Press "Enter" to skip to content

Tulevia roolipelitapahtumia ja pelit videolla

Oulussa järjestettävä Maracon on parasta aikaa käynnissä, joten sitä on turha enää mainostaa. Muutamia muita pelitapahtumia lähikuukausien ajalle kuitenkin vielä mahtuu. Kirjoittelen myös hieman Etelä-Suomen rooli- ja strategiapeliyhdistyksen YouTube-sarjasta, jossa pelataan roolipelejä.

Äänestä larppia, tee Ropeconia

Ilmoittautuminen tämän kuun lopulla järjestettävään X-con -larppitapahtumaan on päättynyt, mutta tapahtumassa palkittaviin larppeihin voi vielä vaikuttaa. X-Conissa jaetaan tänäkin vuonna Larp-ankka -palkintoja useissa eri kategorioissa, kuten lavastuksesta, roolisuorituksesta ja pelin käytännönjärjestelyjen toteutuksesta. Palkinnot jaetaan yleisöäänestyksen perusteella, joka on auki 23.10. saakka. Ehdokaslistalle on kerätty Larp-kalenterista yli sata larppia ja suosikkejaan voi nimetä myös listan ulkopuolelta. Kuten arvata saattaa, äänet tapaavat hajaantua varsin suurelle määrälle erilaisia pelejä. Kategoriasta riippuen kärkikahinoihin voi kuulemma yltää jo tusinalla äänellä. Niinpä palkinnot ovat myös pienempien larppien tavoitettavissa eikä yksikään ääni ole turha.

Ensi vuoden Ropeconiin on enää 293 päivää, joten on syytä ruveta pohtimaan haluaisitko ryhtyä tapahtumaa toteuttavaksi vastuunkantajaksi. Ropeconin blogissa on tiedotettu coniittien ja duniittien hausta, jotka siis huolehtivat Ropeconin eri osa-alueiden järjestämisestä. Varsinkin coniitit eli itsenäisesti omasta vastuualueestaan huolehtivat tyypit saavat Ropeconia tehdessään kunnon rautaisannoksen tapahtumanjärjestämiskokemusta. Vaikka tapahtumanjärjestäjien työ on usein tavallisen kävijän kannalta näkymätöntä (varsinkin silloin, kun hommat sujuvat hyvin), niin juuri heidän vaivannäkönsä varaan tapahtuma rakentuu. Kyse on siis arvokkaasta työstä koko skenen kannalta.

Pelinkehitystä, tapahtumajärjestämistä ja verkostoitumista

Jos pelinkehitys kiinnostaa ja olet 18-30-vuotias, ei ole hullumpi idea lähteä käymään Saksassa kuluvan kuun lopulla. Dragon Legion -yhdistys nimittäin järjestää Saksassa Spiel ESSEN -lautapelitapahtuman yhteydessä pelinkehitysseminaarin, johon sisältyy pelitestausta, pelisuunnittelu-työpajoja, peliesittelemisen treenausta ja pelaamista. Seminaari kestää 21.-30. lokakuuta, joista ensimmäinen puolisko on Dragon Legionin treenileiriä ja jälkimmäinen Spiel-pelitapahtumassa pyörimistä. Epäilemättä tapahtuman paras puoli on siinä, että hintaa kertyy vain 50 euroa, jolla saa lennot, majoituksen, ruuat ja pääsyn Spieliin. Tarkemmin tästä ihmeestä voi lukea Dragon Legionin mainoksesta ja mukaan voi ilmoittautua näiden verkkosivujen kautta.

Marraskuussa puolestaan järjestetään Turussa tapahtumajärjestäjäseminaari Concon. Edellisvuosien tapaan tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, ketä tapahtumanjärjestäminen kiinnostaa. Conconissa ovat tyypillisesti käyneet paitsi pelitapahtumien järjestäjät, niin myös animetapahtumien tekijät. Osallistumisestaan voi ilmoittautua 18. marraskuuta mennessä ja varsinainen tapahtuma on 25. marraskuuta. Tarkempaa tietoa Conconista löytyy tapahtuman omalta verkkosivulta.

Ensi vuoden helmikuulle puolestaan on ilmoitettu järjestettäväksi Alfacon-tapahtuma Mikkelissä. Kyseessä on eräänlainen X-Conin pikkusisko, eli aktiivisten harrastajien verkostoitumistapahtuma, mutta siinä missä X-Con on tarkoitettu larppaajille, Alfacon on pöytäroolipelaajille. Tapahtuma järjestetään vasta toista kertaa, joten nähtäväksi jää millainen siitä lopulta tulee. Viimevuotisen ensimmäisen Alfaconin verkkosivut ovat kuitenkin edelleen pystyssä, joten sieltä voi käydä ounastelemassa minkä tyyppistä settiä 16.-18. helmikuuta on luvassa. Järjestäjien mainospuhe: “Alfacon on skenen kohtaamispaikka ja ideoiden sulatusuuni tahi koetinkivi. Alfaconissa suoritetaan myös ahkerien pelinjohtajien vuosihuolto ja päivitys. Tapahtuma on suunnattu kaikille, joille on tärkeää kehittää pöytäroolipeliharrastustaan.”

Tapahtumista puheen ollen, Suomen roolipeliseura pyrkii järjestäytymään Traconista ja Ropeconista tutun Peliä pyynnöstä -toiminnan suhteen. Kyse on siis erilaisissa tapahtumissa toteutettavasta roolipelaamisen esittelypisteestä, jossa pääsee pelaamaan lyhyitä aloittelijaystävällisiä roolipelejä. Näin siis roolipelaamista tehdään suurelle yleisölle tutuksi ihan noppakädestä kiinni pitäen. Jos roolipelaamisen ilosanoman levittäminen tuntuu itsellesi sopivalta jutulta, voit ilmoittautua mukaan SRS:n verkkosivujen kautta. Peliä pyynnöstä -aktiiviksi ryhtyminen ei kuulemma sitouta mihinkään, joten varsinaisen osallistumisen voi tehdä oman aikataulun sallimissa puitteissa.

Lisää kotimaista roolipelaamista YouTubessa

Toisten roolipelaamisen katsominen on muodostunut kansainvälisessä skenessä omaksi YouTube-viihteekseen. Myös suomenkielisen pelaamisen videokuvaa on ollut tarjolla mm. Joni Heinosen (Bloodlines ja Paint it Red) ja Ville Virran (The Guild of Gorath) vetämänä. Molemmat ovat tarjonneet editoimatonta kuvaa verkon yli pelaamisesta ja siihen samaan tyylilajiin istuu myös tuore Noppatuuri.

Edeltäjistään poiketen Noppatuuri pyrkii osallistamaan yleisöä Facebook-sivujen kautta, jossa PJ kyselee ideoita pelimaailman tapahtumista. Noppatuurilla on myös omat wikisivut Obsidian Portal -palvelussa, jos pelimaailman taustat ja runomuotoiset sessioraportit kiinnostavat. Lisäksi Noppatuurin pelaajat ovat tehneet myös roolipelaamista laajemmin käsitteleviä Ajankohtainen deekuutonen -videoita, joissa on tähän mennessä puhuttu roolipelaamisen määritelmästä ja roolipeliharrastuksen aloittamisesta.

Ja vaikkei se videosisältöä olekaan, niin noteeraan myös aiemmassa blogauksessa mainitsemani Mike Pohjolan radio-ohjelma Taikapiirin, joka on nyt kuultavissa Yle Areenassa. Viidestä jaksosta ensimmäisessä puhutaan pelimusiikista, verkkomoninpelien katoavaisuudesta ja äänisuunnittelusta, toisessa puolestaan ajanvietepelaamisesta, Minecraftin suosiosta sekä Cities: Skylines -pelistä ja sen vaikutuksesta kaupunkisuunnitteluun.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.