Press "Enter" to skip to content

Kotimaisia roolipelijulkaisuja Ropeconissa

Ropecon on enää kuukauden päässä, joten moni kotimainen pelintekijä on jo kertonut, millaista tarjontaa conissa on syytä odottaa. Näyttäisi siltä, että edellisvuosien tahti jatkuu: uusia julkaisuja on luvassa ainakin puolisen tusinaa kappaletta.

Perinteet kunniaan

Fantasiaroolipelit ovat olleet roolipelaamisen perunat ja pihvi alusta asti, eikä kotimaassa ruveta tällaista muuttamaan. Niinpä fantasiapelejä on luvassa myös tämän kesän julkaisujen joukossa.

Noitahovi, Tuomas Kortelaisen esikoisroolipeli, julkaistaan vihdoinkin. Näin pelitestiversion ja se oli slaavilaista fantasiaa, jossa matriarkat hallitsivat ja yksittäistä sankaria tärkeämpää se, miten suurta joukkoa hän johtaa. Harmillisesti tosin käynee kuulemma niin, että Noitahovista julkaistaan Ropeconissa vain sääntökirja; maailmakirjaa joudutaan vielä odottelemaan syksymmälle.

Northern Realms -porukan Bliaron kumartaa perinteille syvään. Pelissä on pseudo-realistinen pelimaailma, löyhä viitekehys hahmoille (eli paljon tilaa peliporukan omille mieltymyksille) ja monipuolinen magiajärjestelmä erilaisten maagisten vaikutusten aikaansaamiseksi. Peliteksti tuo paikoin mieleen Ars Magican, mutta ilman myyttistä Eurooppaa.

Samuli Ahokas ja Miska Fredman ovat tehtailleet toisen pelin RTP-konseptilla. Generian Legendat käyttää siis samaa sääntöjärjestelmää kuin E.N.O.C. – Operaatio Eisenberg, mutta scifin vaihtuessa fantasiaan on Generian legendoissa myös taikuussäännöt ja lisäelementtejä lähitaistelusääntöihin. Tyylilajinsa puolesta Generian legendat on kuulemma rentoa luolakomppausta.

Efemeros-lehdistä tuttu Sami Koponen (siis minä itse) julkaisee conissa Pyöreän pöydän ritarit -roolipelin. Kyseisessä pelissä pelaajat ottavat ritareiden roolin ja vastaavat Arthurin Britannian oikeudenmukaisuudesta eräänlaisina kiertelevinä tuomareina. Fiilis on tuttu Vincent Bakerin hittipelistä Dogs in the Vineyard, mutta säännöiltään Pyöreän pöydän ritarit on huomattavasti kevyempi.

Muita roolipelituotteita

Wille Ruotsalainen, joka nousi julkaisupiireihin kalevalalaisella roolipelilähdeteoksellaan Roudan maa, julkaisee nyt uuden lähdeteoksen Punaiset hiekat. Tällä kertaa aiheena on Somalia. Roudan maata merkittävämpi esikuva on ilmeisesti Juhana Petterssonin Roolipelaaja-lehdessä julkaistu Antarktis-artikkeli – Ruotsalaisen materiaali kirjoitettiin alunperin Roolipelaajassa julkaistavaksi. Tarjolla on siis oletettavasti roolipelaamisen kannalta olennaisia historiallisia ja nykyistäkin heimokulttuuria koskevia faktoja.

Roolipelien suomentaminen saa jatkoa Pohjoismaisen roolipelaamisen seuran toiminan kautta. Norjalainen Itran kaupunki saa nyt seuraukseen tanskalaisista conipeleistä kootun Unelma keltaisesta kuninkaasta -antologian. Tanskalaiset conipelit ovat usein kokeellisia ja elämyksellisiä, joten erityisesti uusista näkökulmista kiinnostuneiden kannattaa katsastaa tämä ainutlaatuinen käännöstyö.

Englanninkielisiä tuotteitakin lienee tarjolla jokunen. Ville Vuorelan englanniksi käännetty Stalker pitäisi olla conissa myynnissä ja James Raggi tuonee oman OSR-kavalkaadinsa coniin.

Näiden lisäksi mukaan saattaa mahtua yllätyksiäkin. Roolipelijulkaiseminen on osin sattumanvaraista työtä, joten kenties jotain vielä ehtii mukaan myyntipöydille. Jos tiedät jonkin kotimaisen tuotteen, joka julkaistaan tämän kesän Ropeconissa, eikä sitä mainittu tässä, niin kerro siitä toki kommentin kautta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.