Kuluvaa vuotta on jäljellä enää muutama viikko, joten on hyvä kaivaa kalenterit esiin ja merkitä sinne ensi vuoden roolipelitapahtumia. Edessä on jälleen hyvä kattaus kokoontumisia yhteisen harrastuksen äärelle ympäri Suomen. Mukaan mahtuu myös kokonaan uusi tapahtuma Tampere Larp Festival.
Kibeconista Tracon Hitpointiin
Skenemme tapahtumat voidaan jakaa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta joko useiden tuhansien kävijöiden suurtapahtumiin tai alle sadan kävijän pikkutapahtumiin. Viime vuosina etenkin pikkutapahtumien määrä on ilahduttavasti kasvanut. Kuten arvata saattaa, suurtapahtumat vaativat siinä määrin etukäteissuunnittelua ja isojen tilojen varaamista, että niiden päivämäärät ovat selvillä jo tässä vaiheessa. Pienemmät tapahtumat, kuten oululainen Maracon, jyväskyläläinen Valocon, mikkeliläinen X-con, muuramelainen Wähäcon ja tamperelainen Museocon lienevät nekin tulossa. Niille on jo muodostunut sen verran perinnettä, että eiköhän niitä ensi vuonnakin nähdä.
Kaikki Suomen roolipelitapahtumat järjestetään vapaaehtoisvoimin. Jos siis kalenteria katsellessasi huomaat, että tilaa löytyy, niin harkitse myös vaikkapa pelinvetämistä tai muuta työvoimailua. Harvoin näissä liikaa on tekijöitä mukana, ja järjestäjiä autellessa saa ehkä kokea olevansa vielä enemmän osa sitä kollektiivista riemua, joka pelitapahtumissa kuplii.

Kibecon, 4.-5.1., Espoo
Kibecon on anime- ja mangatapahtuma, joka järjestetään Espoossa Sellon kirjastossa. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Roolipeliohjelmaa tapahtumassa on sekä puheohjelman puolella muutaman luennon verran että peliohjelmana aikataulutettuine peleineen (ks. ohjelma). Kibecon on vasta muutaman vuoden ikäinen tapahtuma, mutta kävijämäärä on noussut vauhdilla. Tänä vuonna kirjattiin yli 8000 kävijää, eli ainakin yleisöä roolipelaamisen esittelemiselle luulisi riittävän.
Pelipöytä, 8.2., Pori
Pelipöytä on porilainen lauta- ja roolipelitapahtuma, joka järjestetään keskustan nuorisotalolla. Tapahtuman tarkka ohjelma selkenee tuonnempana, mutta ainakin viime vuonna tarjolla oli täysi valikoima rooli-, miniatyyri-, kortti- ja lautapelejä sekä hieman puheohjelmaa ja työpajoja.
Alfacon, 14.-16.2., Mikkeli
Suomalaisen pöytäroolipeliskenen kohtaamispaikaksi esittäytyvä Alfacon järjestetään totuttuun tapaan Mikkelissä Otavan opistolla. Pelaamisohjelman sijaan Alfaconissa keskustellaan, osallistutaan työpajoissa ja jaetaan ideoita. Pelaamistakin usein tapahtuu epävirallisena ohjelmana, koska pelipöydässä se peleistä puhuminen muuttuu konkretiaksi. Ensi vuoden tapahtuman teemana ovat “augmentoidut pelit” eli erilaiset tavat muokata ja parannella pelejä, kuten lisäsäännöt, ääniefektit ja verkkosovellukset. Opiston majoitus- ja ruokatarjoilun vuoksi tapahtumaan pitää ilmoittautua etukäteen, joten kannattaa pistää toimeksi, jos Alfacon kiinnostaa.
Pohojonen minipeliviikonloppu, 27.-29.3., Rovaniemi
Rovaniemen liveroolipelaajat eli Rolli järjesti tänä vuonna Rovaniemen Leirikarin leirikeskuksessa minipeliviikonlopun, jossa yleisen hengailun lisäksi oli tarjolla puolen tusinaa minilarppia tai freeform-peliä. Ensi vuonna seuraa jatko-osa Pohojonen minipeliviikonloppu 2 samalla hyväksi havaitulla sapluunalla. Pienissä tapahtumissa tunnelma tapaa olla lämmin ja lyhyet pelit antavat mahdollisuuden tutustua roolipelaamisen laajaan kirjoon sekä testata omia larppimekaniikoita.
Tampere Larp Festival, 29.3.-1.4., Tampere
Pohjoismaisen larppaamisen verkostoitumistapahtuma Solmukohta järjestetään ensi vuonna Tampereella (2.-5.4.). Solmukohdassa on tyypillisesti vedetty pari larppiakin, mutta pääpaino on keskusteluilla: sekä virallisella puheohjelmalla että epävirallisilla jutteluilla.
Tapahtumaa edeltävä Tampere Larp Festival sen sijaan keskittyy nimenomaan larppaamiseen. Ohjelmassa on huolella valittuja blackbox-, freeform- ja minilarppeja, jotka eivät vaadi osallistujilta ennakkovalmistautumista. Jos siis ketterän ja modernin minilarppaamisen terävin kärki kiinnostaa, kannattaa epäilemättä jatkaa Pohojoisesta minipeliviikonlopusta suoraan tälle festarille. Pelejä kuulemma järjestetään useissa eri paikoissa, mutta kulttuuritalo Telakka toimii hermokeskuksena.

Hypecon, 6.-7.6., Hyvinkää
Monen muun anime- ja mangatapahtuman tavoin Hypecon on kasvattanut kävijämääräänsä vuosi vuodelta: tänä vuonna meni 4000 kävijän raja rikki. Tapahtuma onkin ensi vuonna laajentumassa kaksipäiväiseksi ja uusiin tiloihin Hyvinkään kaupungintalolta ja Takomolta. Toinen conipäivä on Hypecon Encore, jolloin pääroolissa ovat aasialainen musiikki ja muoti. Roolipeliohjelma Hypeconissa on perinteisesti ollut lyhyitä esittelypelejä, mutta kyllä sinne on muutama pidempikin avoimen pöydän peli mahtunut.
Ropecon, 24.-26.7., Helsinki
Ensi kesän Ropeconin verkkosivut eivät ole vielä auki lipunmyyntiä enempää. Mitä todennäköisimmin Helsingin messukeskuksessa järjestettävässä tapahtumakokonaisuudessa on luvassa jälleen varsinaista tapahtumaa edeltävä akateeminen seminaari. Itse tapahtuma sitten tarjoileekin täyden menun harrastuspelaamisen kirjoa, puheohjelmaa sekä festivaalitunnelmaan sopivaa oheisohjelmaa kuten showpainia. Conin teemaksi on ensi vuodelle valittu “maailmanloppu”, eli teemaan sopivaa ohjelmaa voi jo itse kukin ruveta kehittelemään.
Tracon, 4.-6.9., Tampere
Anime- ja cosplay-tapahtumista Traconissa roolipelaamisella on kaikkein paras edustus. Tampere-talossa järjestetyssä Traconissa on perinteisesti ollut siivu roolipeliaiheista puheohjelmaa ja parikymmentä aikataulutettua peliä. Omintakeiseksi hitiksi on kuitenkin muodostunut Peliä pyynnöstä -toiminta, jossa on vedetty lyhyitä roolipelejä sitä mukaa kun pelaajat pöytään istuvat. Samaa lyhyiden pelien kaavaa on toistettu menestyksellä muissakin tapahtumissa. Traconin pääsyliput myydään hetkessä loppuun, joten kannattaa joko tarjoutua ohjelmanjärjestäjäksi tai olla kärppänä paikalla, kun lipunmyynnin verkkokauppa aikanaan avataan.
Peliviikko, 9.-15.11., monilla eri paikkakunnilla
Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tarkoituksena on vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Peliviikon aikana järjestetään etenkin kirjastoissa lukuisia maksuttomia pelitapahtumia. Kannattaa siis marraskuussa seurailla paikallisen kirjaston ja nuorisotoimen viestintää.
Sitäkin parempi vaihtoehto on tarttua itse toimeen ja tarjoutua järjestämään peliohjelmaa! Kirjastot ovat hyvä yhteistyötaho, mutta ei mitenkään välttämätön. Järjestämästään kaikille avoimesta pelitapahtumasta saa ilmoittaa mm. Peliviikon sivuilla, vaikka tapahtumapaikkana olisi taloyhtiön kellari. Pelitapahtuman järjestäminen on hyvä keino aktivoida ja verkostoitua muiden paikallista peliharrastajien tavoin, kun muuten muista paikkakunnan roolipelaajista voi olla vaikea kuulla mitään kautta.
Tracon Hitpoint, 14.-15.11., Tampere
Tällä tietoa ensi vuoden viimeiset roolipelaajien kokoontumisajot toteutuvat Tracon Hitpoint -tapahtumassa. Nimi viittaa yhteiseen taustaorganisaatioon Tracon-tapahtuman kanssa, mutta sisällöllisesti tapahtumat ovat aika erilaisia. Tredulle sijoitettu Tracon Hitpoint on melko tyylipuhdas pelaamisconi, vaikka puheohjelmaa nimeksi onkin. Roolipelaamisen moninaisuus on ollut Hitpointissa hyvin tavoitettavissa, sillä perinteisten pöytäroolipelien lisäksi siellä on nähty sekä lyhyitä tunnin pelejä että freeform-pelejä. Hitpoint on pelkkään pelaamiseen perustuvista coneista isoin: kävijöitä on ollut useita satoja. Peliseuraa siis kyllä löytää.

Be First to Comment