle vuosi sitten eli viime helmikuussa. Miksi päätitte järjestäytyä yhdistykseksi?

Kyseessä on varmaan se tyypillinen tarina eli paikkakunnalla ei vain ollut riittävästi tämän tyyppisiä harrastusmahdollisuuksia tarjolla, joten asialle oli vain tehtävä jotakin. Hetken mielijohteesta tämä ei kuitenkaan tapahtunut, vaan aihetta on pohdittu jo pitkään eri yhteyksissä ja nyt tänä vuonna aika näytti vihdoin olevan kypsä.

Yhdistyksenne tarkoitus on tarjota kaikenlaista pöytäpelaamista, mutta voisi kuvitella, että jotkut pelilajit ovat toisia suositumpia. Millaisia pelejä teillä pelataan eniten?

Lautapeleille on varmasti eniten kiinnostuneita harrastajia. Niiden piiristä kun löytyy helpoiten se juuri itselle sopiva peli, eivätkä ne välttämättä vaadi aivan yhtä suurta omistautumista kuin miniatyyrit tai roolipelit.

Blogistanne näkyy, että Pöllökarhut ovat tehneet yhteistyötä monen eri tapahtuman ja toimijan kanssa. Kertokaahan vielä kootusti, missä kaikessa te olette olleet mukana yhdistyksenä näin ensimmäisenä toimintavuotenanne.

Paljon olemme olleet järjestämässä ohjelmaa tapahtumiin hieman laidasta laitaan tarjoamalla erilaisia pelimahdollisuuksia tapahtumasta riippuen. Ohjattua lautapelaamista nuorteniltoihin, turnauksia isoihin tapahtumiin ja kaikkea siltä väliltä.

Isoimpia tapahtumia ovat olleet Insomnia ja Luminyrkki, jotka ovat paikallisia videopelitapahtumia. Insomnia -lanit järjestettiin nyt jo kahdeksattatoista kertaa ja kävijöitä oli noin 650 henkeä. Isännöimme tapahtumassa lautapeli-loungea ja järjestimme X-Wing Miniatures Game -tiimiturnauksen. Luminyrkki taas on alkujaan taistelupelitapahtuma, joka on vuosi vuodelta lisännyt myös muuta peliohjelmaa. Tänä vuonna Pöllökarhut otti vastuulleen tapahtuman pöytäpeliosuuden. Tapahtuman kahdesta kerroksesta toinen oli videopeleille ja toinen pöytäpeleille ja tämä yhdistelmä veti puoleensa 250 kävijää ja pelaaminen jatkui läpi koko viikonlopun. Tälläiset tapahtumat ovat olleet varsin ilmeinen ja tehokas mahdollisuus kasvattaa näkyvyyttä peliharrastajien keskuudessa.

Olemme tehneet siis yhteistyötä mm. videopelaajien, nuorisotoimen, kirjastojen ja yllättävästi jo kolmen eri seurakunnan kanssa. Lisäksi juuri päättynyttä Peliviikkoa oli järjestämässä myös mm. Porin taidemuseo ja paikallinen pelinkehittäjien järjestö.

Yhdistyksenne järjestää monenlaista tapahtumaa, pyörittää Blood Bowl -liigaa (ks. otteluraportit blogista) ja on vahvasti läsnä sosiaalisessa mediassa (Facebook-ryhmä, Twitter-tili ja YouTube-kanava). Kuka tämän kaiken ehtii tehdä?

Meillä on kahdeksan hengen hallitus ja vähintään saman verran aktiiveja, joita kutsutaan mukaan aina tarvittaessa. Liikaa työvoimaa tälläisissä yhdistyksissä ei varmasti voi koskaan olla, joten kaikki apu on aina hyvin tervetullutta.

Kävijöiden näkökulmasta tapahtumat ja toiminta syntyy vaivattomasti, mutta järjestäjä tietää asian toisen puolen. Millaisia ongelmia olette kohdanneet toimintaa järjestäessänne?

Porissa sopivien tilojen löytäminen ja saaminen on yleensä ensimmäinen ja yksi suurimpia haasteita. Jos taas tapahtumaa järjestää useampi taho, niin organisaation kommunikointiin voi kulua paljon aikaa ja energiaa. Esimerkiksi joskus vaatii paljon työtä varmistaa, että kaikkien eri tahojen ohjelmanumerot yms. tavoittavat tiedotuksen kautta kaikki mahdolliset kävijät. Varsin perinteisiä tapahtumajärjestämisen haasteita siis lopulta.

Monesti harrastusyhdistyksille on haastavaa saada ihmisiä liittymään varsinaisiksi jäseniksi, kun toimintaan voi osallistua muutenkin. Miten Pöllökarhujen jäsenmäärä on kehittynyt kuluneiden kuukausien aikana?

Niin nurinkurista kuin se onkin, niin me emme ole oikeastaan keskittyneet jäsenien haalimiseen kovinkaan paljoa vielä tänä vuonna. Jäsenyyttä on toki mainostettu ja suositeltu, mutta agressiivisemmat taktiikat on tarkoituksella säästetty ensi vuoteen. Syynä tähän on se, että ainakin Porissa on ollut tärkeämpää rakentaa yhteistyökuvioita muiden tekijöiden kanssa, sillä se mahdollistaa tapahtumien järjestämisen paljon paremmin, kuin iso jäsenmäärä ja jäsenmaksut. Olemme siis tehneet tässä hyvin tietoisen valinnan keskittäessämme voimavaramme aluksi muuhun.

Pelaamista pidetään yleisesti 20-40-vuotiaiden miesten harrastuksena. Päteekö tuo kuvaus myös omaan jäsenistöönne ja tapahtumienne yleisöön?

Tyypillinen ikä kävijöillämme on noin 30 vuotta, joten kyseiseen ikähaarukkaan suurin osa kyllä yleensä osuu. Miehiä on toki enemmän, mutta pelaavia naisia löytyy täältäpäin myös runsaasti. Kävijöistämme naisia on noin kolmasosa ja hallituksessamme jako menee lähes tasan.

Verkkosivujenne mukaan yhdistyksenne tarkoitus on koota erilaisista pöytäpeleistä kiinnostuneet pelaajat yhteen. Käykö tapahtumissanne paljon uusia tuttavuuksia vai ovatko paikalla lähinnä tutuiksi käyneet kaverit?

Molempia ryhmiä kyllä löytyy ihan hyvin. Positiivinen yllätys on ollut myös se, että moni puolituttu on yhdistyksen myötä uskaltautunut paikalle ja kertonut, että on jo kauan tahtonut kokeilla tälläisiä pelejä, mutta omissa kavereissa ei ole ollut kiinnostuneita.

Pöllökarhut on saavuttanut paljon, eikä ensimmäinen toimintavuosi ole vielä edes ohi. Millaisia suunnitelmia teillä on tulevaisuuden varalle?

Yhdistyksen rekisteröiminen on seuraavana listalla tällä hetkellä ja ensi vuonna oleellinen tavoite on tietysti parantaa eri osa-alueilla nyt, kun kokemusta on karttunut. Uudet kotisivut osoitteessa www.pollokarhut.fi ovat tekeillä ja pohdinnoissa on ainakin säännöllisempiä peli-iltoja, enemmän turnaustoimintaa ja mahdollisesti joku isompi oma tapahtumakin.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.