Press "Enter" to skip to content

Skenekooste 4/2023

Huhtikuussa puhuttaa mm. hahmonluonti ja -pelaaminen, PJ-kato, sekä D&D:n asema. Pisimmät ketjut FaceBook -ryhmässä ovat erittäin pitkiä, mutta niitä löytyy jälleen maltillisesti.

Aseisiin!

  • Tommi Brander/Ropeblogi: Teoriakatsaukset 104-108 (#106)

Jätkä löi oikeesti

  • Hahmot & minäkuva. Pelaajahahmoja käytetään (itse)tutkiskeluun -niin omien ominaisuuksien ja arvojen kärjistämisen, kuin niistä irtautumisen kautta. Monille on tärkeä tehdä selkeä ero hahmon ja itsen välille, jotta voi paremmin pureutua roolipelaamiseen esim. ryhmän jäsenenä ja meille vieraan maailmankuvan omaavana. Taas itseä muistuttavan hahmon valintoja ei tarvitse kovasti miettiä. Kaikille eivät kuitenkaan hahmon tausta ja luonteenpiirteet ole kovinkaan tärkeitä.
  • Dialogi, motiivit & hahmon pelaaminen 1. vs. 3. persoonassa
  • ‘Ääninäyttely’ & muuta heeboilua -Onko pelipöydässä tarvinnut esim. joitakin erityisen ärsyttäviä puujalkoja kieltää? Vallitseva mielipide tuntuu olevan, että (sisäpiiri)huumori & erinäiset viittaukset tuo mukavasti peliporukkaa yhteen, ja vastapainoa vakavammille teemoille. Kunhan peli etenee ja kaikilla on kivaa
  • Mistä peliporukka? (peliseuranhakuilmoitus, paikalliset yhdistykset, tapahtumat & pelikaupat)
  • Where be dem GMs? Kuinka meillä on samaan aikaan pöytiä vailla pelinjohtajaa, ja hyviä tarinoita vailla pelaajia? Miksei pelinohtajien määrä nouse suhteessa pelaajiin -miten kynnystä aloittaa laskettaisiin? Korkeat odotukset pelaajilta ja omasta takaa, työmäärä, sekä sukupolvenvaihdos nousevat monen kokemuksista esiin. (pitkä)
  • D&D:n suosio vs. skene. Mitä jos ei omasta kaveripiiristä löydy pelikavereita? Jääkö monen roolipelipolku lyhyeen väärän pelivalinnan, kehnon pelinjohtajan, tai toksisen vähemmistön kuluttavan käytöksen takia, netissä tai kasvotusten? Mitä meidän yhteisönä pitäisi kehittää, jotta ropeskene olisi parempi kaikille? (pitkä) Aiheeseen liitettyyn kyselyyn vastasi 257 ryhmäläistä, joista 69% ei ole kokenut D&D:n suosion vaikuttaneen harrastukseensa merkittävästi (merkittävästi helpottanut 30%, merkittävästi vaikeuttanut 9%)
  • Toisen kyselyn (750+ ääntä) perusteella väki tarkoittaa ‘roolipeleistä’ puhuessaan harrastusta ja pelisysteemejä yleisesti, kun taas ‘Dungeons & Dragons’ viittaa kyseisen pelin kaikkiin laitoksiin/johdannaisiin, ellei haluta puhua erityisesti tietystä laitoksesta. Suomessa harhaluulo roolipelit=D&D ei tunnu ainakaan skenen sisällä suuremmalta ongelmalta, vaikka tunnettu brändi nousee usein helpoksi esimerkiksi, kun harrastuksesta viestitään ulospäin.
  • Mikä siinä dunkussa viehättää?‘ Nyt ihan vakavastiotettava ketju seikoista, jotka pistää viihtymään D&D:n parissa. Valokeilaa saavat mm. yksinkertaisen korkeafantasian vetovoima, olosuhteet+nostalgia, sekä pelilliset (hahmonluonti) mekaniikat. (pitkä)
  • Suosittelussa sopivin pelisysteemi D&D -leffalle (Fate, Kimble, T&T, Fiasco.., mitä jos ei)
Kuva: Johnny Briggs

Roolipelitiedotuksessa tässä kuussa:

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.