Heinäkuun aiheita olivat Ropecon, sääntöjärjestelmät ja niiden käyttäminen sekä Odysseus-larppi.
Pelinjohtamista ja conikokemuksia
Käyn näitä koosteita varten läpi Facebookin Roolipelaajien Suomi, Dungeons & Dragons Finland ja Suomi Larp -ryhmien keskustelut. Käytännössä pidempiä keskusteluketjuja löytyy lähinnä Roolipelaajien Suomi -ryhmästä, mutta tällä kertaa pari tuli vastaan myös Suomi Larp -ryhmästä. Tämä ei suoraan heijastele keskustelun määrää, koska keskityn vain pidempiin ketjuihin, mutta luonnollisesti isoimmasta ryhmästä löytyy myös eniten keskustelua: Roolipelaajien Suomi -ryhmässä on puolet enemmän jäseniä kuin kahdessa muussa yhteensä.
Heinäkuun Ropecon vaikuttaa aina keskusteluun, kun jännitetään tulevaa tapahtumaa ja jälkeenpäin jaetaan parhaita kokemuksia. Näin kävi tänäkin vuonna. Toinen puoli keskustelusta koostui erilaisista pelinjohtamiseen liittyvistä aiheista.

- Minikampanja roolipelin mittana: Aloitusviestissä kyseltiin pelien perään, jotka olisivat pidempiä kuin kertapeli mutta eivät kuitenkaan perinteisiä kampanjapelejä. Vastauksissa kehotettiin nopeuttamaan hahmonkehitystä tai pelaamaan Apocalypse World -johdannaisia, jotka sopivat lyhyempään kampanjaan.
- Itsetehty vai kaupasta ostettu pelinjohtajan näkösuoja: Useimmat käyttävät kaupallisia versioita, koska siellä on tarpeelliset sääntötiivistelmät valmiiksi eikä askartelemaan ehdi. Valmismateriaalin kohdalla valiteltiin lähinnä näkösuojan liiallista korkeutta.
- Suosikkivauriosysteemisi: Monenlaisia vaihtoehtoja mainittiin, mutta eniten taisi olla sitä, että kestopisteiden loppuessa hahmo alkaa kärsiä vakavampia vammoja.
- Genren vaihtuminen ennalta sopimatta: Kyselyvastaajista 58 % sanoi pitävänsä yllätyksistä ja vain 15 % suhtautui yllättävään genrevaihtoon kielteisesti. Kommenteissa todettiin, että riippuu mistä genrestä vaihdetaan mihin ja että pelaajat voivat pettyä, jos he ovat kovasti odottaneet peliä, joka sitten yllättäen vaihtuukin ihan toiseksi.
- Mitä pelautat Ropeconissa: Pelinjohtajat kertoivat, mitä peliä he aikoivat vetää Ropeconissa.
- Roolipeli Blightburg julkaistu: Pelintekijä ilmoitti uudesta julkaisustaan. Kommenteissa väki kertoi aikovansa hankkia kyseisen tuotteen Ropeconissa.
- Roolipelihahmon optimointi: Riippuu pelistä, onko se toivottavaa. Jos pelissä haetaan suoritusvoimaista hahmoryhmää, niin kyllähän se hahmojen optimointi on silloin suorastaan välttämätöntä.
- Loppuunkulutetut larppihahmot: Aloitusviestissä kysyttiin, mitkä hahmotyypit on nähty larpeissa jo liian monta kertaa. Keskustelun mukaan hahmon tarpeettomuus pelin juonen kannalta, irrallisuus muista hahmoista, epäsuhtaiset romanttiset suhteet ja yksiulotteisuus ovat merkkejä siitä, että hahmo kaipaa vielä hiomista. Paljon puhuttiin myös siitä, miten tällainenkin hahmo voi toimia oikein toteutettuna tai sivuhahmona.
- Parasta Ropeconissa: Puheohjelma, kavereiden näkeminen, ostosten tekeminen, pelit – näistä on monen mielestä hyvä Ropecon tehty.
- Parasta Ropeconissa: Tämä ketju on larppaajaryhmän puolelta, joten kärkeen kipusivat gaalan larp-näytös, tanssit ja pelit.
- Toteuta tasonnousut tarinan kannalta sopivissa kohdissa: Riippuu kampanjasta. Moni D&D-pelinjohtaja esimerkiksi kertoi antavansa kokemuspisteitä kampanjan kannalta olennaisista asioista. Pelkästä hirviöiden tappamisesta jaettava kokemus on harvinaista. Osa myös kertoi korvamerkitsevänsä kokemuspisteet niin, että niillä saattoi korottaa vain seikkailun aikana käytettyjä taitoja.
- Pelivalmisteluihin käytetty aika: 227 vastaajasta kolmannes kertoi käyttävänsä korkeintaan tunnin ja toinen kolmannes vähintään viisi tuntia. Moni kommentoi, että varsinkin kampanjassa suurin osa valmistelusta tapahtuu ennen kampanjan aloitusta ja yksittäisten pelikertojen välillä pääsee sitten vähemmällä. Kuulemma riippuu myös pelistä (ja pelikerrasta).
- Yläluokan erikoiskyvyt: Ketjuun koottiin nykyaikaisten seurapiirihaiden erikoiskykyjä, jotka liittyivät valtaosaltaan alempien yhteiskuntaluokkien kyykyttämiseen, hyvä veli -verkostoon ja kalliisiin harrastuksiin.
Vanhoista ja uusista peleistä
Heinäkuun blogiteksteissä on tuttuun tapaan hyvä kattaus monenlaista eri aihetta larppaamisesta lautapeleihin. Ajankohtaisuus näkyi näissäkin, sillä niissä käsiteltiin kesällä pelattua Odysseus-larppia ja Ropecon-julkaisuja. Tekstit ovat suunnilleen aikajärjestyksessä, mutta samankaltaiset aiheet on yhdistetty löytämisen helpottamiseksi.

- Spire: Jukka Särkijärvi kirjoitti viime vuonna julkaistusta Spire-roolipelistä, jossa pelataan kapinoivia drow-haltioita.
- Vampire 5. laitos: Massi Hannula kyseli Lokin artikkelissa peliporukaltaan kokemuksia Vampire-roolipelin uuden laitoksen pelaamisesta.
- Seikkailu vuodessa: Juhana Pettersson, joka on aikaisemmin on käynyt läpi roolipeliteoksia julkaisuvuosittain, ryhtyi uutena projektina tekemään samaa roolipeliseikkailuille. Heinäkuussa hän ehti käydä läpi seikkailut Blackmoor (vuodelta 1975), Palace of the Vampire Queen (1976), Tegel Manor (1977) ja Tomb of Horrors (1978).
- Viime hetken peruutus: Teppo Suontakanen kertoi Lokin artikkelissa pelinjohtajan kauhunhetkistä, kun larppiin osallistunut peruu tulonsa viime hetkellä. Keinoiksi hän ehdotti varapelaajalistaa ja larppien kirjoittamista niin, ettei yksittäinen hahmo ole liian tärkeässä avainasemassa.
- Odysseus-larpin kokemuksia: Jaakko Stenros käsitteli blogissaan Odysseus-larpin tuotantoarvoja & toteutusta ja pelin sanomaa. Jukka Särkijärvi puolestaan kuvasi omassa tekstissään pelin hulppeita lavasteita.
- Ropecon-julkaisuista: Miska Fredman tiedotti Astraterra-roolipelin Kertojan käsikirja -pelinjohtajaoppaan julkaisemisesta. Mike Pohjola puolestaan ilmoitti, että lisäpainoksen myötä Myrskyn sankarien vanhempia lähdeteoksia on taas saatavilla.
- Lautapeliesittelyitä: Kai Saarto kirjoitti kokemuksistaan Descent: Journeys in the Dark -lautapelin parissa, kun sitä pelattiin perhepelinä. Hän esitteli myös kotimaiset lautapelit Dawn of the Peacemakers ja Jäinen kuolema, joista jälkimmäisellä on parasta aikaa joukkorahoituskampanja käynnissä.
Videoblogien puolelta löytyy heinäkuulta pari kiinnostavaa julkaisua:
- The Neo-Anarchist Streetpedia: Mikko Iivonen arvoi Shadowrun-roolipelin lähdeteoksen, joka esittelee pelimaailmaa ilman sääntötekstejä.
- Ropecon 2019 -tärppejä: Tuomas Kuusniemi kertoi omista Ropecon-suunnitelmistaan ja tarjoili muutaman ohjelmasuosituksen.
Be First to Comment