Press "Enter" to skip to content

Uutiskatsaus: Jokicon, kävijäennätykset ja lautapelipalkinnot

Muutama uutinen on jäänyt taas haaviini. Tällä kertaa juttua on tulevasta Joensuussa järjestettävästä pelitapahtumasta, D&D-kyselystä, pelitapahtumien suosion jatkuvasta kasvusta sekä Vuoden peli -palkinnon saaneista lautapeleistä.

Joensuu kutsuu pelaajia

Joensuussa järjestetään 19.-21. lokakuuta lautapelitapahtuma Jokicon (ks. Facebook-sivut), jossa on luvassa myös jonkin verran roolipelaamista. Kyseinen tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa viime keväällä ja silloin tarjolla oli D&D:a ja Lamentations of the Flame Princess -peliä. Tapahtuma painottuu vapaan pelaamisen suuntaan ja lokakuun ohjelmakattaus on vielä työn alla. Jotain osviitaa saa kuitenkin kevätversion ohjelmakuvauksesta. Pääsymaksu on muutamia euroja, eikä paikalla ole majoitus- tai ruokailumahdollisuuksia.

Roolipeliohjelmasta vastaa ennen muuta joensuulainen roolipeliyhdistys Mannun Vartijat, joilta kuuluu tällä kertaa olevan tulossa D&D:n lisäksi Call of Cthulhu -peliä. Pelinjohtajille varsinkin on kysyntää, eli jos satut vaikuttamaan Itä-Suomen suunnalla, niin Mannun Vartijoiden Facebook-sivuilla voi ojentaa auttavan kätensä.

Joensuun kampuksen Aurora-rakennukselle ja tällaista keltaista logoa kohti, niin pitäisi päästä pelien ääreen. Kuva: Joensuu Board Gamers

Vastaa kyselyyn D&D:n pelaamisesta

Wizards of the Coast on kehittänyt Dungeons & Dragons -pelin viidettä laitosta avoimen pelitestauksen voimin. Tällä kertaa harrastajakuntaa kuullaan laajassa D&D-kyselyssä. Kannattaa käydä antamassa oma panoksensa D&D:n kehittämistyöhön, vaikka kyselyssä onkin tuskallisen paljon samojen kysymysten erilaisia muotoiluja.

Tapahtumien kasvua ja turvallisempaa peliä

Ropecon ei ollut tänä vuonna ainoa pelitapahtuma, joka teki kävijäennätyksiä. Russell Morrisseyn tekemän koosteen mukaan myös maailman suurimmissa ropetapahtumissa Britanniassa ja USA:ssa saatiin samanlaisia tuloksia. Yksittäisiä kävijöitä laskettaessa UK Games kasvoi reilut 30 %, Origins Game Fair 10 % ja Gen conissakin kuulemma kävi järjestäjien mukaan “huomattavasti enemmän” väkeä kuin viime vuonna. Nykyinen kulttuuritrendi tuntuu olevan tapahtumien kasvua suosiva (ks. YLE:n uutinen festivaalien suosion kasvusta).

X-kortti itsessään ei ole tämän kummallisempi väline. Kuva: John Stavropoulos

Tapahtumissa pelataan usein vieraiden ihmisten kanssa (vaikka pitkäaikainen kävijä saattaakin jo alkaa tuntea toisia vakikävijöitä). Tästä aasinsilta johdattaa Beth Rimmelsin artikkeliin, jossa esitellään X-kortin käyttöä. Kyse on välineestä, jolla kuka tahansa peliin osallistujista voi osoittaa pelisisällön olevan epämiellyttävää ilman, että hänen tarvitsee sanoa asiasta mitään. X-kortin näpäyttäminen siis tarkoittaa, että pelinjohtajan ja muiden pelaajien tehtävä on ohjata peliä mitä pikimmiten muihin aiheisiin. Rimmelsin artikkelin esimerkit osoittavat, miten X-kortilla voidaan lisätä pelaajien turvallisuutta pelipöydässä, mutta kortti herättää myös vahvoja vastareaktioita, joita voi lukea tuon Rimmelsin artikkelin kommenttiosiosta.

Vuoden peli ja Vuosiäänestyksen voittajat

Tänä vuonna palkituista peleistä oli jo oma artikkelinsa, mutta noteeraan vielä Vuoden peli -palkinnon, koska se on epäilemättä näkyvin palkinto kotimaisten tavaratalojen lautapelihyllyillä. Salainen tuomaristo (ks. Lautapelioppaan artikkeli palkinnon taustoista ja linkit peliarvioihin) valitsi voittajiksi Majesty-pelin (perhepeli), Century: Spice Road -pelin (strategiapeli), The Build Up -pelin (partypeli) ja Fish Food -pelin (lastenpeli). Lautapelioppaan Mikko Saari myönsi Majestyn ja Spice Roadin olevan käypiä valintoja, mutta tuskinpa näitä nähdään myöhemmin tänä vuonna lautapeliharrastajien myöntämien Pelaajien valinta -palkintojen voittajina.

Lautapelioppaan perinteisen Vuosiäänestyksen puolestaan voitti Terraforming Mars eikä Gloomhaven jäänyt siitä kuin yhden äänen päähän (ks. tulokset Lautapelioppaasta). Vuosiäänestys perustuu avoimeen äänestykseen, jossa kuka tahansa harrastaja saa äänestää omaa suosikkiaan niiden pelien joukosta, joita on tullut kuluneena vuotena pelanneeksi. Vuosiäänestys siis mittaa ennen muuta pelien suosiota kotimaisten harrastajien keskuudessa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.