Dungeons & Dragons -pelikulttuurista on versonut näytöspelaamisen tyylilaji. Moni seksuaalivähemmistöön kuuluva kokee hyötyneensä roolipelaamisesta. Vampire menestyy taannoisista ongelmistaan huolimatta.
D&D toimii yleisölajina
Dungeons & Dragons on perinteinen pöytäroolipeli, jota tyypillisesti pelataan yksityistiloissa kaveriporukan kesken. Viime vuosina on kuitenkin syntynyt hieman erilainen pelitapa, jossa oleellista on show.
D&D Live on Dungeons & Dragons -roolipeliä julkaisevan Wizards of the Coast -firman oma tapahtuma. Eric Franciscon (Inverse) mukaan D&D Live oli alun perin osa muiden tapahtumien yhteydessä tehtyä D&D-pelaamisen suoratoistoa eli striimausta. Tämän vuoden toukokuussa Los Angelesissa järjestetty D&D Live sai kuitenkin ensimmäistä kertaa kunnolla jalat alleen: kolmipäiväisessä tapahtumassa päälavalla oli näytöspelejä, suoratoistopelejä vedettiin useita kymmeniä, tulossa olevaa Baldur’s Gate: Descent Into Avernus -seikkailua pääsi promopelaamaan ja D&D-tähdet olivat fanien tavattavissa.

Cameron Kunzelman (Paste Magazine) kirjoitti omassa artikkelissaan, miten näytöspelaaminen eroaa perinteisestä pelitavasta. Näytöspelaamisessa pelaajat ovat ammattinäyttelijöitä, joten he pystyvät tuomaan pelaamiseen emotionaalista ilmeikkyyttä; yleisö elää mukana jännittäen nopanheittojen tuloksia; pelinjohtajat luovat rennolla olemuksellaan avoimuuden ilmapiirin, joka saa fanit tuntemaan olevansa ystäviensä seurassa. Tähän pelityyliin eivät kuulu pelin aikana käytävät keskustelut pelisäännöistä, huolelliset strategiset pohdinnat tai yllättävät hahmokuolemat, vaan tarinan pitää edetä koko ajan.
Näytöspelaamisen suosiota tukee roolipelaamisen ja etenkin pelinjohtamisen vaikeus verrattuna siihen, miten helppoa on seurata toisten pelaamista. D&D:n suosio on kasvanut nopeasti, mutta roolipelaamisesta kiinnostuneiden pitäisi löytää peliporukka ja opetella pelinjohtamista, jotta pelaaminen olisi mahdollista. Tämä on tarjonnut oivallisen tilaisuuden pelinjohtamisen kaupallistamiselle. Bloombergin ja Téssaran artikkeleissa eri pelinjohtajat kertovat, miten he tienaavat pelinjohtamisesta pöydän ääressä, pelikaupassa, Roll20-verkkopalvelun kautta tai suoratoistopelin seuraajilta. Luksusvaihtoehtokin löytyy: Regency Encounters järjestää aidoissa linnoissa D&D-pelitapahtumia, joihin pääsee koko viikonlopuksi pelaamaan noin 2500 euron pääsylipun hinnalla.

Kaupallinen pelinjohtaminen muistuttaa näytöspelaamista siltä osin, että siinäkin pyritään usein ulkoiseen näyttävyyteen. Miniatyyrit, taustamusiikit ja pelipaikan lavastaminen ovat tyypillisiä keinoja, joilla pelinjohtajat pyrkivät tekemään pelaamisesta elämyksen. Asiakaskunta vaikuttaa tyytyväiseltä, koska ne muutamat pelinjohtajat, jotka kertovat lopettaneensa maksullisen pelinjohtamisen, ovat vedonneet arkisiin kiireisiin tai elämäntilanteen muutoksiin eivätkä maksuhalukkaiden pelaajien vähenemiseen.
D&D ja seksuaalivähemmistöt
Kesäkuu on LGBT Pride -kuukausi, mikä näkyy myös useammassa aihetta sivuavassa roolipeliartikkelissa. Eleanor Tremeer (Geek & Sundry) nosti esille, miten Dungeons & Dragons -roolipelin 5. laitoksen sääntökirja huomioi sukupuoli- ja seksuaali-identiteetin moninaisuuden hahmonluonnin yhteydessä. Lisäksi Wizards of the Coast -firman julkaisemiin virallisiin D&D-skenaarioihin sisältyy lukuisia ei-heteronormatiivisia sivuhahmoja.

Kyseisten vähemmistöjen edustajien kannalta kyse ei ole vain näkyvyydestä, vaan myös roolipelien tarjoamasta mahdollisuudesta kokeilla pelihahmojen kautta erilaisia identiteettejä. Kody Keplinger (The Mary Sue) ja Aimee Hart (Gayming Magazine) kertovat, miten he ja monet muutkin ovat tutkineet omaa seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiään roolipelien avulla. Pelimaailman tarkastelu hahmon silmien läpi on rikastavaa silloinkin, kun hahmon aihe ei nouse pelaamiseen keskiöön. Eritoten Hart korostaa pelinjohtajan asemaa: vain turvallisessa porukassa pelaajat uskaltavat käsitellä itselleen arkoja aiheita.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajat eivät tietenkään ole pelkästään roolipelaajia, vaan myös pelisuunnittelijoita ja muita pelien parissa työskenteleviä ammattilaisia. Solar Exalt julkaisi pitkän listan harrastuspelien parissa toimivista queer-henkilöistä, jotta heidän ammattitaitonsa ja työnsä tulokset olisivat paremmin muiden tavoitettavissa.
Vampire jatkaa vakaasti
Vampire-roolipelin tuoreimman laitoksen saamasta negatiivisesta julkisuudesta on ollut juttua jo pariin kertaan (ks. tämä artikkeli ja tästä blogilistaus). Kiinnostavaa on, ettei sillä näytä olleen vaikutusta pelin suosioon: Vampire nousi viime syksyn mittauksessa viiden myydyimmän roolipelin joukkoon ja nappasi tänä kesänä parhaan pelin ja fanisuosikin Origins-palkinnot.

Haastatteluissa sen paremmin Paradox-firman Shams Jorjani kuin Onyx Path Publishing -firman Matthew Dawkins eivät lähde purkamaan Vampire-roolipelin pulmia. Jorjanin mukaan peliä tehnyt White Wolf toimi itsenäisesti ja Dawkinsin mukaan natsivampyyrit oli tarkoitettu vihollisiksi. Vampire brändinä on Paradoxin hallussa ja oman tuotannon sijaan he tarjoavat lisensoimista monille eri firmoille. Niinpä erilaisia Vampire-lisenssipelejä lautapeleistä tietokonepeleihin onkin tulossa paljon. Roolipelin osalta tuotantoputkessa ovat mm. Chicagoa ja Lontoota käsittelevät lähdeteokset.
Be First to Comment