Syksyn toisessa uutiskoosteessa kerron mm. maineikkaista larpeista ja Fantasiapelien Helsingin liikkeen muutosta.
Maineikkaita elopelejä Suomessa
Loppusyksystä on pelattu kaksi kansainvälisestikin maineikasta eloroolipeliä. Niistä on puhuttu pajon etukäteen maailmanmaineen vuoksi ja esivalmistelujen kehittyessä (esim. Lokin artikkeli). Pelit ovat voimakkaan poliittisia, mikä on tieytysti omiaan herättämään paitsi hypeä niin myös luomaan voimakkaita pelikokemuksia peliin osallistujille.
Toinen näistä peleistä on Helsingin roolipelitehtaan järjestämä Mad About the Boy -peli, jossa kuvataan maailmaa ilman miehiä. Brian K. Vaughanin sarjakuvaan Y: The Last Man perustuva larppi pelattiin joulukuussa Lohjalla. Pelin kotisivuilta saa perustiedot pelissä käytetyistä erityisistä metodeista ja yhden peliin osallistuneen pelaajan peliraportin voi lukea Kubiitin blogista.
Toinen kansainvalisesti merkittävä ja Suomessa hiljattain pelattu larppi on Pohjoismaisen roolipelaamisen seuran järjestämä Halat Hisar eli Piiritystila. Pelissä nykyisen Palestiinan miehitetyt olot on siirretty nykypäivän Suomeen ja eritoten Helsinkiin. Pelin kotisivuilta löytyy laajasti tietoa ja jonkinlaista itsenäisyyspäivän fiilistelyn sävyttämää peliraporttia voi lukea Nörttityttöjen blogista.
Muutoksia kotimaisessa pelikauppakartassa
2010-luvun alussa Suomessa oli poikkeuksellisen paljon roolipelejä myyviä liikkeitä, joista osa on joutunut vetäytymään. Mikkelissä toiminut pelikauppa on ilmeisesti lopettanut jo aikaisemmin tänä vuonna ja Stadin pelikaupan tiloihinkin on jo tullut toisen alan yrittäjä.
Fantasiapelien Helsingin liike on vaihtanut liiketilaa, mutta tässä kohtaa muutos ei ole pelkästään ikävä. Uusi liiketila Helsingin keskustan Kaivopihalla näyttää minun silmääni suuremmalta ja avoimemmalta, jos kohta vielä aikaisempaakin liiketilaa paremmin piilossa. Harva siis eksynee kauppaan vahingossa, kun kauppaa vasiten etsivilläkin on haasteensa, mutta toisaalta Fantasiapeleillä on niin vakiintunut asema, että vanha yleisö tuskin eksyy jäljiltä.
Myrskyn sankarien esiinmarssi
Mike Pohjolan seikkailuroolipeli Myrskyn sankarit on lunastanut odotukset kirjakauppoiin ja tavarataloihin leviämisestä. Vuosikymmenien tauon jälkeen Suomessa on jälleen tilanne, että roolipelejä saa hankittua muualtakin kuin erikoisliikkeistä! Se, miten hyvin pelit ovat näin joulun alla tehneet kauppansa, jää nähtäväksi. (Ainakin itseäni kiinnostaisi nähdä ensi vuonna myyntilukuja ensimmäisten kuukausien ja joulumyynnin osalta.) Pohjolan markkinointiliikkeenä on julkaista pelin verkkosivuilta ladattavia Myrskyn sankarit -joulukortteja. Jos siis vielä on joulukortit lähettämättä, niin ei muuta kuin tonttulakkista staaloa maailmalle!
Myrskyn sankarit aiheuttavat myös edelleen liikettä blogosfäärissä. Petri Weissman kirjoitti blogissaan pelistä lyhyen arvion. Weissmanin näkemyksen mukaan pelissä on turhan vanhanaikainen systeemi ja erinäisiä pieniä “omituisuuksia”, mutta hyvät ohjeet aloittelevalle pelinjohtajalle. Kokonaisuutena peli täyttää kohderyhmän vaatimukset ja on ainoaita kotimaisia lapsille suunnattuja roolipelejä.
Skenen järjestytymistä
Ropeconiin on vielä runsas puoli vuotta, mutta tuttuun tapaan tapahtuman järjestämisestä vastaava conitea on jo valittu. Perinteisen roolipelaamisen näkökulmasta eräs kiinnostavimmasta tehtävistä on pöytäroolipelaamisesta vastaaminen. Tulevana vuonna tuo tehtävä on uskottu Arttu Hanskan harteille. Hanska on Lappeenrannan roolipeliyhdistyksen Louhin aktiiveja ja hän osallistui tänä vuonna myös Traconissa yleiseen roolipelaamisen esittelyyn. Vaikka mies on ensimmäistä kertaa Ropeconin coniteassa, uskon että hän selviytyy tehtävästään mainiosti.
Forge & Illusion on jo useamman vuoden ikäinen verkkoympäristö, joka on tarkoitettu ennen muuta opetuskäyttöön suunnattujen roolipelien työstämiseen. F&I -verkkosivun ylläpitäjä on Otavan Opisto, mutta se on avoin laajemmallekin roolipelaajien kohtaamiselle. Verkkosivu on jatkuvan kehitysprosessin kohde ja tällä hetkellä sen kiinnostavin kohde on pelikirjasto. Monet sen pelit edustavat pelisuunnittelun kannalta opetuspelejä (edutainment) ja mekaanisesti elopelaamista tai vapaamuotoista roolipelaamista (freeform). Jos nämä kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti tutustua!
Be First to Comment