Press "Enter" to skip to content

Kahden vuoden pelit

Vuodenvaihteessa on hyvä hetki luoda lyhyt katsaus vuoden aikana ilmestyneisiin kotimaisiin roolipeleihin ja kuulostella alkavan vuoden aikana julkaistavia pelejä.

Vuosi 2010 merkitsi jatkoa 2000-luvun puolivälistä alkaneelle kotimaisen julkaisuskenen aktiivisuudelle. Edellisvuoden vauhdissa ei kuitenkaan pysytty, eli vuoden 2009 ennätyslukemat näyttävät jäävän tilastolliseksi poikkeamaksi. Tärkeintä kuitenkin, että julkaisujen määrästä päätellen kotimainen roolipelikulttuuri voi (vastoin synkkiä ennustuksia) edelleen paksusti.

Vuoden 2010 pelijulkaisut

Tuskin keneltäkään, joka on seurannut tätä tiedotusblogia pidempään, on mennyt ohi James Raggin Lamentations of the Flame Princess -pelin julkaisu. Kyseessähän oli Raggin perinteitä kunnioittava versio Dungeons & Dragons -pelin kantamuodosta. Peli on osa ulkomaalaista Old School Renessaince -liikettä, jossa pitäydytään 1970-luvun versioon D&D:stä. Näitä uusia versioita ja eritoten skenaarioita on julkaistu liikkeen aktiivien toimesta jo vino pino, mutta Raggi onnistui silti lyömään kasaan pelin, jonka 600 kappaleen painos on loppuunmyyty. Pelistä kiinnostuneiden ei kuitenkaan tarvitse itkeä katkeria kyyneliä, sillä Raggi aikoo julkaista pelistään lähiaikoina uuden laitoksen. Lue lisää Raggin pelistä miehen omilta verkkosivuilta.

Invitation to Love on Karoliina Korppoon (Suomen ainoan naispuolisen roolipelisuunnittelijan) toinen peli. Kuten edeltäjänsä Aulos, myös Invitation to Love on enemmän tarinankerrontapeli kuin roolipeli. Peli muistuttaa hieman Once Upon A Time -korttipeliä, jossa samaten pelaajien tulee kehittää tarinaa lyömällä pöytään kortteja, jossa on sopivia tarinallisia elementtejä. Invitation to Love lukeutuu parinkymmenen kappaleen painoksellaan mikrojulkaisujen joukkoon, joten tämän kaltaisista peleistä kiinnostuneiden kannattaa hankkia omansa kun vielä ehtivät. Lisätietoa saa parhaiten Arkkikiven myyntisivulta.

Muita julkaisuja vuodelta 2010

Kuluneena vuonna julkaistiin vähin äänin myös Suomen Glorantha-seuran Kalikoksen neljäs lehti, Zin Letters #4. Tällä kertaa lehden teemana oli orlanthibarbaarien sankarimatkat. Kalikoksen julkaisuissa painopiste on perinteisesti ollut pseudo-antropologisissa artikkeleissa ja Gloranthan fantasiamaailmaan sijoittuvissa tarinoissa, mutta mukana on tavannut olla myös roolipeliainesta HeroQuest-pelin stattien muodossa. Enemmän kirjallisuutta kuin skenaariomateriaalia siis, mutta korkean laatunsa vuoksi ehdottomasti kaikkien Glorantha-roolipelaamisesta kiinnostuneiden peruslukemistoa.

Wille Ruotsalaisen Roudan maa on lähdeteos kalevalaisesta Suomesta. Teos julkaistiin alunperin jo vuonna 2004 ja on ollut loppuunmyytykin jo useamman vuoden, mutta nyt Myrrysmiehet tarttui toimeen ja julkaisi uuden painoksen. Myynti tapahtuu Fantasiapelien ja Arkkikiven kautta. Roudan maa ei siis ole lähdeteos mihinkään roolipeliin, eikä se sisällä mitään roolipelistatteja. Roolipelaajille se kuitenkin on kirjoitettu; Ruotsalainen esittelee miellyttävään tyyliinsä kalevalaista elintapaa vuotuisjuhlineen ja jumalineen kaikkineen ja kalevalaisen Suomen tärkeimpiä paikkoja merkkihenkilöineen. Taikaesinelistakin löytyy. Roudan maa on paras saatavilla oleva lähdeteos muinais-Suomesta roolipelitarkoituksiin (arjen kuvauksista hyötyvät varmasti myös larppaajat).

Ilmaiset PDF-julkaisut

Teknologia jatkaa kehitystään, mikä näkyy nettijulkaisujen määrän jatkuvana lisääntymisenä. PDF-versioiden myynti on jo merkittävä tuloerä jenkkimarkkinoilla, eikä lukulaitteiden vääjäämätön yleistyminen tule ainakaan vähentämään PDF-julkaisujen määrää. Suomalaisille harrastajille PDF tarjoaa ennen muuta halvan julkaisumahdollisuuden, mikä on erityisen kätevä sellaisten pienten projektien kohdalla, joita olisi muutoin hankala painattaa.

Jaakko Ala-Mikkulan Rautalaulu on hyvin suoraviivainen fantasiavariantti Ville Vuorelan Code/X-pelistä. Tiimityönä syntynyt Neuhansa puolestaan on kevyillä säännöillä höystetty lähdeteos tuhonjälkeisestä Itämeren seudusta. Neuhansa on betaversio toivottavasti myöhemmin ilmaantuvasta laajemmasta teoksesta. Jukka Sorsan seikkailuskenaario L.G.D.S. oli mikropainoksena myynnissä Ropeconissa, mutta nykyään sitä saa vain PDF-muodossa. Pelissä ei ole vielä juuri muuta kuin taistelumekaniikat, mutta ne ovat katsastamisen arvoiset. Yhteistyön tulosta on myös Sodan vangit, näyttämökelpoinen jeepformahtava roolipeli. Pelin pelaajat saavat kokemuksen vangin ahdingosta ja vartijan vääristyneestä vallasta. Camelot puolestaan on Neuhansen tapaan betaversiojulkaisu Arthurin asialla kulkevista ritareista kertovasta pelistä. Camelot sopii erityisen hyvin roolipelaamisen esittelemiseen uusille harrastajille.

Toivomuslista vuodelle 2011

Roolipelien suunnitteleminen ja ennen muuta tuotantoprosessin läpivieminen on raskasta hommaa. Jokaista julkaistua peliä kohti on puoli tusinaa tuotteistamista tarvitsevaa pelinraakiletta. Kotimaan skene on niin pieni, että julkaisemisella ei millään iske leiville, joten harva haluaa viedä harrastustaan niin pitkälle. Aloitankin siis niistä peleistä, jotka mitä todennäköisimmin julkaistaan alkaneen vuoden aikana.

Tuomas Kortelaisen Noitahovi on kuuleman mukaan jo taittovaiheessa. Itse teksti on siis valmis, nyt on kyse on vain painokuntoon saattamisesta. Noitahovi on fantasiapeli, mutta siinä on ihan kiinnostavia näkökulmia: fantasiamaailman mallia on haettu slaavilaisista kansantaruista ja pelin keskeisenä teemana on kamppailu ryhmien, klaanien ja kansakuntien johtajuudesta. Pohjoismaisen roolipelaamisen seura on myös päässyt ilmeisen pitkälle Fastaval-pelien kokoelmansa kanssa. Fastaval on tanskalaisen roolipelitapahtuma, jossa pelinjohtajat ovat perinteisesti vetäneet omatekoisia ja omaperäisiä skenaarioita. Nyt näistä on poimittu parhaat päältä ja käännetty suomeksi. Kolmas “melkein varma” -leima lähtee jo aiemmin mainitun James Raggin moninaisille projekteille. Kun mies meinaa repiä elantonsa roolipelibisneksestä, saa julkaisutahtikin olla tiivis. Luvassa pitäisi olla tuttuun tyyliin hieman outoja D&D-skenaarioita ja -lähdeteoksia.

“Kannattaa odottaa” -leimoja jakelen Wille Ruotsalaisen toiselle työn alla olevalle Punaiset hiekat -lähdeteokselle. Tällä kertaa aiheena on Somalia, eli katsaus maan historiaan ja nykypäivään roolipelaajan näkökulmasta. Roudan maan tapaan kyse ei siis ole varsinaisesta roolipelistä. Juhana Pettersson on julkistanut työstävänsä peliä työnimellä Tsernobyl, rakastettuni. Peli käsittelee rakkautta ja Tsernobylin suljettua vyöhykettä odotettavasti aika freeformahtavalla otteella. Isomman porukan työstämä perinteikäs fantasiapeli Bliaron mahtaa myös nähdä päivänvalon ennen seuraavaa vuodenvaihdetta.

“Ehkä”-kategoriaan putoilevat jo aiemmin jotain julkaisseet tahot. Myrrysmiehillä, Ironspinellä, Arkkikivellä ja Burger Gamesilla on kullakin erilaisia peliprojekteja työn alla, mutta saada nähdä, tuleeko niistä mitään valmista vuoden 2011 aikana. Ainakin Ironspine on lykännyt Kylmän unen julkaisemista jo pari vuotta. Toisaalta saatiinhan sitä Vuorelan Stalkeriakin odottaa melkein vuosikymmenen verran.

Takavuosien tuomalla viisaudella on myös mainittava mustien hevosten mahdollisuus. Kaikki pelisuunnittelijat eivät huutele keskeneräisistä projekteistaan ja etenkin esikoisjulkaisuja työnnetään markkinoille usein tutkan alta. Vuonna 2011 kannattaa siis ehkä pitää säästössä hieman rahaa myös yllättäville kotimaisille pelijulkaisuille.

One Comment

  1. Nuurori Nuurori 01.01.2011

    Ja tietysti vielä teknopelaamisen airut n20, osoitteessa space-jerusalem.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.