Elokuussa keskusteltiin pelinjohtamisen erilaisista tavoista ja siitä, mikä estää julkaisemasta roolipeliteoksia. Blogien puolelta löytyy niin peliarvioita, ohjeita projektinhallintaan kuin valmisseikkailukin.
Erilaiset pelitavat kiinnostavat
Elokuussa FB-keskustelujen määrä alkoi elpyä kesän hiljaisuuden jälkeen. Suomi Larp -ryhmästä ei tälläkään kertaa löytynyt yhtään vähintään 25 kommenttia saanutta keskustelunavausta. Kaikki ei kuitenkaan ollut yhden ryhmän varassa, sillä Dungeons & Dragons Finland -ryhmästä löytyi ensimmäinen enemmän keskustelua herättänyt ketju. Kuten arvata saattaa, D&D Finland -ryhmässä keskustelu liikkuu pääasiassa D&D:n tuoreimman laitoksen ympärillä, joskin kommentteja kerännyt avaus pelaamisen sekakielisyydestä koskee myös Pathfinder-peliä.
- Tarinan merkitys roolipelissä: Kuten arvata saattaa, eri vastaajille roolipelaamisen tarinallisuus tarkoittaa eri asioita.
- Fiiliksiä Vampiren 5. laitoksesta: Toisten ennakko-odotuksiin peli sopii paremmin kuin toisille, mutta yleisesti ottaen nälkä-mekaniikan keskeisyydestä tykätään.
- Onko kostonhimoisia pelinjohtajia oikeasti olemassa: Valtaosa vastaajista kertoo, ettei ole koskaan kohdannut tällaista (tai ei ainakaan teinivuosien jälkeen). Ketjun aloittaja sai kuitenkin useamman yksityisen yhteydenoton, joissa kerrottiin, että kyllähän skeneemme tällaisiakin pelinjohtajia mahtuu.
- Miksi et ole julkaissut omaa roolipeliteosta: Ajan ja pitkäjänteisyyden puute, sääntöjen kehittämisen haasteet, julkaisemiseen tarvittavien taitojen puute, huoli yleisön reaktioista, tuotannosta aiheutuvat kulut ja naispelisuunnittelijoiden vähyys tulivat mainittua toistuvasti.
- Kerro lisäsääntö HeroQuest-lautapeliin tylsien jonotustaistelujen välttämiseksi: Erilaisia ehdotuksia tuli paljon. Monet kehottivat joko muokkaamaan taisteluareenaa tai hirviöiden reagointia kyseiseen tilanteeseen.
- Ovatko sivuhahmot peleissänne persoonia vai seikkailun puitteita: Jokaisella pelinjohtajalla on oma tyylinsä. Pääsääntöisesti tärkeitä sivuhahmoja kehitellään enemmän, joskin vain siltä osin kuin kyseisen hahmon piirteet vaikuttavat pelin kulkuun.
- Millaisesta avaruusroolipelistä pidät: “Kyberillä ja kovilla G-voimilla höystettynä (tyyliin Aliens, Expanse, Elysium tai Firefly)” -vaihtoehto voitti äänestyksen, mutta kommenteissa kerrottiin monesta muustakin scifi-mieltymyksestä.
- Mikä on suosikkihirviönne: Valikoima on laajaa, ponnistaen pääsääntöisesti D&D:n klassikoista ja H.P. Lovecraftin luomuksista.
- Erilaisista kampanjamalleista: Yksi kampanja ja samat pelaajat on tietysti se yleisin malli, mutta kertomusten mukaan osa pelaa useampaa kampanjaa rinnakkain ja/tai vaihtelevalla pelaajajoukolla.
- Mitä uutta systeemiä haluaisit pelata: Nelisenkymmentä pelisysteemiä kutkuttaa eri puolilla Suomea eli jokaisella on omat suosikkinsa, mutta Vampiren uusin laitos taisi saada eniten mainintoja.
- Mitä haittoja ja etuja itselläsi on: Humoristinen ketju, jossa väki kertoo omista henkilökohtaisista puutteistaan ja erikoistaidoistaan.
- Mikä systeemi XCOM-kampanjaan: Väeltä tuli noin kolmisenkymmentä vaihtoehtoa Basic Roleplaying -pelistä Wild Talents -peliin (aakkostaen ilmaistuna).
- Englanninkieliset termit D&D:a pelatessa: Kun materiaalit ovat englanniksi, niin kyllähän se pelaaminen kuuluu olevan enemmän tai vähemmän sekakielistä.
- Millainen pelinjohtaja olet: Kuvaukset tuovat hyvin esille roolipelikulttuurimme moninaisuutta.
Materiaalia ja ideoita peleihin
Blogien puolella elokuu oli verrattain tuotteliasta aikaa. Jatkan viimeksi aloittamaani tapaa listata kiinnostavat blogaukset samaan tapaan kuin Facebook-keskustelutkin. Koska blogauksia on kuitenkin tällä kertaa mukavan runsaasti, ryhmittelen niitä aihepiireittäin. Joidenkin kohdalla rajaukset eivät toimi kovin hyvin, koska blogauksen aihe on laaja. Kannattaa siis silmäillä koko lista läpi eikä loikata suoraan itseään kiinnostavaan väliotsikkoon.
Materiaalia pöytäroolipeleihin:
- Wille Ruotsalaisen kirjoittama Roudan maa -skenaario Fimbultalvi, jossa hahmot aloittavat morsiamen saattajina mutta joutuvat pian vastakkain pohjolan väkivahvan olennon kanssa.
- Miska Fredman esitteli blogauksessaan jo aiemmin julkaisemansa PDF-muotoiset lyhyet skenaariot Thieves of Earfell (ks. Roolipelitiedotuksen esittely) ja The Broken Knight.
- Knights of the North -ryhmä laittoi ensimmäisen toimintavuotensa kunniaksi blogaukseensa linkin Dungeon Crawl Classics -pelin resurssilistaan. Siitä löytyvät kätevästi linkit blogissa julkaistuun monimuotoiseen OSR-materiaaliin ja moneen muuhun samantyyppiseen settiin.
- Jonas Mustonen julkisti blogissaan tulevan Legendoja & Lohikäärmeitä -roolipelin sanaston, joka on olennaisesti käännös monista D&D:n viidennen laitoksen keskeisistä termeistä.
- Kirjoitin Efemeros-blogiini arvioni Teemu Pennalan innovatiivisesta Misfortune-pelistä.
- Vehka Hakonen puolestaan laati Nörttityttöjen blogiin arvion Tales from the Loop -pelistä.
Kokemuksia larpeista:
- Teemu Vilén ja Terhi Peuralinna kirjoittivat Lokiin artikkelin Velhokoulu-larpista nimenomaan peliin osallistuneiden lasten näkökulmasta.
- Rajakatse-larppikampanjasta on kirjoitettu Lokissa paljon, mutta tämä tuorein artikkeli on yhtäläisen kiinnostava, koska siinä pelaajat pääsevät kertomaan omista kokemuksistaan ja Rajakatseen vetovoimasta.
- Elli Ojaniemi on kirjoittanut Epel Larp -yhdistyksen blogissa julkaistun Hahmokirjoituksen aikataulut -oppaan. Vaikka pääosa tekstistä keskittyykin larppihahmojen kirjoittamisen aikataulun laatimiseen, on 20-sivuisessa oppaassa myös yleisesti projektinhallintaan liittyvää asiaa sovitussa aikataulussa pysymisestä.
Lautapelaajat suosittelevat:
- Todellisuuspako-blogista löytyy artikkeli, jossa puoli tusinaa lautapeliharrastajaa kertoo suosituksiaan hyvistä kaksinpeleistä.
- Kristian Pesti kävi Assembly-tapahtumassa ja pohti sen sopivuutta lautapeliharrastajalle. Lautapelejä löytyi, mutta lautapelaajaystävälliseksi Pesti ei tapahtumaa silti kokenut.
- Annika Saarto haastatteli Richard Garfieldia (mm. Magic the Gathering -keräilykorttipelin ja King of Tokyo -lautapelin suunnittelija) ja kyseli laajasti pelisuunnittelusta sekä pelikulttuurista.
Be First to Comment