Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: elokuu 2018

Elokuussa keskusteltiin pelinjohtamisen erilaisista tavoista ja siitä, mikä estää julkaisemasta roolipeliteoksia. Blogien puolelta löytyy niin peliarvioita, ohjeita projektinhallintaan kuin valmisseikkailukin.

Erilaiset pelitavat kiinnostavat

Roolipelaajien Suomi -ryhmän otsikkokuva kuvaa tietysti roolipelaamista. Kuva: Myrskyn sankarit / Marko Laine
Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmän jäsenmäärän kasvunopeus on taittunut, mutta edelleen se jatkuu. Elokuussa jäsenmäärä kohosi 3500 rajan yli. Kaikista Facebookiin liittyvistä puutteistaan huolimatta Roolipelaajien Suomi on siten kätevin paikka tavoittaa runsaasti toisia pöytäroolipeliharrastajia.

Elokuussa FB-keskustelujen määrä alkoi elpyä kesän hiljaisuuden jälkeen. Suomi Larp -ryhmästä ei tälläkään kertaa löytynyt yhtään vähintään 25 kommenttia saanutta keskustelunavausta. Kaikki ei kuitenkaan ollut yhden ryhmän varassa, sillä Dungeons & Dragons Finland -ryhmästä löytyi ensimmäinen enemmän keskustelua herättänyt ketju. Kuten arvata saattaa, D&D Finland -ryhmässä keskustelu liikkuu pääasiassa D&D:n tuoreimman laitoksen ympärillä, joskin kommentteja kerännyt avaus pelaamisen sekakielisyydestä koskee myös Pathfinder-peliä.

Materiaalia ja ideoita peleihin

Blogien puolella elokuu oli verrattain tuotteliasta aikaa. Jatkan viimeksi aloittamaani tapaa listata kiinnostavat blogaukset samaan tapaan kuin Facebook-keskustelutkin. Koska blogauksia on kuitenkin tällä kertaa mukavan runsaasti, ryhmittelen niitä aihepiireittäin. Joidenkin kohdalla rajaukset eivät toimi kovin hyvin, koska blogauksen aihe on laaja. Kannattaa siis silmäillä koko lista läpi eikä loikata suoraan itseään kiinnostavaan väliotsikkoon.

Materiaalia pöytäroolipeleihin:

  • Wille Ruotsalaisen kirjoittama Roudan maa -skenaario Fimbultalvi, jossa hahmot aloittavat morsiamen saattajina mutta joutuvat pian vastakkain pohjolan väkivahvan olennon kanssa.
  • Miska Fredman esitteli blogauksessaan jo aiemmin julkaisemansa PDF-muotoiset lyhyet skenaariot Thieves of Earfell (ks. Roolipelitiedotuksen esittely) ja The Broken Knight.
  • Knights of the North -ryhmä laittoi ensimmäisen toimintavuotensa kunniaksi blogaukseensa linkin Dungeon Crawl Classics -pelin resurssilistaan. Siitä löytyvät kätevästi linkit blogissa julkaistuun monimuotoiseen OSR-materiaaliin ja moneen muuhun samantyyppiseen settiin.
  • Jonas Mustonen julkisti blogissaan tulevan Legendoja & Lohikäärmeitä -roolipelin sanaston, joka on olennaisesti käännös monista D&D:n viidennen laitoksen keskeisistä termeistä.
  • Kirjoitin Efemeros-blogiini arvioni Teemu Pennalan innovatiivisesta Misfortune-pelistä.
  • Vehka Hakonen puolestaan laati Nörttityttöjen blogiin arvion Tales from the Loop -pelistä.

Kokemuksia larpeista:

  • Teemu Vilén ja Terhi Peuralinna kirjoittivat Lokiin artikkelin Velhokoulu-larpista nimenomaan peliin osallistuneiden lasten näkökulmasta.
  • Rajakatse-larppikampanjasta on kirjoitettu Lokissa paljon, mutta tämä tuorein artikkeli on yhtäläisen kiinnostava, koska siinä pelaajat pääsevät kertomaan omista kokemuksistaan ja Rajakatseen vetovoimasta.
  • Elli Ojaniemi on kirjoittanut Epel Larp -yhdistyksen blogissa julkaistun Hahmokirjoituksen aikataulut -oppaan. Vaikka pääosa tekstistä keskittyykin larppihahmojen kirjoittamisen aikataulun laatimiseen, on 20-sivuisessa oppaassa myös yleisesti projektinhallintaan liittyvää asiaa sovitussa aikataulussa pysymisestä.

Lautapelaajat suosittelevat:

  • Todellisuuspako-blogista löytyy artikkeli, jossa puoli tusinaa lautapeliharrastajaa kertoo suosituksiaan hyvistä kaksinpeleistä.
  • Kristian Pesti kävi Assembly-tapahtumassa ja pohti sen sopivuutta lautapeliharrastajalle. Lautapelejä löytyi, mutta lautapelaajaystävälliseksi Pesti ei tapahtumaa silti kokenut.
  • Annika Saarto haastatteli Richard Garfieldia (mm. Magic the Gathering -keräilykorttipelin ja King of Tokyo -lautapelin suunnittelija) ja kyseli laajasti pelisuunnittelusta sekä pelikulttuurista.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.