Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: heinäkuu 2018

Hiljaiselo Facebook-ryhmässä jatkuu, vaikka jäsenmäärä kasvaakin verkkaiseen tahtiin. Kyllä sieltä silti kourallinen keskusteluketjuja löytyi, joista muutamat saivat varsin runsaastikin kommentteja. Blogeissa puolestaan käsiteltiin inklusiivisempaa larppaamista, lautapelien joukkorahoittamista ja jaettiin käypää skenaariomateriaalia.

Sääntöjen roolista ja Ropeconista

Heinäkuun lopulla järjestetty Ropecon on perinteisesti herättänyt runsaasti keskustelua, koska se on isoa harrastajajoukkoa yhdistävä yhteinen kokemus. Niinpä tälläkin kertaa pisimmät Facebook-keskustelut koskivat joko kävijöiden Ropecon-suunnitelmia tai conikokemusten jakamista.

  • Miksi PJ heittää noppaa piilossa: Koska kaiken informaation ei ole tarkoitus olla pelaajille heti selvillä (havaintoheittojen tulokset, hirviöiden taistelukyvyt), koska PJ haluaa pidättää oikeuden muuttaa tulosta tai koska PJ haluaa luoda pelaajille illuusion satunnaisuudesta.
  • Ovatko säännöt hauskanpidon tiellä: Ketjun aloittajan mukaan on erikoista, jos pelin sääntöjen kanssa joutuu huijaamaan saadakseen hauskaa pelisisältöä; tällöin olisi parempi vaihtaa sääntöjä sopivammiksi. Keskustelu rönsyili yleisiin fiiliksiin sääntöjen käytöstä, mutta kyllä sieltä saatiin irti syitäkin huijaamiselle. Säännöt ovat liian vaikeita (niiden käyttö on joissakin tilanteissa liian aikaavievää tai kiistellään sääntöjen tulkinnasta), ne tuovat peliin asioita joita ei haluta (esimerkiksi taisteluheiton tulos, joka tappaisi pelaajahahmon tai muutoin sotkisi PJ:n suunnitelmat) tai ei tunneta sopivampia sääntöjärjestelmiä.
  • Ovatko pelihahmot syöneet hirviöitä: Nitistettyjen hirviöiden syöminen on kuulemma monelle seikkailijalle normihomma, jos hahmot ovat kaukana sivistyksestä. Älykkäiden olentojen kohdalle moni kuitenkin vetää rajan.
  • Mitä laittaa sääntökirjan liitesivuille: Aakkostettu sisällysluettelo (eli hakemisto) ja hahmolomake olivat heittämällä tärkeimmiksi koetut liitteet. Hahmolomake haetaan kyllä netistä, mutta sääntökirjan lopussa se tarjoaa ikkunan siihen, millainen sääntöjärjestelmä pelissä on.
  • Vinkkejä Ropecon-ensikertalaiselle: Vettä pitää olla, laadi suunnitelma ja hylkää se, älä ujostele ja ota rennosti.
  • Montako perussääntökirjaa olet lukenut: Kyselyyn vastasi 282 henkeä, joista vajaa neljännes on lukenut korkeintaan viisi perussääntökirjaa. Korkeintaan 20 luetun sääntökirjan kohdalle mahtui jo 75 % vastaajista.
  • Mitä odotat Ropeconilta: Moni näyttäisi odottavan yleisesti hyvää kokemusta, ei niinkään jotain tiettyä aktiviteettia tai ohjelmanumeroa.
  • Parhaat kokemukset Ropeconista 2018: Hyvät pelikokemukset, tuttujen tapaaminen ja uusiin tutustuminen näyttäisivät olevan tyypillisimmät ilonaiheet.
  • Conipelaajat eivät saapuneet pelipaikalle: Ropecon-murehtiminen muuttui nopeasti keskusteluksi conin pöytäroolipelien Konsti-ilmoittautumisjärjestelmästä ja sen parantamisehdotuksista.

Yhteisöllisempää larppaamista ja pelintekoa

Olen aiemmin tavannut kirjoittaa tekstikappaleita, joissa käsittelen kiinnostavimmat blogaukset aihekohtaisesti. Olen kokenut sen hyväksi, koska blogauksista on usein enemmän sanottavaa kuin yksittäisistä Facebook-keskusteluketjuista. Linkkien upottaminen tekstikappaleiden joukkoon tekee niistä kuitenkin vaikeasti löydettäviä, jos tätä koostetta lukee vain nopeasti silmäillen.

Niinpä kokeilen tällä kertaa laittaa myös blogaukset samankaltaiseen luetteloon kuin mitä käytän yo. FB-ketjujen kanssa. Blogaukset on järjestetty vanhimmasta tuoreimpaan. Muutamia alkuviikon kiinnostavia blogauksia olen jättänyt pois siksi, että ne käsittelevät Ropeconia. Nämä blogaukset sopivat paremmin listattavaksi tulossa olevaan Ropeconin yleiskatsaukseen.

  • Seikkailijoiden kilta – kotimainen roolipeli luupin alla: Lautapeliblogaaja Kai Saarto arvioi Tuomo Laineen Seikkailijoiden kilta -roolipelin. Tulokulma on mielenkiintoinen, koska vaikka Saarto pelaa roolipelejäkin, ei hän kuitenkaan ole varsinainen aktiiviharrastaja.
  • Working on Vampire 5th edition: Vampire: The Masquerade -roolipelin viides laitos ilmestyy näillä näppäimillä, ja freelancerin roolissa sitä tekemässä on ollut mm. Juhana Pettersson. Hän kertoo tekstissään omasta suhteestaan kyseiseen peliin ja pelintekoprosessista.
  • Lapset osana larppia: Laura Krögerin, Niina Niskasen ja Jonna Kankaan yhteisartikkeli Lokissa on varsin kattava selostus larppaamisesta lasten kanssa. Artikkelissa kerrotaan Keskikesän tarinoita -larpista, jonka 70 osallistujasta kahdeksan oli 2-7-vuotiaita lapsia. Edelleen artikkelissa on Niskasen raportti lapsen kanssa pelaamisesta sekä pitkä lista huomioita pienille lapsille sopivan larpin tekemisestä.
  • Huomioi helposti – inklusiivisempaa larppaamista: Maija Korhonen arvioi Huomioi helposti – Inklusiivisempaa larppausta -oppaan (linkki PDF:aan), joka julkaistiin aiemmin tänä vuonna. Artikkelin mukaan materiaali sopii pelinjärjestäjän muistilistaksi, mutta siinä on myös viljalti pelaajille kirjoitettuja vinkkejä toisten osallistujien huomioimisesta.
  • The Red Swamp: Knights in the North -blogissa julkaistiin vaihteeksi suoraviivaista skenaariomateriaalia, kun Ville Hakamäki pisti palan kampanjamateriaaliaan jakoon. Kyse on pienestä karttaskenaariosta (hex crawl), johon on näppärästi mahdutettu kalastajakylän ongelma, rikkaan samoojan hauta ja lukuisia muita syitä harhailla suolla.
  • Kickstarter on kuin suklaarasia: Kai Saarton toinen blogaus koskee lautapelien joukkorahoitusskeneä. Hän esittelee Mesenaatin, Kickstarterin ja Indiegogon ja listaa niiden parhaita tuloksia. Lopuksi hän käsittelee joukkorahoitukseen sisältyvää riskinottoa, kun ei voi tietää mitä saa. Blogauksen kyytipojaksi kannattaa kuunnella myös samaa aihetta käsittelevä Lautakunta-podcastin jakso.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.