Press "Enter" to skip to content

Haastattelussa: Joni Heinonen

Roolipelitiedotuksessa on haastateltu pääsääntöisesti pelintekijöitä, mutta muitakin skeneaktiiveja mahtuu mukaan. Tällainen on esimerkiksi Ropetupa-nimistä videoblogia tai YouTube-ohjelmaa tekevä Joni Heinonen. Sarjassaan hän esittelee erilaisia roolipelejä ja jakaa ajatuksiaan & kokemuksiaan roolipelaamisesta.

Millainen on oma roolipeliharrastushistoriasi?

Vuosituhannen vaihteesta on tullut pelattua kaikenlaisia pelejä aina Animasta Warhammeriin. Ensi kertaa kuulin roolipeleistä Nordicin palstalta, Pelit-lehdestä. Ensimmäinen pelini oli Cyberpunk 2020, joka tarttui mukaani porvoolaisesta antikvariaatista. (Kevyet mullat, Lukeva Antikvariaatti.)

Peliporukoita on ollut kymmeniä urani aikana, aina kaveriporukasta täysin vieraisiin henkilöihin esim. koulun asuntolassa. Olen toiminut lähinnä pelinjohtajana, koska kaveriporukastani kukaan ei uskaltanut moista vastuuta ottaa kontolleen. Tällä hetkellä pelaan pelaajan ominaisuudessa Call of Cthulhu -pelissä Roll20-palvelussa.

Millaisia esikuvia sinulla oli, kun rupesit tekemään omaa videoblogia roolipeleistä?

Muutamia mainitakseni, Lazy Game Reviews tarjosi kipinän aloittaa ja Spoony Experiment on tavallaan esikuva, jonka tyyliä yritän emuloida sketseineen päivineen. Inhoan myös kutsua videoitani “vlogeiksi”, koska se antaa mielikuvan puhuvista päistä.

Roolipelaamista käsitteleviä videoblogeja on kansainvälisessä skenessä paljon, mutta Suomessa tai suomeksi niitä on tehty hyvin vähän. Mistä se mielestäsi johtuu?

Ehkä ihmiset eivät ole oikein tajunneet videoiden mahdollisuutta. Kansainvälisesti roolipelivideot ovat juuri näitä puhuvia päitä, joita pistetään soimaan “taustamusiikiksi” kun siivotaan. Joten jos ajattelee että videon pitää olla tylsän näköinen, niin se ei oikein innosta tekemään omaa videosarjaansa.

Voi myös olla, että muut skeneaktiivit ovat kiinni omissa projekteissaan. Nörttikanavan Miska Fredmanillakin on monta rautaa tulessa.

Ropetuvan ensimmäinen jakso julkaistiin YouTubessa kesällä 2014 ja nyt jaksoja on kertynyt reilut parikymmentä. Mitä koet oppineesi Ropetuvan tekemisestä näiden kuluneiden vuosien aikana?

Jos en ole oppinut tekemään nopeasti, niin ainakin paremmin. Käsikirjoittaminen, esiintyminen ja kuvaaminen on kehittynyt huimasti. Olen aikanani käynyt yhden hyvin lyhyen kurssin editoinnista, joten suurin osa on opittu itse. Mutta vielä on paljon opittavaa.

Ropetuvassa on ollut pääosin erilaisten roolipelien sääntökirjojen esittelyjä Spelljammerista (ks. jakso) Praedoriin (ks. jakso). Miten valitset käsittelemäsi pelit?

Valitsen ne sen mukaan miten minulla on sanottavaa niistä. Onko jotain hauskaa kulmaa, josta voisin lähestyä peliä tai josta muuten vain voisin puhua tuntikausia? Tämä on yleensä hankalin työvaihe.

Oletko harkinnut peliesittelyiden lisäksi muiden aiheiden käsittelyä, kuten roolipelaamisesta kertomista tai tapahtumaraporttien tekemistä?

Olen kyllä, ja johan kanavallani on neuvoni roolipelaamisen aloittamiseen ja video Otamoconista. Tarkoitus olisi ollut kuvata myös Ropeconissa, mutten saanut lehdistöpassia.

Miten kauan yksittäisen jakson tekemiseen menee ja millaisia työvaiheita siihen sisältyy?

Vuorokauden verran, jos työskentelisin non-stoppina. Työvaiheet ovat pelin/lisärin valinta, käsikirjoituksen tekeminen, kuvaaminen/äänittäminen, editointi ja lopuksi julkaisu. Ongelmana on toki lapsestani Joniorista huolehtiminen ja oma terveydentila, jotka eivät helpota videoiden tekoa.

Mikä on Ropetuvan tekemisen vaikein vaihe?

Alkuun pääseminen. Kun käsikirjoitus on tehty, niin loput on vain sopivan tilaisuuden kyttäämistä esim. kuvaamiselle.

Sinulla on Patreon-sivu Ropetuvalle, mutta tukijoita sille on löytynyt vähänlaisesti. Mistä arvelet sen johtuvan?

Tämä on ihan tarkoituksellista, en ole mainostanut Patreoniani, koska lakiasiat piti saada ensin kuntoon. Mutta pian olisi tarkoitus kuvata ihan Patreon-mainosvideo.

Millainen Ropetupa on vuonna 2020?

Toivottavasti Arasaka sponsoroi silloin videoitani niin, että niillä on miljoonayleisö. Mutta kyllä Olvikin sponsoriksi kelpaa (wink, wink).

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.