Ropecon ilmoitti tämän vuoden erikoisuutena järjestettävästä akateemisesta ohjelmasta, Traconin ohjelmajärjestäjähaku avattiin ja TalviMaracon on ensi viikonloppuna.
Ouluun pelaamaan

Maracon on oululainen useamman kerran vuodessa järjestettävä pienimuotoinen pelitapahtuma, jossa pääpaino on vapaalla pelaamisella. Syksyllä järjestettävä Maracon on tavallisesti suurin, jonne saapuu eniten yhdistyksen ulkopuolisia osallistujia. Nyt 2.-4. maaliskuuta tulossa oleva Maracon on enemmän cryolaisten oma peliviikonloppu, mutta kyllä siellä kaikki pelaamaan pääsevät.
Tapahtuma on ilmainen ja majoitus on tavattu järjestää paikallisten asianharrastajien luokse, jos suuntaa Maraconiin jostain kauempaa. Ohjelmasisältö on vapaaehtoisten tekijöiden varassa, joten jos mielenpohjalla polttelee jokin alle sadan hengen pelitapahtumaan sopiva ohjelmanumero, niin kannattaa ilmiantaa itsensä järjestävälle taholle. Ilman sen suurempia suunnitelmiakin paikalle voi suunnistaa: lautapeliporukat muodostuvat “haluaisitko tulla pelaamaan tätä” -tyylillä ja roolipelit puolestaan etukäteisilmoittautumisella.
Lisätietoa TalviMaraconista löytyy tapahtuman omalta Facebook-sivulta ja Maracon-tapahtumasta yleensä CRYO:n verkkosivulta.
Ropeconiin luennoimaan
Ropecon järjestää tänä vuonna Intersection in Games -nimisen akateemisen seminaarin, jossa pelitutkijat kertovat löydöistään ja näkemyksistään. Aiheena on erilaisten pelitraditioiden ja -tyyppien kohtaaminen ja sekoittuminen, eli miten esimerkiksi digitalisaatio on vaikuttanut analogisiin peleihin, miten erilaiset pelikulttuurit ovat vaikuttaneet toisiinsa tai miten pelit ja erilaiset taidemuodot ovat vaikuttaneet toisiinsa. Varsinainen ohjelma selkiytyy, kun ilmoittautumisaika on päättynyt. Jos siis olet tehnyt viime vuosina pelitutkimusta etenkin näiltä saroilta, kannattaa tarjoutua esitelmöijäksi seminaariin. Viimeinen ilmoittautumispäivä (jolloin oman aiheen tiivistelmä pitää olla lähetettynä) on 4. huhtikuuta.
Seminaari järjestetään 27. heinäkuuta, eli periaatteessa juuri klo 15 alkavan Ropeconin edellä. Saattaapa seminaari jatkua osin päällekkäin Ropeconin muun ohjelmankin kanssa, koska eivät ne tilat vähällä Messukeskuksesta kesken lopu. Tarkemmat tiedot seminaarista ja osallistumisohjeet löytyvät Ropeconin tiedotteesta.
Ropeconissa on ennenkin järjestetty tällaista poikkeusohjelmaa. Vuonna 2009 järjestettiin harrastepelejä (rooli-, kortti-, figu- ja lautapelit) esittelevä Arpacon-tapahtuma päivää ennen Ropeconia ja Ropeconin muun ohjelman joukossa tarjolla oli digipelaamisen suuntaan ojentuva CrossGames-kokonaisuus vuosina 2016 ja 2017. Pelitutkimus on uusi luonteva suunta, koska alaa on voinut opiskella jo pitkään useissa suomalaisissa yliopistoissa. Erityisesti viime vuosi oli kotimaiselle pelitutkimukselle oivallinen, kuten Jonne Arjoranta kertoo Pelitutkimuksen vuosikirjan julkistamisen yhteydessä.
Ropecon on monipuolisen pelikulttuurin kohtaamispaikka, joten tällaiset avaukset sopivat sinne hyvin. Lisäksi tapahtuma on viime vuosina kamppaillut kävijämäärien kasvattamisen kanssa, joten varmaan tässä on osaltaan kyse myös kohdeyleisön kasvattamisesta. Ja mikäpä siinä, hyvällä uudistuksella on monta etua.
Ropeconista puhuttaessa muuten mainittakoon myös tämän vuoden coniteajulkistus. Listalta löytyy paljon edellisvuosilta tuttuja nimiä, joten tapahtuma on tänäkin vuonna kokeneissa käsissä.
Traconiin järjestämään ohjelmaa

Tamperelaisen Tracon-tapahtuman (7.-9. syyskuuta) ohjelmanjärjestäjähaku on nyt auki. Tracon on maamme suurin roolipeliaiheinen tapahtuma, vaikka tapahtuman pääpaino onkin animen ja mangan käsittelyssä. Tapahtuma on lisäksi laajentunut Tampere-talon vieressä olevaan Sorsapuistoon, koska kaikki kävijät eivät enää mahtuneet saman katon alle. Jos siis mielessä on jotain vänkää ulkoilmaohjelmaa, niin tuolla on sellaisen järjestämiseen hyvät mahdollisuudet.
Ohjelmanjärjestäjän ohjeissa puhutaan lähinnä puheohjelmasta, koska se muodostaa pääosan tapahtuman annista. Muunkinlaiset ideat ovat kuitenkin tervetulleita, myös ne ihan perinteiset pelinjohtamiskeikat. Tapahtuman teemana on kauhu, jos siitä haluaa ammentaa inspiraatiota omaan suunnitteluunsa.
Mainitaan myös tässä yhteydessä, että Tracon on se tapahtuma, jonka pääsylippuja ei ole saanut ovelta enää vuoden 2013 jälkeen. Tapahtuma siis myydään verkkokaupan kautta loppuun jo ennakkoon, tyypillisesti noin 1-2 kuukautta ennen tapahtumaa. Lipunmyynti aukeaa vasta heinäkuun alussa, mutta hyvähän näistä on muistuttaa ajoissa ettei mene coni sivu suun.
Be First to Comment