Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: elokuu 2021

Elokuussa jutellaan hahmonluonnista ja paneudutaan jälleen hyväksikäyttö ongelmaan larppiskenessä.

Back to Books

Skenen syksy lähtee käyntiin hyvällä valikoimalla juttuja eri kulmilta..

Masked

Aktiivisin keskustelu kulminoitui hahmonluontiin ja hahmojen pelaamiseen. Suomi LARP -ryhmässä pintaan noussut Dragonbane toi sekä tuotannollisia keskusteluja ja näkökulmia, että niitä pitkään vaiettuja selviytymistarinoita seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vuoden kuluessa ryhmässä on silloin tällöin jaettu useita artikkeleita myös mm. groomingista. Jos koet aiheen itsellesi turvalliseksi, suosittelen tutustumaan joihinkin näihin. Tällainen roskasakki on Suomen piireissä harvassa, mutta on tärkeää, että jokainen on ongelmasta tietoinen, jotta heidän toimintansa saadaan kokonaan kitkettyä pois ja etenkin nuoret pelaajat pidettyä turvassa rakkaan harrastuksen parissa.

  • Hahmolomakkeet; tekijöiden vs. pelaajien metatiedosta, miten avata hahmon motiiveja ja prioriteetteja ratakiskottamatta liikaa
  • Turvamekaniikoista pöytäpeleihin. Pelaajien täyttämää turvallisuuskaavaketta, jolla hahmotetaan rajoja etukäteen, käytetään vähän. Suositumpia turvamekaniikkoja samaan tarkoitukseen ovat X-kortit ja avoin keskustelu nollasessiossa/ennen peliä. Tutussa porukassa PJ:n ja pelattavan pelin tunteminen koetaan usein riittäväksi; vastenmielisiä teemoja ja tilanteita ei vain tule vastaan, kun valitsee pelinsä oikein (tämä ei tietenkään absoluuttisesti pidä paikkaansa, mistä ketjussakin huomautetaan). Pöydässä pöydän tavoilla
  • Pisimmät pelisessiot saattavat kestää kymmeniäkin tunteja. Kuitenkin 2-5h on sopiva tavoiteaika, jotta kamppikseen jaksaa täysillä keskittyä (ja pelaaminen ylipäätään mahtuu päiväjärjestykseen)
  • Huijarisyndrooma (‘Mitä jos oonki oikeesti paska pelinjohtaja?’ vinkki: et oo)

Suosituksissa pelisuunnitteluelokuvat (useita lyhytelokuvia ilmaiseksi saatavilla) ja uudemmat pelit, joissa hyvä setting.

Kuva: Danny G

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.