Press "Enter" to skip to content

Haastattelussa: Noppatuuri

Haastattelun laativat Sami Koponen ja Crystal Nylund

Noppatuuri on Etelä-Suomen rooli- ja strategiapeliyhdistyksen projekti, joka tuottaa viikoittain roolipelistiimejä (parittomat viikot) ja muuta peliaiheista sisältöä, kuten Ajankohtainen d6 (parilliset viikot). Striimien tallenteet löytyvät myös projektin YouTube -kanavalta. Haastattelussa Noppatuurin tiimi päästetään ääneen mm. toimintansa rakenteesta ja alkutaipaleesta.

Noppatuurin tiimi Heinäkuussa 2019 Kuva: Perttu Vedenoja

Mistä Noppatuuri-pöytäroolipelistriimin tekeminen sai alkunsa?

Idea pöytäroolipelistriimistä syntyi Etelä-Suomen Rooli- & Strategiapeliyhdistys ry:n vuosikokouksessa vuonna 2017 potentiaalisena uusien pelaajien rekryämis keinona. ESRSPY:n hallituksessa istuvat Ronja ja Mäksy pallottelivat kokouksen jälkeen ideaa keskenään, jatkokehittelivät sitä, ja kutsuivat mukaan ESRPSY:ssä myös vaikuttaneen Tonin, sekä RUNE-projektissa tapaamansa Nupun ja Tuomaksen. Legendojen mukaan ensimmäisissä aiheesta vaihdetuissa sähköposteissa konsepti oli jo hioutunut aika pitkälle -pelejä oli tarkoitus pelata joka toinen sunnuntai, ja ensimmäiseksi kampanjaksikin oli jo valikoitunut Dungeon World.

Striimin pyörähdettyä käyntiin tuore projekti kaipasi viestintähenkilöä sosiaalisia medioita (ja myöhemmin Ajankohtainen deekuutonen -keskusteluohjelmaa) luotsaamaan, ja mukaan pyydettiin myös Tanja, joka hyppäsi ensimmäisen kampanjan loppupuolella myös pelaajanpenkille Tonin jouduttua jättäytymään pois oikean elämän kiireiden vuoksi.

Noppatuuri on Etelä-Suomen rooli- ja strategiapeliyhdistyksen projekti. Millainen on ESRSPY:n rooli tässä projektissa?

ESRPSY on Noppatuurin toiminnan alkuun potkaissut ja sen suuntaa edelleen ohjaava voima, jonka säännöt ja pelikulttuuri ohjaavat Noppatuurin sisältöä; nuorisojärjestönä ESRSPY esimerkiksi raamittaa jonkin verran peleissä käsiteltäviä aihealueita ja teemoja. Seuran Discord-palvelin on Noppaporukan koti eli Noppatuurin katsojien ja pelaajien ensisijainen yhteinen kommunikaatiokanava. ESRSPY myös rahoittaa projektin mainostusta ja jakaa mainostusvastuuta.

Miten pöytäroolipelaaminen suorassa videolähetyksessä eroaa tavallisesta kaveriporukan roolipelaamisesta?

Meillä kaikilla oli kokemusta roolipelaamisesta jo ennen Noppatuuria, ja olemme huomanneet, että monin tavoin esiintyvä striimipelaaminen on ihan samanlaista puuhaa kuin pöydän ääressä ilman katsojiakin tapahtuva pelaaminen. Erojakin kuitenkin on, hyvässä ja pahassa, kuten alla on eritelty. Noppatuuri käyttää seuraavia teknologioita avustamaan peliään: videopuhelut Discordin kautta, Nopanheitot ja kuvien/karttojen jakaminen Roll20:llä, striiminäkymä ja striimin hallinta OBS:llä. Striimin lähetysalustana toimii Twitch.

Etäpelaaminen:

Plussaa: Peliä voi pelata mistä vain, kunhan mukana on tarvittava teknologia ja verkkoyhteys pelaa. Peliä voi pelata silloinkin, kun on kipeä, (tai vaikka koronakaranteenissa!) eikä voi poistua kotoa. Mikkiä ja kameraa (ja esim. green screeniä) luovasti käyttämällä on mahdollista saada aikaan erilaisia pelikokemusta buustaavia efektejä. Monilla alustoilla, esimerkiksi Twitchissä, voi myös käyttää chattia esim. sen pakollisen off-game -läpän heittämiseen, jolloin se ei keskeytä peliä. Olemme myös huomanneet, että esimerkiksi hahmosuhteita tulee suunniteltua ja pohdittua enemmän yhdessä pelien välissä, kun ideat ja huomiot voi kirjata ylös sinne missä peliin liittyvä kommunikaatio muutenkin tapahtuu.

Miinusta: Noppatuurin pelit ovat riippuvaisia teknologiasta; vähimmäisvaatimuksina on jonkinlainen tietokone, kamera, mikrofoni, valaistus ja tarpeeksi nopea internet-yhteys. Vaikka kaikki nämä olisivat kunnossa, esiintyy videopuheluissa aina viivettä, joka aiheuttaa esimerkiksi päälle puhumista. Ääni myös pätkii ja videokuva pysähtelee helposti milloin mistäkin syystä, mikä pakottaa keskittymään muihin pelaajiin hyvin tarkasti. Yksi videopuheluiden erikoisuus on katsekontaktin puute – kun katsot kameraan, katsot yhtäaikaisesti kaikkia pelaajia “silmiin” muttet näe sillä hetkellä heidän kasvojaan, ja viestin tarkoitettu vastaanottaja täytyy indikoida jollain muulla tavalla.

Yleisön edessä pelaaminen:

Plussaa: On kivaa tarjota pelaamalla elämyksiä muille! Noppatuurin katsojista muodostunut Noppaporukka-yhteisö on upea porukka, jota ollaan Ropeconeissa tavattu myös livenä. Noppaporukan kautta ja muutenkin verkossa olemme saaneet suoraa (ja yleensä positiivista) palautetta omasta viihdyttävyydestä ja pelityylistä.

Miinusta: Yleisön edessä pelaaminen tuo tietenkin pieniä paineita pelaamiseen, kun ilmassa on tietty odotus siitä, että meidän täytyy olla viihdyttäviä. Ikärajat ja sisältövaroitukset ovat tuottaneet päänvaivaa ja opettelua. Yleisön läsnäolo jättää myös roolipeleissä yleiselle metapuheelle (ja toisaalta myös off-game läpänheitolle) vähemmän tilaa, koska vaivaavien asioiden käsittely on täytynyt rajoittaa tauoille ja lähetysten väliin.

Pelin aikaiset herkut:

Plussaa: Etäpelatessa saa itse päättää mitä syö, eikä kukaan ei tule apajille.

Miinusta: Mikrofonimaiskuttelun minimoimiseksi syöminen rajoittuu tauolle. Yhteisöllinen ruoan jakamisen kulttuuri jää tietenkin pois, kun kanssapelaajat ovat toisella puolen Suomea.

Aikataulut ja tauotus:

Plussaa: Aikataulutetut tauot pitävät yllä kaikkien vireystasoa ja auttavat pelinjohtajaa rytmittämään tarinaa.

Miinusta:Tauot lyhentävät jo ennestään lyhyttä neljän tunnin viikoittaista peliaikaa.

Noppatuuri aloitti toimintansa loppukesällä 2017. Miten toiminta on muuttunut vuosien myötä, kokemuksen karttuessa?

Noppatuurin ensimmäinen kampanja Dungeon World opetti meille etäpelaamisen ja striimaamisen perusteet, ja samalla hitsauduimme yhteen porukkana ja sopeuduimme säntilliseen peliaikataulun noudattamiseen. Yhteisön osallistamista peliin harjoiteltiin, ja AD6-keskusteluohjelmat aloitettiin heti syksyllä 2017.

Toisen kampanjan (Kylmä avaruus) aikana ryhdyttiin osalistamaan katsojia maailmanluontiin myös pelin aikana ottamalla käyttöön “ChitChat” eli formaattiohjeet, joilla katsojat voivat luoda sisältöä pelin sisäiseen sosiaaliseen mediaan. Opeteltiin myös kaikille uusi pelisysteemi ja kokeiltiin etäpelaamisen uusia mahdollisuuksia (kuten puzzleja, sekä pelaajasalaisuuksien käsittelyä niin, että osan pelaajista kuulokkeet on mykistetty). Alettiin tuottaa lyhyempiä ekstravideoita, kuten Nopankorjuu-pelinpurkupohdintoja.

Kolmannen Kaupungin varjot -kampanjan myötä ekstrasisällön (sekä fanien että Noppatuurin tekemän) määrä kasvoi entisestään. Olemme ryhtyneet tekemään peli- ja AD6-lähetysten lisäksi myös erilaisia maailmanluontistriimejä.

Yleisinä huomioina voidaan todeta, että tekniset ongelmat ovat jatkuvasti vähentyneet ja lähetysten tuotantoarvot kasvaneet. Editoinnissa ollaan opittu menemään helpomman kautta ja automatisoimaan asioita. Ollaan opittu tekemään priorisointia kasvutavoitteiden saavuttamiseksi ja oman kiinnostuksen mukaan. Katsojien määrä on kasvanut jatkuvasti ja kasvupiikki tapahtuu tyypillisesti kunkin uuden kampanjan alussa. Noppatuurin katsojayhteisö eli Noppaporukka on jatkuvasti aktiivisempi ja tuottaa lisäsisältöä oma-aloitteisesti. Aikuisempia teemoja on tullut mukaan peliin ja niitä on käsitelty fiksusti ja harkitusti. Noppatuurin “spin-offit” eli Tuomaksen Ropehiiren koloYouTube -kanava ja Onkaloisen Twitch -kanava eivät välttämättä olisi syntyneet ilman Noppatuurin tuomaa kokemusta.

Millainen on kohdeyleisönne?

Pääasiallinen kohdeyleisömme on nuoret ja nuoret aikuiset (16-29 -vuotiaat), erityisesti roolipelikulttuurista vasta kiinnostuneet henkilöt. Noppatuurin sisältö räätälöidään näitä katsojia ajatellen. Käytännössä katsojissa on kuitenkin myös paljon noin 29-34 -vuotiaita ja sitä vanhempia henkilöitä, ja jo roolipeliharrastuksessa pitempään mukana olleita.

Olette reilun parin vuoden aikana pelanneet kaksi pidempää kampanjaa ja puolenkymmentä lyhyempää peliä. Millaiset kriteerit teillä on pelivalinnan suhteen?

Ensimmäisen kampanjan säännöstöksi valittiin Dungeon World, koska se oli helppo omaksua ja miellyttävä pelata, eikä vaatinut katsojilta tai pelaajilta etukäteistuntemusta maailmasta.

Dungeon Worldin jälkeen halusimme haastaa itseämme uudella systeemillä, ja kun Ronja ilmaisi kiinnostusta vetää avaruuskauhua Dead Spacen hengessä, ryhdyimme etsimään tunnelmaan sopivaa pelisäännöstöä. Cold & Dark ei ollut kenellekään meistä tuttu, eikä tämä harmi kyllä pelaamalla juuri korjaantunut. Kampanja opetti meille ainakin sen, että jatkossa pelivalinta tehdään huolella. Tästä huolimatta varmaan vastaisuudessakin peleissä on meille jotain uutta, sääntöjenkin puolesta.

Urban Shadows -pelissä palattiin toimivaksi todetuille PbtA-juurillemme ja systeemin lisäksi halusimme kokeilla uutta genreä, kun turvalliset ja selkeät “perusfantsu” ja “sci-fi kauhu” oli jo koettu.

Oneshotit tulivat kuvioihin paikkaamaan lähetystaukoja, joten niiden suhteen olemme olleet opportunisteja ja menneet sillä perusteella, että systeemi on tuttu pelinjohtajalle ja helppo vetää. Kaupungin varjojen päättymisen jälkeen ja ennen seuraavaa kampanjaa olemme nyt kevään 2020 ajaksi lanseeranneet oneshottien sarjan, jonka olemme leikillisesti nimenneet ‘Noppatuurin Polygamistiseksi Oneshot -kevääksi’. ihin on valittu myös pelejä, joita olemme halunneet kokeilla, tai esitellä, erityisesti, jos olemme ajatelleet, että peli sopisi aloittelijoille.

Suoratoistopelaamisen tallenteet löytyvät Noppatuurin YouTube -kanavalta. Siellä tarjolla on reilun kolmen tunnin mittaisia pelijaksoja, sekä runsaan tunnin pituisia Ad6 -podcasteja. Miten paljon ns. ‘näkymätöntä työtä videotuotanto vaatii esim. suunnittelun ja editoinnin merkeissä?

Kuva: Noppatuurin Instagram

Käytännössä striimitallenteista editoidaan tauot pois ja niihin tehdään kuvaava pikkukuva, sekä tekstikuvaukset. Tähän on vuosien varrella löytynyt hyvät käytänteet.  Eniten katsojille näkymätöntä työtä teettää kokonaisuuden koordinointi, esimerkiksi Ad6-vieraiden värvääminen ja kokonaisuudessaan projektin someviestintä.

 

Mikä on Noppatuuri-projektin tekemisen vaikein vaihe?

Olemme jo näiden vuosien aikana tottuneet jättämään sunnuntai-illat vapaaksi striimille, mutta tämän aikaslotin ulkopuolelle on usein vaikeaa saada aikataulutettua ylimääräistä tekemistä, esimerkiksi kehitys- ja suunnittelukeskusteluja… ja monivuotista haavettamme, Noppatuurin omaa mökkiviikonloppua.

Sellaiset hankaluudet, jotka olisivat voineet olla striimille kohtalokkaita, olemme välttäneet sillä, että kommunikoimme keskenämme erityisen päättäväisesti. Näin ikävät asiat tuodaan esille ja saadaan käsiteltyä. Tässä näkyy meidän kunkin yhdistystoimintakokemus ja kasvatusalan ammattilaisten läsnäolo.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on? Jatkuvatko pöytäroolipelistriimit lähivuosinakin? Onko luvassa uudistuksia?

Haaveissamme siintää Noppatuuri, jonka alla pyörii samanaikaisesti useampi peli laajemman pelaajakaartin voimin. Noppaporukka on meille tärkeä ja rakas asia, jota haluamme vaalia ja kehittää. Tuotantoarvoihin haluamme entistä enemmän panostaa ja tästä johtuen tulemme jossain vaiheessa pyytämään yleisön tukea kustannusten kattamiseen Twitch affiliaattiuden kautta. Noppatuurin perustoiminta tulee kuitenkin pysymään ilmaisena ja kaikille avoimena.

Mitä hyviä muistoja teillä on Noppatuuri-projektin parissa työskentelystä?

Ensimmäinen tapaaminen kasvokkain vuoden 2018 Ropeconissa. Ensimmäisen livepelin aiheuttama “ensitreffit alttarilla” -fiilis samassa conissa. Positiivinen palaute katsojilta, etenkin heiltä, joille roolipelaaminen on ollut uutta. Fanitaiteen saaminen. Kaverisuhteiden luominen. Haasteiden kohtaaminen ja niiden voittaminen turvallisessa, avoimesti keskustelevassa porukassa. Vaikeissa tilanteissa tsemppaaminen ja hyvä yhteishenki. Noppaporukan miitit ja Noppaluuri-porinat.

Noppatuurin tiimi on luonut terveen työympäristön, jossa osataan suunnitella suuria ja joustaa, pysyä tavoitteissa ja saada asioita aikaiseksi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.