Skeneaktiivi Tanja Kuusniemi haastattelussa mm. yrityksensä Saagasi Eventsin toiminnasta, sekä ropeskenen kehityksestä.
Kerro vähän itsestäsi ja historiastasi roolipelien parissa
Olen Tanja Kuusniemi, Saagasi Eventsin yrittäjä ja Tarinoiden tavernan emäntä.
Roolipeliharrastus kiinnosti jo lukioikäisenä, mutten kotikaupungissani Rovaniemellä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä tiennyt miten päästä ns. piireihin, joten tyydyin lainaamaan ropekirjoja kirjastosta ja haaveilemaan. Vuonna 2008 pääsin opiskelemaan Ouluun. Ajauduin nopeasti Oulun yliopiston roolipeliseura CRYO ry:n toimintaan, ja sillä tiellä olen edelleen.
Roolipelisysteemejä on tullut kokeiltua laidasta laitaan, ja kaikenlaista pelitapahtumaa ja muuta pelikulttuurin edistämiseen pyrkivää oheistoimintaa on tullut siinä sivussa harrastettua aika aktiivisesti. Ropetuksesta on tietyllä tavalla muodostunut minulle henkinen koti -käytännössä koko ystäväpiirini koostuu roolipelaajista.
Saagasi Events on toiminut vuodesta 2019. Mistä lähti idea tehdä elävöittämisestä ammatti?
En koskaan ajatellut olevani ns. yrittäjäainesta, ja valmistumisen jälkeen etsin palkkatyötä omalta alaltani, tai edes jostain sen vierestä. Eräässä korkeakoulutetuille suunnatussa työkoulutuksessa kertoilin työhistoriastani asiakaspalvelun ja tapahtumatuotannon parissa ja kouluttaja kysyi suoraan: “Mikset alkaisi yrittäjäksi?”
Jonkin aikaa ideaa makusteltuani innostuinkin mahdollisuudesta tehdä oikeasti omannäköistä työtä ja tarjota ihmisille mieleenpainuvia elämyksiä. Perustin yrityksen ja hakeuduin yrittäjän ammattiopintoihin vielä samana syksynä. Tuumin, että kannattaahan se ainakin kokeilla!
Miltä maistuu yrittäjän arki?
Enimmäkseen oikein mukavalta! Kohtaamiset ja asiakkaiden mukaansatempaava into ovat työn parhaita puolia. Hiljaisempina aikoina taloudellinen epävarmuus ja huijarisyndrooman peikko toki pääsevät jäytämään, mutta onneksi tukiverkko on kunnossa.
Kuinka paljon pandemia on vaikuttanut toimintaan? Luuletko, että sillä tulee olemaan skeneen pysyviä vaikutuksia?
Koronapandemiahan on vaikuttanut tapahtuma- ja elämysalaan todella paljon. Saagasilla se on näyttäytynyt siinä, että yritystoiminta on päässyt starttaamaan toivottua hitaammin. Esimerkiksi viime pikkujoulukausi jäi pandemiatilanteen vuoksi todella hiljaiseksi. Saagasi Events on pyrkinyt vastaamaan tilanteeseen kehittämällä elämyksiä pienemmille ryhmille, esimerkiksi perhekunnille, tai kaveriporukoille, jotka muutenkin ovat koronakuplautuneet keskenään.
Roolipeliharrastuksen parissa korona on näkynyt selkeästi ainakin lisääntyneenä etäpelaamisena. Aika näyttää, kuinka paljon peleistä pelataan vastedeskin ruudun kautta -ainakin omissa ympyröissäni monet niistäkin, jotka ovat siirtyneet takaisin lähipeleihin, ovat jatkaneet virtuaalipelipöytien, sähköisten hahmolomakkeiden, ääniefektien, ja muiden etäpelaamisen aikana opeteltujen työkalujen käyttämistä. Minulla on sellainen kutina, että pelikokemuksen augmentointiin panostetaan aiempaa enemmän.
Saagasin uusin projekti, Tarinoiden taverna avasi ovensa huhtikuussa. Mistä on kyse?

Tarinoiden taverna on Oulun Pikisaaressa sijaitseva vuokratila, joka toimii monipuolisesti kokous- ja virkistyskäyttöön, ja palvelee niin yrityksiä, yhdistyksiä kuin yksityishenkilöiden ryhmiäkin. Keskiaika-fantasiahenkisesti sisustettu Taverna on myös varustettu erityisesti roolipeliporukoita ajatellen; tilasta löytyvät roolipelikirjat, nopat, figut, tokenit, maastot ja muut tykötarpeet ovat vuokralaisten vapaassa käytössä, ja ohjattavat värivalot ja surround-äänentoisto musiikkikirjastoineen tarjoavat lisävääntöä pelinjohtajan työkalupakkiin. Tavernassa on myös mahdollista kuvata tai striimata esimerkiksi esiintyvää pelaamista tai vaikka uusien pelituotteiden mainosvideoita.
Tavernan vuokrahinta on pyritty pitämään sen verran matalana, että esimerkiksi opiskelijoillakin olisi siihen varaa ainakin silloin tällöin, kuten kampanjan aloitus- tai finaalisessiossa, tai osana synttäri-/polttariohjelmaa. Tavernan isäntäväki tarjoaa mielellään myös räätälöityjä roolipelisessioita, halutaessa vaikka tarjoilujen kera.
Hyödysit joukkorahoitusta projektin starttaamiseksi. Jaa kokemuksia kampanjasta
Julkistin Tarinoiden tavernan Mesenaatti-joukkorahoituskampanjan Maracon -pelitapahtumassa ja sosiaalisessa mediassa (mm. Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmässä) marraskuussa 2021.
Mesenaatti-rahoitus on vastikkeellista, eli kampanjaa varten täytyi luoda mm. Kickstarter -sivustolta tuttuun tapaan rahoittajatasot, joissa määriteltiin, mitä kunkin summan lahjoittanut rahoittaja tulisi saamaan vastineeksi tuestaan. Kampanjalle määriteltiin myös minimitavoite, jonka jäädessä vajaaksi kampanja olisi rauennut ja rahat palautettu tukijoille.
Kampanja herätti ihanan paljon kiinnostusta, ja roolipeliyhteisön kannustus valoi uskoa projektin onnistumiseen. Rahoituskampanjan ajankohta joulun tienoilla ei kuitenkaan ehkä ollut aivan ihanteellinen, sillä ihmisillä oli tietenkin tuolloin paljon muitakin menoja. Kampanja pitikin jännityksessä aivan vuoden viime metreille saakka, sillä minimitavoitteesta yli puolet lahjoitettiin viimeisenä mahdollisena päivänä eli 31.12.2021! Tuossa vaiheessa olimme jo Mesenaatin kanssa tehneet päätöksen jatkaa kampanjaa muutamalla viikolla, jotta jokaisella kiinnostuneella olisi mahdollisuus osallistua, ja päästä kiinni tukijavastikkeisiin. Kampanja päättyi lopulta 21.1.2022, jolloin koossa oli 6 790 euroa.
Sinut tunnetaan myös mm. Noppatuurilaisena, Alfaconiittina ja yhdistysaktiivina. Mikä motivoi toimimaan skenessä näin aktiivisesti ja monipuolisesti?
Lyhyt vastaus tähän varmaan olisi, että innostun helposti ja vielä opettelen sanomaan ei… ;)
No ei, vaan olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja tutustunut oikeisiin ihmisiin, joiden kautta tällaisiin kiinnostaviin projekteihin on päässyt mukaan. Yhdistys- ja tapahtumanjärjestämishommissa on paljon samaa kuin itse roolipelaamisessa -molemmissa rakennetaan yhdessä jotain sellaista hienoa, mitä yksin ei kykenisi saamaan aikaiseksi.
Heitä villi toive/tavoite 2020-luvulle
Kyllähän roolipelaaminen on valtavirtaistunut todella paljon ihan tässä viiden vuoden sisään, ja sama trendi varmasti jatkuu tulevaisuudessa. Toivottavasti tällä vuosikymmenellä roolipelaamisesta tulee yhtä normaali illanviettotapa kuin leffaillasta kavereiden kanssa, larppaamisesta validi vaihtoehto festariviikonlopulle, ja tekstiropettamisesta kirjojen kahlaamisen veroinen rentoutumiskeino. Sitten kun vielä saataisiin elää tällä maapallolla muiden elämänmuotojen kanssa rauhassa, kestävästi, ja toisiamme tukien, niin paketti alkaisi olla kasassa.

Be First to Comment