Press "Enter" to skip to content

Keväinen uutiskatsaus ulkomailta

Seuraan EN World-uutissivustoa ja poimin sieltä muutaman jutun täällä toistettavaksi. Koosteessa on juttua Dungeons & Dragons -pelin menestyksestä, Wil Wheatonista ja roolipelaamisen poliittisesta ulottuvuudesta.

Roolipeliskenen jätit kasvavat alati

Dungeons & Dragons nousi uusimman sääntölaitoksen julkaisun myötä takaisin ICv2:n myyntitilastojen ykköspaikalle heti viime vuoden lopulla. Nyt samainen peli on noussut myös verkkopelialusta Roll20:n listan kärkeen pelatuimpana pelinä. Käytännössä on turvallista sanoa, että roolipeliskene on edelleen vankasti Dungeons & Dragonsin modernien sääntöversioiden (D&D 3-5 ja Pathfinder) hallussa.

Itse ainakin haluaisin verrata eri pelien menestystä toisiinsa, mutta käytännössä tämä ei liene kovin hedelmällistä. Pathfinderia julkaisevan Paizon pääjohtaja Erik Mona totesi ICv2:n haastelussa, että Dungeons & Dragonsin 5. laitoksen tulo markkinoille ei ole ollut pois Pathfinderilta. Monan mukaan D&D:n menestys on pikemminkin ollut piristysruiskeena koko roolipeliskenelle. Näin ollen voisi veikata, että D&D:n pelaajat ovat pikemminkin pelanneet aiemmin jotain muuta roolipeliä tai ovat kokonaan uutta väkeä. Tietysti Mona voi vetää haastattelussa kotiinpäinkin, mutta totta on, että pelaaminen ylipäänsä ja ei-elektroninen pelaaminen sen osana on ollut vahvassa kasvussa viime vuosina.

Verkkotv-sarja roolipelaamisesta alkaa kesällä

Wil Wheaton on esitellyt Tabletop -ohjelmassa paljon erilaisia kortti- ja lautapelejä. Hän teki myös pari jaksoa pöytäroolipeleistä (Fiasco ja Dragon Age) ja päätyi joukkorahoitusvaiheessa hakemaan tukea kokonaiselle ohjelmalle pöytäroolipelaamisesta. Rahat saatiin kerättyä ja niinpä Wheatonin pöytöroolipelaamiseen keskittyvä ohjelma starttaa kesäkuun alussa.

Wheaton kertoi julkistusvideossa, että tarkoitus on seurata Wheatonin pelinjohtamaa kampanjaa, jossa pelaajina ovat Yuri Lowenthal, Laura Bailey, Hank Green ja Alison Haislip (nimet toimivat linkkeinä Wikipedia-artikkeleihin). Konehuoneessa hurruttaa Dragon Age -roolipelistä tuttu systeemi ja pelimaailma on erikseen tarkoitusta varten luotu fantasia-scifi-viritelmä.

Roolipeliskene ottaa poliittista kantaa

Kuluvalle keväälle on sattunut useampi tapaus, joissa roolipelit ottivat tavalla tai toisella kantaa vähemmistöjen puolesta. Yhdysvaltojen alkuperäisasukkaisiin entisesti kuuluva MorningStar Angeline pisti pystyyn vetoomuksen, jossa vaadittiin Monte Cook Gamesilta toimintaa The Strange -roolipelin Thunder Plains -lähdekirjan korjaamiseksi. Angelinen mukaan teoksessa alkuperäisasukkaiden uskomukset esitettiin vääristyneesti ja stereotyyppisesti. Monte Cook Games perehtyi Facebook-tiedotteensa mukaan asiaan huolella ja ilmoitti korjaavansa asian teoksen myöhempiin painoksiin ja PDF-versioon.

Samoihin aikoihin Chris Pramas, Green Ronin Publishing -firman nokkamies, ilmoitti että 2000-luvun puolivälissä julkaistusta Blue Rose -roolipelistä on tulossa uusi versio. Pramas selitti tämän johtuvan pelin teemojen ajankohtaisuudesta: tasa-arvoisuuden asiaa on ajettava myös roolipeliskenessä.

Indianapoliksen osavaltiossa oli vireillä lakialoite, joka antoi yrityksille luvan uskonnonvapauden nojalla kieltäytyä palvelemasta samaa sukupuolta olevia pariskuntia (ks. CNN:n uutisjuttu aiheesta). Maailman suurin Gen Con -roolipelitapahtuma ilmoitti vastustavansa lain hyväksymistä ja uhkasi siirtää tapahtuman pois Indiapoliksesta, jos aloite menee läpi. Laki kuitenkin allekirjoitettiin vastustuksesta huolimatta, eikä Gen Con pääse lähtemään noin vain. ENWorld-sivun uutisen mukaan pelitapahtumalla on sopimus Indianapoliksen kaupungin kanssa vuoteen 2020 saakka, mutta muualle siirtymisen mahdollisuutta vuodesta 2021 alkaen on kuulemma jo ruvettu tutkimaan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.