Press "Enter" to skip to content

Skenen alkukesän kuulumisia

Olin itse kesäkuun alkupuolella lomatunnelmissa, mutta skene ei tietenkään lepää hetkeäkään. Seuraavassa on koostetta viime viikkojen tärkeimmistä ropeuutisista. Jokainen näistä olisi kyllä ansainnut omankin blogauksensa, mutta koska aika kulkee vääjäämättömästi eteenpäin, niin tiivistän nyt nämä tähän yhteen tekstiin. Mukana on juttua uusvanhoista suomipeleistä, pelitekijän haastattelusta ja Ropeconin skenaariokilpailusta.

Vanhin suomalainen roolipeli on palannut

Tiettävästi Suomen ensimmäinen julkaistu roolipeli oli Risto Hiedan Acirema (The Secret Treasure of Raguoc in the Acirema Dungeons) vuodelta 1985. Hieta ei vielä tuolloin ollut tutustunut roolipeleihin, eli peli edustaa näitä roolipelaamisen rinnakkaiskehityksen versioita. Varsinaisia roolipelejä tärkeämpi lähde Hiedalle oli Advanced Dungeons & Dragons -videopeli (Cloudy Mountain). Tältä pohjalta Aciremassa esimerkiksi vain yksi pelaajahahmo voi kerrallaan taistella yhtä hirviötä vastaan.

Hieta teki pelistään uusia laitoksia ja tunnetuin niistä lienee Miekka ja Magia vuodelta 1987. Siitä otettiin aiempaa isompi painos ja sitä myytiin Fantasiapelien kautta siinä missä Aciremaa sai vain pelintekijältä itseltään. Muistan itse ostaneeni Miekka ja Magia -pelin Fantsusta joskus 2000-luvun puolivälin tienoilla.

Skeneaktiivi Marko Peussa on kuitenkin pitäytynyt varhaiseen Aciremaan ja on blogannutkin pelaamisestaan omien lastensa kanssa. Englanninkielistä blogia pitävä Peussa valitteli aikansa englanninkielisen Acireman puutetta, kunnes ryhtyi työhön. Mukaan tulivat Jonas Mustonen kielenkääntäjäksi ja Jukka Särkijärvi oikolukijaksi. Peussalle jäi kuvittaminen ja valmiin tekstin taittaminen. Noin puolisentoista vuotta myöhemmin työ on valmis: kappale suomalaista roolipelihistoriaa on pelastettu historian unholasta, sillä englanniksi käännetyt Acireman PDF-muotoiset sääntökirjat voi ladata Peussan blogista.

Aciremasta kiinnostuneiden kannattaa lukea Limun ropelluksista Niklas Nylundin laatima ansiokas kaksiosainen haastattelu, jossa Hieta kertoo ensin omasta pelihistoriastaan ja samalla Acireman synnystä sekä toisessa osassa Acireman pelaamisesta. Myös projektiin osallistuneet Mustonen ja Särkijärvi ovat kirjoittaneet blogeissaan aiheesta: Acirema kutsuu ja The Secret Treasure.

Suomen suosituimpia roolipelejä PDF-versioina

Ville Vuorela on mies Praedorin ja Stalkerin takana. Molempia roolipelejä on pidetty eri yhteyksissä parhaina kotimaisina roolipeleinä, mikä näkyy myös myyntiluvuissa.

Vuorela on nyt laittanut tarjolle molemmista peleistä PDF-versiot. Sääntökirjat ovat perinteiseen tyyliin isoja järkäleitä, joten moni varmaan ostaa mieluummin kirjan kuin PDF-version. PDF voi kuitenkin olla kätevä pelipöydässä referenssimateriaalina ja esimerkiksi hahmonluonnissa useammasta digiversiosta on apua. Lisäksi PDF-versioiden hinta on höylätty niin alas, että viimeistään tässä vaiheessa jokaisen itseään kunnioittavan roolipeliharrastajan on syytä tutustua näihin kotimaisen skenen kiistattomiin merkkiteoksiin.

Praedor-PDF löytyy tästä linkistä ja Stalker-PDF täältä. Vuorela kertoo aiheesta lyhyesti blogissaan.

Kiinnostavia blogauksia

Mainitsinkin jo taannoin, että roolipeliblogi Loki on herännyt horroksestaan. Alku näyttää vahvalta ja sieltä löytyy mm. raportti tanskalaisesta roolipelitapahtuma Fastavalista. Tällaisia tapahtumaraportteja lukee mielellään, kun itse ei aina ennätä kaikkialle mutta kansainvälisen skenenkin menossa olisi hyvä pysyä mukana.

Toinen huomionarvoinen blogaus on Nörttityttöjen haastattelu pelisuunnittelija Karoliina Korppoosta. Korppoohan on julkaissut kaksi tarina/roolipeliä (Aulos ja Invitation to Love), mutta mikrokokoisten painosten vuoksi pelit eivät ehkä ole saavuttaneet kovin suurta tunnettavuutta kotimaisessa skenessä. Varsinaisestihan Korppoo on digipuolen pelisuunnittelija, mutta sitä kiintoisampaa on lukea hänen ajatuksiaan roolipelisuunnittelusta.

Ropeconin skenaariosuunnittelukilpailu

Muutaman vuoden tauolla ollut skenaariosuunnittelukilpailu tekee paluutaan. Tänä vuonna kisaskenaarion vaatimuksena on lyhyys ja aloittelijaystävällisyys. Skenun pitää olla pelattavissa vartin valmistelulla ja 45 minuutin mittaisena. Skenuja on tarkoitus pelauttaa Ropeconissa, jolloin pelinjohtajat ja pelaajat pääsevät antamaan omat pisteensä. Lisäksi viisihenkinen tuomaristo (Wille Ruotsalainen, Mike Pohjola, Antti Lax, Ville Takanen ja Risto Hieta) lyö pisteet pöytään ja voittaja määräytyy kokonaispisteiden perusteella. Omaa skenua ei kuulemma saa pelauttaa, joten tämän vuoden kisa korostaa aiempaa enemmän skenukirjoitustaitoja pelinjohtamistaitojen sijaan.

PDF-muotoiset skenaariot tulee lähettää Ropeconin roolipelivastaaville viimeistään 11. heinäkuuta. Kisa-aikaa on siis kolmisen viikkoa. Lisätietoa kisasta löytyy Ropeconin blogista.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.