Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: lokakuu 2019

Lokakuussa Facebook-keskusteluja käytiin vähän, mutta blogien puolella väki oli sitäkin aktiivisempaa. Aiheet kattoivat kaikenlaiset harrastuspelaamisen muodot.

Hämmästyttävän hiljaista

Lokakuussa yli 25 vastausta saaneita viestiketjuja löytyi Roolipelaajien Suomi ja Suomi Larp -Facebook-ryhmistä vain kourallinen. Keskustelujen vähentyminen ei koskenut vain pitkiä ketjuja, vaan myös ylipäänsä keskustelunavauksia. Aikaisempinakin vuosina loppusyksynä on keskusteltu vähemmän, mutta näin vaitonainen kuukausi on poikkeuksellinen. Syytä ei ole helppo löytää: ryhmien jäsenmäärät jatkoivat vähittäistä kasvuaan eikä lähiaikoina ole tapahtunut mitään suurta skismaa, joka olisi voinut vähentää keskusteluhaluja. Toisaalta mitään suuria skenen liikahduksiakaan ei tapahtunut, mutta eipä niitä yleensäkään loppuvuodesta nähdä.

Tuttuun tapaan nopat herättivät pisimpiä keskusteluja. Kuva: Esa Riutta / Pixabay
  • Eri noppatyyppien käytöstä: Aloitusviestissä kysyttiin, haluavatko pelaajat heittää erilaisia vai yhdentyyppisiä noppia. Äänestystulosten mukaan selkeä valtaosa haluaa heittää erilaisia noppia, mutta kommenteissa huomioitiin myös tarkoituksenmukaisuus ja “ei väliä, kunhan saa heittää noppaa”.
  • Kuvia noppapusseista: Aika moni on saanut kätevän noppapussin tai -rasian kierrättämällä elektroniikan pakkauksia tai karkkirasioita.
  • Larppaaminen tosielämässä: Vastaajat kertoivat kanavoineensa joitakin larppihahmonsa piirteitä työroolissaan ja etenkin asiakaspalvelutilanteissa.
  • Tekoälyn tekstipätkiä: Talk to Transformer on Adam Kingin kehittämä mahdollisuus leikkiä tekoälyllä, joka suoltaa lisää tekstiä annetun aloituksen perusteella.
  • Mikset pelauta unelmakampanjaasi ja miten voitat haasteet: Aloitusviestissä yritettiin johdatella väkeä kertomaan toistaiseksi pelauttamattomista unelmakampanjoistaan ja sitten miettimään keinoja, joilla pelauttaminen kuitenkin onnistuisi. Tyypillinen este oli ajan- tai pelikaverien puute, joihin harva keksi uusia ratkaisuja.
  • Hyödyttömät taikaesineet: Jos fantasiakampanja kaipaa vähän koomisempia taikaesineitä, niin tästä niitä löytyy, etenkin ketjun loppupuolelta.
  • Mitä valmiskampanjaa pelautat: Kommentteja ei kertynyt, mutta äänestysvastauksia kyllä. Suosituimpia olivat D&D ja Pathfinder -roolipelien valmiskampanjat, mikä ei sinänsä ole yllättävää, koska nämä pelit ovat muutenkin suosittuja ja niissä valmismateriaalin käyttö on yleistä.
  • D&D:n pelaajia ei saa vähätellä: Ketjun aloittaja totesi, että roolipelaajia ei sovi arvottaa sen mukaan, mitä he pelaavat. Keskustelussa moni kuvasi omaa suhdettaan Dungeons & Dragons -roolipeliin mm. pelihistoriansa, pelaamistapansa tai pelimieltymystensä puitteissa. Yhteisymmärrys vallitsi siitä, että jokainen saa tykätä juuri siitä roolipelistä, mistä tykkää, eikä pelimieltymys tekee kenestäkään vähäisempää roolipelaajaa.
  • Valehteleminen roolipeleissä: Pelifiktiossa hahmojen valehtelu on hyväksyttyä, mutta pelaajien kesken valehtelusta on erilaisia näkemyksiä. Esitettiin, että pelaajien pitää olla rehellisiä, jotta peliä voidaan rakentaa yhteiseen suuntaan. Toisaalta sanottiin, että peliin liittyvät salaisuudet ja niiden suojeleminen valheilla luovat hyvää peliä. Moni totesikin, että asiasta on hyvä sopia peliporukan kesken ennen pelaamisen aloittamista.

Nopat, propit, minit, kortit ja nappulat

Jos Facebook-keskustelut olivatkin lokakuun osalta tiukassa, niin blogien puolelta löytyy sitäkin enemmän luettavaa. Osin tähän vaikuttivat Nörttityttöjen lokakuun alussa viettämä roolipeliviikko ja Juhana Petterssonin aloittama kolmas lukuhaaste.

Aihevalikoiman puolesta tekstejä syntyi mukavasti niin pöytäroolipelaamisesta, larppaamisesta, lautapeleistä, miniatyyripeleistä ja keräilykorttipeleistä. Pelikokemukset, peliesittelyt ja kannanotot muodostivat sisällöllisen moninaisuuden. Blogit on listattu julkaisemisjärjestyksessä, mutta saman kirjoittajan tekstit on sijoitettu samaan kohtaan.

Tingleverse on yksi lokakuussa arvioiduista roolipeleistä. Kuva: Geek Native
  • Missä menee minuuden ja hahmon raja: Noora Korppi pohdiskelee Lokin artikkelissa oman identiteetin ja hahmon persoonallisuuden välistä rajaa. Hän näkee larpit hyvänä keinoja lisätä itsetuntemusta.
  • Pöytäroolipelaamisen aakkoset: Vehka Hakosen artikkelissa käydään läpi roolipelaamista satunnaisten käsitteiden kautta, jotka on sijoitettu aakkosjärjestykseen. Mukana on sekaisin suomen- ja englanninkielisiä termejä, joita harrastuksessamme on tapana käyttää.
  • Nörttityttöjen suosikkiroolipelit: Nörttitytöt -blogin väki esitteli omia suosikkejaan pöytäroolipelien laajasta joukosta. Huomio on enemmän siinä, mikä tekee pelistä suosikin kuin siinä, millainen peli on kyseessä.
  • Sotakirveiden kalinaa ja tyhmiä kysymyksiä: Jos kiinnostaa tietää, miltä roolipelaamisen aloittaminen tuntuu, kannattaa lukea tämä Helmi Riihosen artikkeli. Hän kuvaa tarkasti ensimmäistä pelikertaansa ja vertaa kokemustaan videopelien pelaamiseen.
  • Avaruuslaivan lokikirja: Useampi Nörttitytöt-yhdistyksen jäsen oli mukana Odysseus-larpissa: osa tekijätiimissä, toiset pelaajina. Tuo scifilarppi on saanut paljon näkyvyyttä, joten on kiinnostavaa lukea raportteja eri näkökulmista.
  • Lautapelaamaan 2019: Kristian Pesti kävi Helsingissä järjestetyssä Lautapelaamaan -tapahtumassa ja kirjoitti kokemuksestaan. Koska tapahtuman sisältö koostuu pelaamisesta, myös tapahtumaraportti on pääasiassa pelattujen pelien esittelyä.
  • Wendy’s d20: Yhdysvaltalainen pikaruokaketju Wendy’s julkaisi promootiomateriaalina Feast of Legends -roolipelin, joka on D&D:a hampurilaisten ja ranskisten maailmassa. Jukka Särkijärvi kertoi blogissaan, miksi mainospeli herätti hänessä inhoreaktion.
  • Kulttikirjailijan huumoripeli jynkytti minua pyllyyn: Jukka Särkijärki laati Lokiin esittelyn The Tingleverse -roolipelistä. Iso osa tekstistä on pelintekijäksi ilmoitetun Chuck Tinglen esittelyä.
  • Ihmisen näköiset -pelisarja: Ensi vuonna pelattava larppi Ihmisen näköiset pyrkii antamaan pelaajille valtaa hahmonsa tarinaan ja pelin järjestämiseen. Samalla tavoitteena on aloittelevien larppiharrastajien tukeminen. Larpin taiteellisesta johdosta vastaava Niina Niskanen kertoo Lokin artikkelissa, millä keinoilla näihin tavoitteisiin pyritään.
  • Juhana Pettersson kertoi työstävänsä uutta roolipeliä, jonka työnimenä on Bad Sex. Roolipelien luku-urakan osalta hän kävi läpi pelit Traveller (1977), The Whispering Vault (1993), seikkailut Research Station Gamma (1980) sekä tuoreet julkaisut Mechatron (2018), D&D Essentials Kit (2019), New Stories of Finnish Art (2019) ja The Quick (2018).
  • Todellisuuspako: Lautapeliblogi Todellisuuspaossa esiteltiin lokakuussa runsaasti pelejä. Palkitulta pelisuunnittelija Steffen Benndorfilta käytiin läpi korttipelit The Game: Face to Face ja Ohanami. Lisäksi esittelyyn pääsivät Pelaajien valinta -palkinnosta kisanneet finalistit (osa 1, osa 2 ja osa 3).
  • Vihdoinkin upea luolastogeneraattori: Niklas Nylund vinkkasi blogissaan wataboun verkkosivulle, josta löytyy loputon määrä valmiita luolastoja.
  • Arvostelussa Yes sir!: Wille Ruotsalainen kirjoitti Lokiin arvion kotimaisesta Yes, sir! -roolipelistä. Ruotsalaisen mukaan peli sopii pelinjohtamisen opettelemiseen ja on vähemmän kaoottinen kuin tarinankerrontapelit keskimäärin.
  • Kill Team roster: Kill Team on Warhammer 40K -miniatyyripeli pienille sotilasjoukoille. Hahmolomakkeiden löytäminen on kuulemma hankalaa, joten Ville Yli-Knuutila teki sellaiset itse ja pisti jakoon muidenkin iloksi.
  • War Head Helsinki: Figuporukan ja -firman blogissa kerrottiin kuulumisia Turku Fanatic -tapahtumasta ja sen otteluista.
  • Redemund’s Guildblog: Aki Vainio summaa Magic: The Gathering -pelin viimeaikaisia ongelmakohtia ja esittelee pari aloittelijaystävällistä pakkaa.
  • Ropeconin akateeminen seminaari: Ville Kankainen kertoo Lokin artikkelissaan mikä on Ropecon-viikonlopun etuliitteeksi saapunut akateeminen seminaari ja mihin sillä pyritään.

Videoblogien puolella lokakuu oli hiljaisempaa aikaa, mutta Lohikäärmeen luola -kanavaa pyörittävä Mikko Iivonen sai kuitenkin tehtyä haastattelun Tuomas Kuusniemestä ja keskustelun fantasiagenren erilaisista alalajeista.

Fantasia on suosituin roolipeligenre, joten sen käsittely on aina perusteltua. Kuva: Artie Navarre / Pixabay

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.