Roolipelitiedotus on nimensä mukaisesti tarkoitettu pääasiallisesti roolipeliskenen tiedonvälittäjäksi. Laajemman kotimaisen ei-elektronisen peliskenen kannalta lautapelaaminen on kuitenkin varteenotettava harrastus. Sen takia koitan ehtimiseni ja asiantuntemukseni rajoissa huomioimaan lautapeliskenenkin käänteitä.
Onnekseni Lautapelioppaan väellä (pääasiassa Mikko Saarella) on tapana kirjoittaa lautapeliskenen viikkokatsauksia. Sieltä saan poimittua olennaisimmilta vaikuttavat skeneuutiset myös Roolipelitiedotusta varten.
Suomalaisten suosimia lautapelejä
Lautapelaaminen on monella tapaa aloittelijaystävällinen harrastus, jos vain selviää pelivalikoiman laajuudesta säikähtämättä. Tämän takia on hyödyllistä, että erilaisia suosituksia ja pelipalkintoja jaetaan: ne toimivat ainakin alustavina suuntaviivoina sille, mitkä ovat niitä parempia ja siksi tutustumisen arvoisia pelejä.
Suomen lautapeliseura on vuodesta 2003 järjestänyt syyskuussa vuosiäänestyksen, jossa jokainen saa äänestää niin montaa peliä kuin haluaa. Keskimäärin yksi äänestäjä tapaa listata puolisen tusinaa suosikkipeliään. Äänestäjämäärä on viime vuosina pyörinyt 250 hengen hujakoilla. Lautapelaamisen suuren harrastajamäärän huomioiden luvun odottaisi olevan isompi, joten tuloksia lienee syytä pitää aktiiviharrastajien näkemyksenä.
Vuosiäänestyksen tuloksista käy ilmi, mitkä pelit ovat kuuminta hottia alan harrastajien keskuudessa. Ne ovat tyypillisesti keskiraskaita pelejä, mutta harvoin aivan tuoreimpia julkaisuja. Esimerkiksi tänä vuonna selvästi muista erottuneen kärkikolmikon muodostivat Dominion (2008), 7 Wonders (2010) ja kotimainen Eclipse (2011). Aloittelijan kannattaa katsastaa vuosiäänestyksen kokoomasivun alaosasta kestomenestyjät, jotka ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen.
Lautapelioppaan sivuilta löytyy myös perinteinen joululahjasuositusten lista, jossa pelit on luokiteltu haastavuuden mukaan “lapsille ja lapsenmielisille”, “perhepeleiksi”, “aikuisille” ja “peliharrastajille”. Tämä auttaa vähän itselleen tai lahjansaajalle sopivan pelin löytämisessä, mutta käytännössä kannattaa kyllä katsastaa kaikki pelit läpi. Mieluista peliä kun harvoin löytää yhden kriteerin perusteella.
Essen, lautapelaajien Mekka
Kansainvälisen roolipeliskenen isoin tapahtuma on Yhdysvalloissa järjesttävä Gen con. Lautapelaajien vastine sille on Saksan Essenissä järjestettävät Spiel-pelimessut, jossa kävi tänä vuonna Lautapelioppaan uutisjutun mukaan 174 000 henkeä. Spiel on enemmän jättimäinen markkinapaikka kuin pelisali, minkä johdosta se on olennainen paikka sekä pelinjulkaisijoille että uutuuspelien metsästäjille. Kävijämääräkin oli nousussa, mikä kertoo kansainvälisen lautapeliskenen hyvästä menosta.
Tänä vuonna tapahtuman kiinnostavimpien uutuuksien joukkoon kuuluivat Terraforming Mars, Cottage Garden, Inis, 7 Wonders: Duel – Pantheon ja Adrenaline. Cottage Cardernista on jo Mikko Saaren laatima arvio Lautapelioppaassa.
Tuoreimmat kotimaiset lautapelit
Roolipelitiedotuksessa on ollut tapana julkaista tietoa uusista kotimaisista roolipeleistä, koska pelijulkaisijoiden tukeminen vie koko skeneä eteenpäin ja markkinointi on tunnetusti hankalaa. Kotimainen lautapeliskene kamppailee tietysti samanlaisten ongelmien kanssa. Niinpä päätin koota tähän listan Lautapelioppaasta löytämistä tänä tai viime vuonna julkaistuista suomalaisista lautapeleistä; linkit vievät siis Lautapelioppaan arvioihin.
Vuosi 2015
- Allies: Realm of Wonder – kaksinpelattava korttipeli (Mindwarrior Games)
- Dale of Merchants – pakanrakennuspeli (Snowdale Design)
- Kyoto Protocol – nopea korttipeli (Roll D6)
- M.U.L.E. – kaupankäyntipeli (Lautapelit.fi)
- Race to the North Pole – kilpajuoksupeli älypuhelinsovelluksella (Playmore Games)
- Robogem – opetuspeli ohjelmoinnista (Sanoma Pro)
- Xoliba – abstrakti kaksinpeli (Nestorgames)
Vuosi 2016
- Dokmus – pelilaudan valloittamista (Lautapelit.fi)
- Honshu – asetelmakorttipeli (Lautapelit.fi)
- Muumi viidakkoseikkailu – tarkkaavaisuuspeli (Tactic)
- Seikkailujen saari – opetuspeli tunneilmaisusta (Sanoma Pro)
Tulevia lautapelitapahtumia
Joulukuulle ei enää pelitapahtumia satu, mutta uusi vuosi ei ehdi paljoa vanheta ennen Kuopiossa 5.-8.1.2017 järjestettävää Kinkkuconia. Yksinkertaiseen ja hyväksi havaittuun tapaan Kinkkuconissa on tarjolla neljä päivää vapaata pelaamista ilman sen erikoisempia ohjelmanumeroita. Tarjolla on Kuopion yliopiston pelikerho Kärmeksen lautapelikirjasto, mutta omat suosikkipelit kannattaa toki ottaa mukaan. Lisätietoa tapahtumasta löytyy Suomen lautapeliseuran foorumilta.
Suomen lautapeliseuran sivuilta löytyy myös lyhyt esittely tärkeimmistä lautapelitapahtumista. Vuosittaisia päivämääriä siihen ei ole painettu, mutta summittaisen ajankohdan ja tapahtumapaikan siitä kyllä näkee. Tietääpähän, että millä hakusanoilla ruveta googlettamaan.
Tracon Hitpoint -pelitapahtuma järjestetään maaliskuussa, mutta pelisuunnittelukilpailu on jo täydessä vauhdissa. Tarkoituksena on tehdä helposti omaksuttava ja nopeasti (30-60 min.) pelattava lauta- tai korttipeli. Luonnos omasta kilpailupelistä pitää lähettää tuomareille viimeistään 15. tammikuuta ja viimeistelty versio 28. helmikuuta mennessä. Tarkemmat ohjeet löytyvät Tracon Hitpointin verkkosivulta.
Blogeja lautapelaamisesta
Lautapeliharrastus on varsin vankasti kiinni pelaamisessa. Siksi lautapeliblogitkin tuntuvat keskittyvän pelien esittelemiseen sen sijaan, että ne käsittelisivät laajemmin lautapelikulttuuria, kuten pelisuunnittelua tai pelaamisen sosiaalista puolta. Toisaalta lukemattomien pelivaihtoehtojen suossa tarpoessaan nimenomaan toisten harrastajien arvioista ja kuvauksista voi olla suurta hyötyä.
- Lautapelioppaan uutiset: Tämä usein Mikko Saaren koostama viikottainen uutispaketti on paras ikkuna lautapelikulttuuriin. Käytännössä iso osa uutisblogauksista näyttää kuitenkin käsittelevät joukkorahoitusvaiheessa olevia tulevia pelejä.
- Lunkisti: Tero Hyötyläisen blogista löytyy pääasiassa erilaisten lautapelien esittelyjä.
- Noppapotti: Miira Hartemo kirjoittaa omassa lautapeliblogissaan lyhyesti pelaamistaan lautapeleistä.
- Puutyöläinen: Joonas Konstig aloitti lautapeliharrastuksen noin vuosi sitten, mutta on varsin ahkerasti kirjoittanut esittelyitä pelaamistaan lautapeleistä.
- Pöydällä: Jos se aiemmin mainitsemani lautapelikulttuuri kiinnostaa, niin kannattaa kurkistaa Oonan ja Kristianin blogiin. Heilläkin perussisältö on peliesittelyitä, mutta aina välillä sieltä löytyy juttua esimerkiksi pelitapahtumista tai lautapelitarvikkeista.
- Todellisuuspako: Kai ja Annika Saarton yhteisessä blogissa on peliesittelyjen lomassa myös käteviä Viiden suora -nimisiä blogauksia, joissa samantyyppisiä pelejä vertaillaan keskenään.
[…] viikkokatsauksia Lautapelioppaan verkkosivuilta ja kirjoitin niistä lyhyen katsauksen tänne Roolipelitiedotukseen. Helposti uutisoitavissa on myös Suomen leluyhdistyksen järjestämän Vuoden peli -kilpailun […]