Press "Enter" to skip to content

Suomen roolipeliseura houkuttelee Peliviikolla kokeilemaan pelinjohtajuutta

Suomen roolipeliseura ry:n verkkosivuille ilmestyi peliviikon kunniaksi Aloita roolipelaaminen! -materiaalipaketti, joka on suunnattu erityisesti uusien pelinjohtajien tueksi. Pakettia on ollut koostamassa eri osista Roolipelikansion tekijä Reija Karvonen, SRS:n hallituksen jäsen Sami Kyllönen ja allekirjoittanut, seuran viestintävastaava ja skeneaktiivi Nuppu Soanjärvi. Työn primus motorina toimi omien sanojensa mukaan lahtelainen skenehörhö ja roolipeli-intoilija Jukka Hiltunen. Kysyin Jukalta, minkälaisia ajatuksia ja toiveita Aloita roolipelaaminen -tietopaketin takana oli ja miksi sellainen oli tärkeää laittaa alulle juuri nyt.

Miksi peliviikon tempauksessa houkutellaan ihmisiä nimenomaan pelinjohtajiksi? 

Hyvä kysymys! Vaikka nykyään on enemmissä määrin olemassa niin kutsuttuja pelinjohtajattomia pöytäroolipelejä, niin reilu enemmistö suosituista roolipeleistä vaatii pelinjohtajan. Pelinjohtajaksi ryhtyminen on omanlaisensa haaste, johon moni arkailee heittäytyä, epäröiden usein kohtuuttomastikin omia kykyjään. Uskon, että roolipelipiireissä on monta hienoa pelinjohtajaa ikään kuin piilossa, jotka eivät vain ole tarttuneet tehtävään. On siis rohkaisun paikka!

Miksi tämä on juuri sinulle tärkeä asia?

Yksinkertaisesti siitä syystä, että meidän harrastusskene tarvitsee pelinjohtajia! Tätä kirjoittaessa useampi roolipeleistä innostunut tai niitä aiemmin harrastanut, ei pääse pelaamaan, koska hänellä ei ole pelinjohtajaa, jonka porukkaan liittyä. Tästä huolimatta pelinjohtajuutta ei tulisi ottaa vastaan vain pakosta tai velvollisuudesta, vaan ennemmin nähdä pelinjohtajuus mahdollisuutena oppia, käyttää luovuutta, kehittää taitojaan, saada uusia ystäviä ja mahdollistaa mieleenpainuvia hetkiä heidän kanssaan.

Olet pelannut pöytäroolipelejä jo yli 20 vuotta ja pelinjohtanut yli tusinaa roolipeliä. Milloin rupesit itse ensi kertaa pelinjohtajaksi ja mikä sinulle itsellesi oli tuolloin vaikeinta tai jännittävintä?

Siitä taitaa olla jo 18 vuotta aikaa. Pelivalintani, Call of Cthulhu, ei ollut helpoin mahdollinen säännöiltään tai genreltään, mutta innostus kantoi pitkälle, ainakin näin ajan kultaamien muistojeni mukaan. Eniten minua jännitti kavereiden vastaanotto ja se, että onnistunko pitämään seikkailun kasassa. Vaikeinta oli jännityksen ja tunnelman ylläpito, kun pelkäsin, että pelaajat ennemmin turhautuvat, kun asiat eivät mene heidän toivomallaan tavalla. Olen oppinut niistä ajoista ainakin sen, että osa pelaajista jopa toivoo, ettei asiat menisi heidän toivomallaan tavalla, ja että tunnelma ei ikinä ole yksin pelinjohtajasta kiinni, vaan enemmissä määrin pelaajista ja heidän heittäytymisestään!

Pakettia markkinoitiin Peliviikon ajan SRS:n sosiaalisessa mediassa kuhan ja särjen käymillä pelinjohtajateemaisilla myytinmurtokeskusteluilla.

Aloita roolipelaaminen! -paketti sisältää Uudelle pelinjohtajalle -vinkkitekstin, kuratoidun linkkilistan suomenkielisen aloittelijaystävällisen materiaalin lähteille, sekä Neuvoja konkaripelinjohtajilta -neuvokoosteen, johon on kerätty yksittäisiä neuvoja haastatelluilta pidempään pelinjohtaneilta. Lisäksi sivuilta löytyy vuonna 2018 julkaistu Roolipelikansio – johdatus roolipelaamiseen ja kevään koronapandemian alla seuran julkaisema Vinkkejä etäpelaamiseen -vinkkisivu. Hiltusen mukaan paketti ei suinkaan ole valmis, vaan siihen tullaan lisäämään vielä materiaalia vielä tämän ensijulkaisun jälkeenkin. Työryhmä ottaa vastaan toiveita ja korjausehdotuksia Suomen roolipeliseuran Discord-serverillä

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.