Press "Enter" to skip to content

Skenekooste 1/2023

Kerettiinkös sitä tammikuussa muusta puhuakkaan, kuin avoimen lisenssin roolipelimateriaalista?

Huipulla tuulee

  • Wizards of the Coastin lisenssikohusta nähtiin yltäkylläisesti aloituksia, joista kehkeytyi myös useampia pitkiä ketjuja (news flash, avoimet ovet/ei näin, okei, mutta..,  kapina & kapitalismi) D&D:n omistajat kuoppasivat uudistuksen ennätysvauhtia. Skeneä on siis kuultu, OGL 1.0a (Open Gaming License) jää ennalleen, ja SRD 5.1 (Systems Reference Document) on lisätty myös Creative Commons -lisenssin (CC BY) alle. WotC on kuitenkin menettänyt uskottavuuttaan huomattavasti tapahtumien myötä. Vastareaktiona on syntymässä uusi Open RPG Creative License, (ORC) mistä keskustellaan mm. tässä ketjussa.
  • Kohu antoi porukalle hyvän sauman suositella omia lemppareitaan ja kiinnostavia tarjouksia muilta julkaisijoilta. >klick<
  • Miten sisällyttää larppiin yhteiskkunnallisia epäkohtia eettisesti? Tarkastelussa mm. ikäerosuhteet, rasismi ja etniset vähemmistöt. Onko esim. (historiallisella, fiktiivisellä..,) kontekstilla, kirjoittajien taustalla, tai pelaajavalinnoilla merkitystä? Mm. stereotypioiden välttäminen ja/tai hahmojen etnisyyden jättäminen avoimeksi kirjoittaessa, sekä selkeä viestiminen pelin teemoista/sisällöstä saavat kannatusta. Vieraasta kulttuurista lainatessa kannattaa aina tehdä kotiläksynsä huolellisesti ja kunnioittaen.
  • Ajatuksia tekoälystä -millaista hyötyä chattiboteista saa irti, kelpaavatko ne pelinjohtajiksi tai pelitestaajiksi, millainen on kehitysennuste, ja onko inhimillinen taito ja luovuus vaarassa?
  • Onko pelinjohtaja pelaaja -kysely. 220 vastaajasta 75% mieltää PJ:n myös pelaajaksi. Valtaosa (87%) vastaajista vetää pelejä.
  • Defibrillaattori (aka. rule of cool, moderni ymmärrys, taikuus & teknologia.., Kerratkaahan toverit esiaputaitojanne!)
  • Kaupunki, jossa kukaan ei kuole kuin vanhuuteen –dystopiakonsepteja ja muuta jännää

Skene, rakas skene

  • Nico Hartikainen/Iltasanomat: OGL -kohu kahdessa osassa (18. & 31.1.)
  • Tommi Brander/Ropeblogi: Teoriakatsaukset 91-95 (#91, #94)
Kuva: Wayne Reynolds / Paizo Inc.

Roolipelitiedotuksessa tässä kuussa:

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.