Press "Enter" to skip to content

Loppukevään skeneuutisia

Kesän alkuun on enää pieni huikaus, joten tuleviin tapahtumiin on hyvä ruveta jo valmistautumaan. Uutisoin myös häirinnän torjumisesta larpeissa ja Porin Pelikaupan lopettamisesta.

Tulevia tapahtumia

D-oom Productsista tuttu Daniel Neffling järjesti vuonna 2015 kaikille avoimen koticonin, joka nimettiin paikkakunnan mukaan Otamoconiksi. Kävijöitä oli kourallinen ja meno oli mukavaa (ks. järjestäjän kirjoittama raportti). Niinpä ensi viikonloppuna (26.-27.5.) onkin luvassa Otamocon II, jonka ohjelmaan kuuluu tuttuun tapaan vapaata pelailua ja grillailua.

Tracon-tapahtuma järjestetään tänä vuonna syyskuun toisena viikonloppuna (8.-10.9.) ja ohjelmahaku on ollut käynnissä jo hyvän aikaa. Käsittääkseni luentoja on kertynyt jo mukavasti, mutta pelinvetäjiä kaivataan vielä lisää. Traconissa on vuosikaudet toiminut Peliä pyynnöstä -toiminta, jossa pelinjohtajat vetävät lyhyitä aloittelijaystävällisiä pelejä roolipelaamisesta kiinnostuneille aloittelijoille. Näistä kaikista löytyy lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet Traconin ohjelmajärjestäjien sivulta.

Ropeconin pöytäpelien ilmoittautuminen sähköiseksi

Ropeconin roolipelivastaavana toimiva Arttu Hanska jatkaa rohkeasti pöytäpeleihin ilmoittautumisen uudistamista. Takavuosina perinteeksi ehti muodostua malli, jossa peleihin ilmoittauduttiin etukäteen laittamalla oma nimi peliä esittelevään paperiin. Ruuhka muodostui paperien esillelaittamisen aikoihin, koska vain nopeimmat pääsivät suosituimpiin peleihin. Malli palveli etenkin pelinjohtajia, jotka tiesivät etukäteen milloin heidän pelinsä olisi ja tulisiko siihen riittävästi pelaajia. Spontaania pelaamista etukäteisilmoitukset ja aikatauluttaminen tietysti hankaloittivat, mutta pitkään tuntui ettei ison tapahtuman pelaamista voi muulla tapaa järjestääkään.

Viime vuonna pöytäpeleihin ilmoittautumista muutettiin siten, että etukäteisilmoittautuminen poistettiin käytännössä kokonaan. Peleihin siis mentiin mukaan silloin kun ne alkoivat. Tämä ei poistanut ruuhkaa suosituimpien pelien ympäriltä, mutta ilmeisesti teki pelien lähestymisen helpommaksi niille kävijöille, jotka eivät halunneet suunnitella coniaikatauluaan pitkälle etukäteen. Kuten arvata saattaa, uudistus otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Järjestäjien mukaan uusi malli toimi kuitenkin pääsääntöisesti hyvin.

Tänä vuonna kuvio uudistuu siten, että peleihin ilmoittaudutaan sähköisesti web-sovelluksella, joko omalla mobiililaitteella tai ropetiskiltä lainatulla tietokoneella. Pelipaikat jaetaan sitten ennen pelien alkamista ja osallistujille ilmoitetaan varttia ennen pelin alkua, mihin peliin he pääsivät mukaan. Luvassa pitäisi siis olla vähemmän jonotusta ja enemmän selkeyttä siihen, mihin peliin kukin pelaaja päätyi.

Lisätietoa uudistuksesta voi lukea Ropeconin blogista.

Roolipelintekijöiden ryhmäsivu

Facebookista löytyy jo Roolipelaajien Suomi -ryhmä, jossa voi käydä kaikenlaista yleistä keskustelua pöytäroolipeleistä. Nyt on kuitenkin laitettu pystyyn myös Suomen roolipelien tekijät -ryhmä, jossa voi “keskustella projekteista ja pelienteosta, hakea väkeä projektiisi ja saada vertaistukea”. Ryhmä ei siis koostu pelkistä sääntönikkareista, vaan jäseninä on paljon esimerkiksi kuvittajia ja toimitustyötä tekeviä.

Turvallisempaa larppaamista

Uutisoin maaliskuun lopulla Niina Niskasen koostamasta materiaalipaketista, jossa käsitellään sukupuolista häirintää ja sen torjuntaa larppikulttuurissa. Nyt asialle on tehty oma verkkosivu, josta tuo kyseinen materiaalipaketti löytyy (suora linkki PDF-aineistoon tässä).

Larppaamiseen kuuluu kehollisuus ja yhtä aikaa monessa eri paikassa tapahtuva pelaaminen, mitkä näkyvät myös materiaalipaketissa. Silti monia sen ohjeita voi soveltaa myös muihin roolipelaamisen muotoihin ja harrastuksen yhteydessä tapahtuviin kokoontumisiin. Ahdisteluksi joutumisesta ei ole helppo puhua, joten on tärkeää, että harrastajat osaavat olla valppaina ja ottaa toisensa huomioon.

Porin Pelikauppa sulkee ovensa

Porin pöytäpeliseura tietää kertoa blogissaan, että Porin Pelikaupassa on käynnissä poistomyynnit toiminnan lopettamisen vuoksi. Liikkeen Facebook-sivuilla tosin todetaan, että alustavia keskusteluja myymälän jatkajan löytämisestä on käyty, joten kokonaan toivoa ei ole menetetty. Porin liike oli osa MyGameStore-ketjua, jolla oli aikanaan kuusi toimipistettä. Muistan itse kuulleeni Stadin Pelikaupan ja Mikkelin Pelikaupan sulkemisista, ja verkkosivun mukaan jäljellä on ilmeisesti enää Porvoon Pelikauppa.

Vaikka peliharrastajien määrä on tiettävästi hiljalleen kasvanut, pelit hankintaan tyypillisesti verkkokaupoista joko pelkästään sähköisinä versioina tai postimyyntinä. Tämä on tehnyt kivijalkaliikkeiden toiminnasta hankalaa, koska ne eivät enää kilpaile vain markettien ja toisten myymälöiden vaan myös kaikkien verkkokauppojen kanssa. Pelaaminen itsessään kun ei liikkeissä tapahdu, ainakaan siinä määrin että liikkeenpitäjä pystyisi käärimään siitä kohtuullista toimeentuloa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.