Press "Enter" to skip to content

Taidenäyttely johti roolipelin tekemiseen

Taidemaailma ja roolipelikulttuuri kohtasivat Matthew Day Jacksonin työn myötä. Nyt pöytäroolipelin pelaaminen on kiinteä osa Mäntässä nähtävää taidenäyttelyä. Sääntökirjan voi ostaa omaksi, jos 300 euron hintalappu ei hirvitä.

Roolipelin synty

Matthew Day Jackson on taiteen monitaituri, joka on tehnyt paitsi veistoksia, myös erilaisia maalauksia, valokuvia ja installaatioita. Mäntässä sijaitsevan taidemuseo Göstan kuraattori Timo Valjakka näki Jacksonin taidetta eräässä kansainvälisessä näyttelyssä ja päätti pyytää herraa järjestämään näyttelyn myös täällä. Jackson suostui, kun kävi ilmi, että hänellä oli erinäisiä yhteyksiä Mäntän suunnalle (ks. Helsingin Sanomien artikkeli).

Jacksonin veistokset kuvaavat erikoisia ihmismäisiä hahmoja. Kuva: Matthew Day Jackson

Kun näyttelyä koottiin, roolipeliharrastuneisuutta omaava Jackson kysyi leikillään eikö näyttelykirjasta voisi tehdä roolipeliä. Kuraattori Valjakka sattuu olemaan sukua roolipelisuunnittelija Juhana Petterssonille, joten villi idea rupesi muuttumaan todellisuudeksi. Jacksonin ja Petterssonin lisäksi roolipelin suunnitteluun osallistui myös taidekriitikko Tom Morton.

Niinpä Mäntässä on nyt esillä taidenäyttely Jacksonin veistoksista, jotka toimivat samalla kuvauksina Maa-nimisen roolipelin miljööstä. Samassa yhteydessä on mahdollisuus päästä pelaamaan Jacksonin, Petterssonin ja Mortonin suunnittelemaa pöytäroolipeliä taidemuseon henkilökunnan vetämänä.

Maa tuhon jälkeen

Tulevaisuuteen sijoittuvan Maa-roolipelin miljöössä Myrsky aiheutti maailmanlopun tuhat vuotta sitten. Osa ihmiskunnasta on selviytynyt maanalaisissa bunkkereissa. Toiset jäivät maan pinnalle ja ovat muuttuneet eläinten ja kasvien kanssa oudoiksi hybridiolennoiksi. Nyt bunkkerin ovet avataan ja pelaajahahmot lähtevät tiedustelemaan muuttunutta maisemaa ja kohtaamaan uudet elämänmuodot.

Maa-roolipelin laatikko sisältää sääntökirjan lisäksi mm. kortit, pallot ja kartan. Kuva: Juhana Pettersson

Juhana Petterssonin mukaan roolipelin teemana on ihmisen suhtautuminen muuttuneeseen maailmaan. Millaisen suhteen ihminen pyrkii siihen muodostamaan? Yrittääkö hän nousta luomakunnan herraksi kuten aikaisemminkin vai kykeneekö hän muuttumaan? (ks. Petterssonin avaama keskusteluketju Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmässä)

Kyseessä on perinteinen pöytäroolipeli, jossa on kuitenkin omat erikoisuutensa. Esimerkiksi arpavälineinä käytetään kahta palloa, joista toinen on mustavalkoinen ja toinen monivärinen. Näitä heittämällä, ylintä väriä tarkastelemalla ja väriteoriaa soveltamalla ratkotaan hahmon onnistumisia erilaisissa aikeissaan. Tutkimusmatkalla kohdattavat asiat puolestaan arvotaan vetämällä kuvakortteja peliä varten tehdystä korttipakasta. Sääntökirja on kaksikielinen: tekstit löytyvät sekä suomeksi että englanniksi.

Näyttelyn yhteydessä Maa-roolipeliä voi pelata joko lyhyenä tunnin pätkänä tai täysimittaisena viiden tunnin tutkimusmatkana. Pelissä on kuulemma myös kampanjaversio, joka on tarkoitettu pelattavaksi omien kavereiden kanssa omalla ajalla muiden roolipelien tapaan.

Maa-roolipelin monenlaiset komponentit ovat Jacksonin käsialaa. Arvontavälineinä käytetyt pallot ovat käsityötä. Sen takia pelistä on tehty vain 250 kappaleen painos ja kunkin pelilaatikon hinta on 300 euroa.

Mänttään siis

Taidenäyttely Maa avataan yleisölle huomenna 18. toukokuuta ja se sulkee ovensa 29. syyskuuta. Jos siis kesän aikana on luppoaikaa, kannattaa epäilemättä käydä katsomassa yhtä esimerkkiä roolipelin ja kuvataiteen poikkitaiteellisesta yhteistyöstä.

Jacksonin ja kumppanien Maa-roolipelin tekee erityiseksi nimenomaan sen pöytäroolipeliluonne; larppaamistahan on aiemmin käytetty monessa eri yhteydessä niin taiteen kuin politiikankin tekemiseen. En tiedä, miten suuren yleisöryntäyksen palvelemiseen museohenkilökunnan voimat riittävät, mutta kyllähän tämä tuo hienosti roolipelaamista esille. Samalla syntyi myös erikoinen luku kotimaisten roolipelien julkaisuhistoriaan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.