Ropeconin ohjelma on julkaistu ja edellisvuosien tapaan tehtävää ja nähtävää on pilvin pimein. Siksi Roolipelitiedotus listaa tänäkin kesänä omat suosituksensa.
Koska kaikki tietävät, että pelaaminen on roolipeliharrastuksen paras osa, päätin listata myös Ropeconissa järjestettävistä pöytäroolipeleistä kaikki suomalaisiin peleihin perustuvat pelautukset.
Mietin pitkään, millä perusteella uskallan tehdä poimintoja Ropeconin ohjelmasta. Erilaiset roolipelaajat kaipaavat ja kiinnostuvat erilaisista asioista, joten miten suosituksia voi tehdä? Entä millaisen laatutakeen ohjelmanumerolle voi antaa, kun saatavilla on vain lyhyt kuvaus aiheesta?
Näitä sudenkuoppia välttääkseni päätin lopulta tyytyä kahteen kriteeriin: uusimpiin pelialan suuntauksiin ja kotimaisen roolipeliskenen nostattamiseen. Ulkopuolelle jäävät kaikki roolipelaamisen sisältöä ja taitoa koskevat ohjelmanumerot. Tämä ei tarkoita, että vain tämä pieni siivu Ropeconin ohjelmasta oli arvokasta ja laadukasta, vaan että tämä on käypä rajaus. Näin myös suosituslistan mitta pysyy inhimillisenä.
Pelisuunnittelun uudet tuulet
Kokemuspiste on taannoisen demohuoneen uusin versio. Tämä on se paikka, jossa kävijät pääsevät kokeilemaan vielä tulossa olevia uusia pelejä, tyypillisesti lauta- ja korttipelejä. Tänä vuonna Kokemuspisteellä pitäisi päästä myös pelaamaan Ropeconin skenaariokisan tuotoksia, eli lyhyitä aloittelijoille suunnattuja roolipelejä.
Kokemuspisteellä kannattaa käydä kokemassa ainakin Race to the North Pole -lautapeli, jota mainostetaan ohjelmakuvauksessa “fuusiolautapeliksi”. Kyse on yrityksestä naittaa älypuhelimien avulla modernia teknologiaa lautapelaamisen perinteisiin muotoihin. Tarkemmin voi lukea Playmore Gamesin kotisivuilta, mutta paikan päällä itse kokeilemalla asia selviää tietysti parhaiten.
Toinen syy piipahtaa Kokemuspisteellä on Ropeconissa julkaistavan Astraterra-roolipelin testaaminen. Peliähän on hehkutettu kovasti tässä loppukevään aikana, joten kannattaa katsastaa että oliko hypetys paikallaan. Astraterran demoa näyttäisi olevan tarjolla vain perjantai-iltana klo 15-19, eli sinne kannattaa suoria miltei ensimmäiseksi Dipolin ovista sisään päästyään.
Pe 18-19, Immersive theatre
Interaktiivista teatteria on Suomessa kokeiltu satunnaisesti viime vuosien mittaan, mutta “immersiivinen teatteri” koittaa lähestyä asiaa johdonmukaisemmin. Tämä on yksi niitä roolipelaamisen ja näyttämötaiteiden välisiä rajapintoja, josta voi syntyä varsin kiinnostavia uusia innovaatioita.
Su 15-16, RPGs Are Awesome
Ropeconin kunniavieras pelisuunnittelija Luke Crane puhuu conin loppumetreillä roolipeliskenen merkityksestä ja uusimmista virtauksista. Crane on sen verran iso tekijä, että perustaa näkemyksensä varmasti faktoihin eikä toiveajatteluun. Tämä on varmasti tärkeää lääkettä kaikille niille skeptikoille, jotka pelkäävät edelleen roolipeliharrastuksen kuolemaa.
Suomiskenen kuulumisia
Pe 22-23:30, Myrrysmiehet & Ironspine
Viime vuosien tuotteliaimmat ropeskeneilijät (James Raggin jälkeen tietysti) ovat Miska Fredmanin luotsaama Ironspine ja Takasen & Sorsan vetämä Myrrysmiehet. Hyvää on varmasti luvassa, kun nämä tahot ryhtyvät yhteistyöhön.
La 11-12, Forge & Illusion roolipelikirjasto
Paitsi viihteeksi, roolipelaaminen kelpaa myös opetuskeinoksi. Mikkeliläinen Otavan opisto on jo useamman vuoden kartuttanut pelikirjastoaan opetuskäyttöä varten. Otavan opisto järjesti taannoin myös “eduroolipelikilpailun” (ks. Pelilauta-foorumin keskusteluketju), jonka tuloksia esitellään myös tässä tilaisuudessa.
La 13:30-15, Astraterran julkaisutilaisuus
Miska Fredmanin Astraterra lienee tämän vuoden kovimpia juttuja suomiskenessä. Jos Astraterra-hypetys on mennyt ohi, etkä ole ehtinyt juuri blogiakaan lukemaan, niin tästä julkaisuluennosta saat varmasti hyvän tiivistelmän kaikesta olennaisesta. Pelin ennakkotilausmahdollisuus on muuten edelleen voimassa vielä muutaman päivän ajan!
La 13:30-14:30, Here Be Dragons -roolipelin julkaisutilaisuus
J Matias Kivikankaan lohikäärmeistä kertova roolipeli on ollut pitkään työn alla, mutta julkaisupäivä on viimein koittanut. Olin mukana varhaisissa pelitesteissä ja ainakin silloin lohikäärmeen pelaaminen oli lystiä. Varmasti kuuleminen arvoinen esitys, vaikka onkin kylmästi aikataulutettu samaan kohtaan Astraterran kanssa.
La 14-16, Myrskyn sankarien maailmanvalloitus
Viime vuonna Mike Pohjola julkaisi Myrskyn sankarit -roolipelinsä samankaltaisen mutta paria kertaluokkaa suuremman innon saattelemana kuin Astraterralla on nyt. Myrskyn sankarit palauttivat roolipelit myyntiin tavaratalojen hyllyihin. Tarkoitus oli myös saattaa peli nopeasti kansainväliseen levitykseen (ks. lehdistötiedote). Luennolla kuullaan tilannekatsaus ensimmäisen vuoden jälkeen ja kuullaan jatkosuunnitelmien etenemisestä.
La 15-16:30, Palestiinalainen larppi Suomen miehityksestä
Piiritystila (alkup. Halat Hisar) -larppi pelattiin viime vuoden lopulla ja oli varmasti ainakin mediahuomionsa osalta Suomen kovin larpskenen tapaus. Silti pelin kotisivuilta ei löydy tapahtumaraportteja ja jälkipuintia. Nyt on siis ainutkertainen tilaisuus kuulla pelistä järjestäjiltä itseltään.
Su 9-10, Suomen ropeskene netissä
Fantasiakirjailijana tunnettu Ilkka Leskelä on pureutunut kotimaisten roolipelifoorumien historiaan. Ketkä kirjoittavat, mistä ja miten – näihin saataneen vastauksia tällä luennolla. Leskelä koittaa foorumitekstien analyysin avulla kartoittaa skenen tilaa silloin ja spekuloi sen perusteella tulevaisuutta.
Su 10-12, Games For Kids
Moni kokenut kotimainen roolipelisuunnittelija on viime vuosina suunnannut katseensa lapsille suunnatun roolipelin tekemiseen. Tätä on pidetty toisaalta tärkeänä uusien harrastajien kannalta, toisaalta on myös pohdittu kokeneemman roolipelaajayleisön sivuuttamista. Pelisuunnittelijat Luke Crane, Mike Pohjola ja Miska Fredman kertovat omista syistään ja kokemuksistaan lapsille suunnattujen roolipelien tekemisestä.
Suomi-pelejä pelaamaan!
Luentojen kuuntelun lomassa kannattaa käydä katsastamassa miten suomipelit pyörähtävät käytännössä. Jos pelin nimi ei sano mitään, niin lisätietoa voi etsiä esimerkiksi Suomi-roolipelien listalta.
Heimot
Pe 16-20, Rami Sihvo: Avaruusjääkärit
Pyöreän pöydän ritarit
Pe 16-20, Maria Soanjärvi: Arthurin pyöreän pöydän ritarit
Pe 21-00, Maria Soanjärvi: Star Wars: Viimeinen tehtävä
La 20-00, Jani Lappalainen: Star Trek: Klingons
La 20-00, Maria Soanjärvi: Pyöreän Turbohissin Trekkiritarit
Praedor
Pe 20-00, Mikko Iivonen: Punainen temppeli
La 10-14, Mikko Iivonen: Punainen temppeli
Caudillo (ei vielä julkaistu)
Pe 21-00, Jukka Oksanen: Pro Junta
Astraterra
La 10-14, Arhi Makkonen: Rautajätin sydän
Su 10-13, Rami Sihvo: Demopeli
Julenius-arkiston tutkijat
La 12-16, Markku Tuovinen: Julenius-arkiston tutkijat
SteamJazz (ei vielä julkaistu)
La 21-01, Heini Liimatta: Drachendorfin salaisuus
La 21-01, Eetu Pykäläinen: Drachendorfin salaisuus
La 21-01, Timo Liimatta: Drachendorfin salaisuus (englanniksi)
Ultima Thule
Su 10-14, Samu-Ville Mattila: Roudanmaa
Muita suosituksia
Tässä olivat ohjelmapoiminnat peliskenen kehittymisen ja nykytilan kannalta. Harva varmaan ehtii osallistumaan kaikkeen ja omiakin kiinnostuksen kohteita löytyy. Niistä voi kertoa tässä Pelilauta-foorumin keskusteluketjussa tai kommentoimalla tämän blogiviestin perään.
Mike Pohjolan poiminnat löytyvät miehen omasta blogista. Myrskyn sankareiden blogista löytyvät kätevästi koottuna MS:aan liittyvät Ropecon-ohjelmanumerot.
Niilo Paasivirta, Ropeconin humoristisen conilehden ConTextin tuottaja, on myös listannut omat suosituksensa.
Ville Vuorela ja Jukka Särkijärvi ovat kertoneet omat Ropecon-suunnitelmansa, kumpikin omassa blogissaan (Vuorela ja Särkijärvi).
“Fantasiakirjailijana tunnettu Ilkka Leskelä”
Repesin! =D
Mistähän tän tyypin fantasiakirjoja voisi hankkia? Yhtään nimikettä tiedossa?
Ville Pohjola käsittääkseni myy niitä. :-)
Vakavasti ottaen tajusin vasta nyt, että Ilkka Leskelä ja Ilkka Auer ovat kaksi eri henkilöä. Minulle menee varmaan hetki, kun uudelleenjärjestelen maailmankuvani.
Ville Vuorela + Mike Pohjola = Ville Pohjola.
Missiona GM-vetoinen environmentalistinen immersio. Tuotteina elämyksellinen matkakirja “Pralker” sekä “Myrskyn aika, paikka ja tapa” -trilogia. Tästä esitelmäkimara ensi coniin?