Vuoden viimeisessä uutiskatsauksessa kerron Patreon-verkkoalustan maksumuutoksesta, jota ei tapahtunutkaan ja D&D:n ennätyksellisistä myyntiluvuista. Mainitsen myös Blogosfääriin lisätyistä uusista blogeista ja ensi vuoden ensimmäisestä pelitapahtumasta.
Sauvoon pelaamaan
Hämeenlinnalainen roolipeliyhdistys Todellisuuspakolaiset järjestää Sauvon Ahtelassa peliviikonlopun 2.-4. helmikuuta. Tapahtuma alkaa perjantaina klo 17 ja päättyy sunnuntaina klo 14. Luvassa on kuulemma pöytäroolipelejä ja lautapelejä. Tapahtuma on avoin muillekin kuin Todellisuuspakolaisten jäsenille, joskin yhdistyksen ulkopuolisille pääsymaksu on hieman kalliimpi. Leirikeskuksessa on nukkumapaikkoja vain 30, joten kannattaa ilmoittaa itsensä mukaan aikailematta. Lisätietoa tapahtumasta löytyy sen FB-sivulta ja ilmoittautumislomakkeeseen pääsee suoraan tästä.
Kyseinen viikonloppu oli alustavasti myös Oulussa järjestettävän Maraconin ajankohta. Voi siis olla, että samana viikonloppuna on peliohjelmaa sekä Turun kupeessa että Oulussa.
Patreon meinasi uudistaa maksujärjestelmänsä
Patreon-palvelu tarjoaa sisällöntuottajille mahdollisuuden tienata rahaa säännöllisten tukijoiden tai tarkemmin sanottuna tilaajien avulla. Tukijat sitoutuvat rahoittamaan tuottajaa joko säännöllisin määräajoin tai julkaisutahdin perusteella. Patreon on osoittautunut sisällöntuottajille varsin käteväksi, koska se tarjoaa säännölliset tulot, kunhan vain tukijoita on riittävästi: Wikipedian mukaan keskimääräinen tukija antaa noin 3-5 dollaria kuukaudessa tai julkaisua kohti.
Kansainvälisessä ropeskenessä Patreon on osoittautunut monelle sopivaksi kanavaksi, koska perinteinen viimeisteltyjen painokelpoisten teosten tekeminen on usein kallista, kankeaa eikä edes sovi kaikkiin projekteihin. Kotimaisessakin skenessä on muutamia Patreon-tuottajia, kuten Miska Fredmanin fantasiakartat, Daniel Nefflingin OSR-materiaali ja Joni Heinosen Ropetupa-videosarja. Tämän takia Patreoniin liittyvät muutokset ylittivät hiljattain uutiskynnyksen.
Patreon ilmoitti 7. joulukuuta aikovansa muuttaa tukirakennettaan alle kahden viikon kuluttua (eli 18.12.) siten, että Patreon-tukija maksaa jatkossa tietyn prosenttiosuuden (2,9 %) tuottajalle tarkoitetun summan mukaan laskettuna sekä 35 sentin kiinteän maksun. Perusteeksi esitettiin tässä blogauksessa, että erilaisista nettimaksujärjestelmistä riippuen tuottajat saavat vaihtelevan osuuden jokaiselta tukijaltaan ja siten vaihtelevan summan rahaa kuukausittain (lähinnä ne, joiden tukijajoukossa tapahtuu kuukauden aikana vaihdoksia). Tarkoitus oli siis uudistuksella yhtenäistää maksujärjestelmäkulut, jotta tuottaja saisi vakio-osuuden (95 %) jokaisen tukijansa lahjoituksista.
Uudistuksen tarkoitus oli huolehtia tuottajista ja etenkin heistä, joille Patreon-toiminta tuottaa kunnollista kuukausipalkkaa. Toisin kuitenkin kävi, sillä monet tukijat lopettivat tilauksensa, kun kuulivat siitä koituvan heille aiempaa enemmän menoja. 35 sentin kiinteä maksu ei ole paljon, mutta jos se lasketaan yhden dollarin suuruisen tukisumman päälle, on tukeminen juuri kallistunut kolmanneksen. Jos samalla henkilöllä on tällaisia yhden dollarin tukisummia eri kohteisiin vaikkapa 10-20 kappaletta, alkaa tuo korotus jo hieman kirvellä. Monet tuottajat eivät pitäneet myöskään siitä, että Patreon olisi yksipuolisesti muuttanut järjestelmäänsä ja pakottanut heidän tukijansa maksamaan enemmän.
Äänekkäistä vastalauseista johtuen Patreon perui uudistuksensa viikkoa myöhemmin, ennen sen voimaantuloa (ks. Patreonin ilmoitus). Kaikki tuottajat eivät kuitenkaan ole saaneet menettämiään tukijoitaan takaisin. Osa ei edes halua palata, koska epäilee, että vaikka uudistus peruttiinkin nyt, se kyllä ajetaan myöhemmin läpi jotain kiertotietä. Maineen menettäminen tulee internet-aikana kalliiksi.
Dungeons & Dragons huippuvedossa
Dungeons & Dragons -roolipelin uusimman laitoksen sääntökirjat julkaistiin vuonna 2014, mutta suosio ei vieläkään osoita laantumisen merkkejä. New York Times -sanomalehden kirjamyyntitilastoissa Dungeons & Dragons -roolipelin sääntökirjat on sijoitettu Games and Activities -kategoriaan, jossa perussääntökirja (Player’s Handbook) oli vuonna 2015 kolmannella sijalla ja tänä vuonna neljännellä sijalla. Esimerkiksi vuoden 2015 hittituotteeksi nousseista Minecraft-kirjoista ei tänä vuonna löydy listalta enää jälkeäkään. Tuore D&D-lähdeteos Xanathar’s Guide to Everything puolestaan oli julkaisuviikollaan verkkokauppa Amazonin 20 myydyimmän tietokirjan (non-fiction) joukossa.
The Verge tiesi kertoa, että vuosi 2016 oli D&D:n tuottoisin vuosi. ICv2 puolestaan uutisoi, että Xanathar’s Guide on kaikkien aikojen nopeimmin myyvä D&D-julkaisu. Vaikka kärkisijoja varmaankin jo hätyytellään, uuden laitoksen Player’s Handbook ei liene vielä noussut kaikkien aikojen myydyimmäksi roolipelituotteeksi, koska sellainen olisi varmasti uutisoitu julkaisijan puolelta. Internet-legendojen mukaan piikkipaikka kuuluisi edelleen Frank Mentzerin punalaatikko-D&D:lle (v. 1983), jota olisi myyty noin miljoona kappaletta. (Sivumennen sanoen 1980-luvun julkaisulukuja ei ole tänä päivänä helppo saavuttaa johtuen mm. elektronisen aineiston tarjonnasta.)
Pelkästä myyntiluvusta ei tietenkään voi päätellä kovin paljoa varsinaisen skenen osalta. Moni vanhempi harrastaja saattaa nostalgian siivittämänä ostaa D&D:n uusimman laitoksen hyllyynsä, vaikkei enää roolipelaamista harrastaisikaan. Sääntökirjan ostaminen ei myöskään estä pelaamasta pääsääntöisesti jotain muita pelejä. Varmaksi voitaneen sanoa, että D&D kiinnostaa suurta yleisöä. Niinpä on ihan luontevaa, että Entertainment Weekly kertoo elokuvatuotantoyhtiö Paramountin kaavailevan Dungeons & Dragons -elokuvan julkaisemista kesällä 2021.
Miniatyyripelaajia esille
Blogosfääri on pitkään ollut pääsääntöisesti pöytärooliaiheisiin blogeihin keskittyvä, mutta viime aikoina onkeeni on tarttunut muutama muukin blogi.
- Sumpin mukana on Salossa toimivan harrastuspeliyhdistyksen blogi. Suurinta suosiota näyttävät nauttivan sotaisat pikku-ukot
- Simo Kolehmaisen Jarec’s Blög käsittelee pääsääntöisesti miniatyyripeliharrastusta ja maalausvinkkejä
- Pelikryptan blogi on nimensä mukaisesti porilaisen pelikaupan oma blogi, jossa kerrotaan uusista myyntiin tulevista tuotteista ja erilaisista alennuskampanjoista
Be First to Comment